Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, są tu osoby posługujące się nawigatorem polowym? Oczywiście mowa tu o pomocniczym, wiadomo że program nie jest dokładny. Da się jednak anteną zwiększyć jego dokładność, są jakieś anteny w ludzkich pieniądzach? wydawanie 900 zł za antenę tylko po to żeby mi pokazało na mapie gdzie są ścieżki to kiepski pomysł, nie ma jakiś tanich alternatyw? pozdrawiam :]

• Root Admin
Opublikowano

nie ma alternatyw dla tanich anten, nawet agopengps to musisz położyć z 4-5tys zeby zbudować system, za 1000zł nie kupisz nic co ci da dokładność poniżej 0.5m

Opublikowano

9 godzin temu, yacenty napisał:

nie ma alternatyw dla tanich anten, nawet agopengps to musisz położyć z 4-5tys zeby zbudować system, za 1000zł nie kupisz nic co ci da dokładność poniżej 0.5m

Wiem, nie w tym sęk, nie chce się bawić w żadne zakładanie gpsów i inne cuda na kiju. Wiem że nawigator ma dokładność do 4-5 metrów . z jakimiś wynalazkami idzie obniżyć nawet do 2-2,5 m. Chodzi mi po prostu o jakieś tanie badziewie które mi ciut zmniejszy rozrzut. Wiadomo że nie będę na tym pryskał ,ale jako pomoc? Czemu nie. Da radę coś z tym zrobić, czy te 4 m to już takie minimum? Pozdrawiam.

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

Garmin geo czy jakoś tak, nie pamiętam dokładnie

my się nie dogadali :D  chodziło mi o najprostszą nawet za 200-400 złoty antenę[może być blutetooth lub kabel] żeby zmniejszyć chociażby do 2,5 metra margines błędu, a ty mi polecasz nadajnik profesjonalny za 9 stów, pryskać na tym nie będę więc aż tak wysoka półka nie jest potrzebna :] 

• Root Admin
Opublikowano

https://www.amazon.pl/Garmin-urz%C4%85dzenie-nawigacyjne-precyzyjnego-informowania/dp/B07M9CZYTD/ref=asc_df_B07M9CZYTD/?tag=plshogostdsp-21&linkCode=df0&hvadid=504410430210&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=4780466510821668139&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=m&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=9067385&hvtargid=pla-612035283759&psc=1

Opublikowano
2 minuty temu, yacenty napisał:

a to przepraszam, zwracam honor jak najbardziej, myślę że poniżej tej ceny nic innego już nie znajde, chociaż może ktoś inny podrzuci coś fajnego, bo to jednak dużo wbrew pozorom, ale cóż, dziękuje bardzo za pomoc  yacenty :]

Opublikowano

Ale to totalny bezsnens. To jak pryskać na tym nie bedziesz to co chcesz na tym robic? Strzelać do UFO? Obrać kurs na RUS? Jeśli chodzi o navi do rolnictwa to albo dążymy do dokładności poniżej 0.5m gdzie wskazuje mniej wiecej tor jazdy albo idziemy w RTK i staramy sie o tor jazdy realnie do okolo 5cm. Inaczej to niema sensu. Sam sie o tym przekonałem gdy spróbowałem pracy z rolniczą navi.

Opublikowano
7 minut temu, Rowan napisał:

Ale to totalny bezsnens. To jak pryskać na tym nie bedziesz to co chcesz na tym robic? Strzelać do UFO? Obrać kurs na RUS? Jeśli chodzi o navi do rolnictwa to albo dążymy do dokładności poniżej 0.5m gdzie wskazuje mniej wiecej tor jazdy albo idziemy w RTK i staramy sie o tor jazdy realnie do okolo 5cm. Inaczej to niema sensu. Sam sie o tym przekonałem gdy spróbowałem pracy z rolniczą navi.

Przy rozrzucaniu obornika czy wapna 40 cm jako pomocniczy wymiar chyba nikomu krzywdy nie zrobi, 450 zł to nie majątek, siał na tym nie będę , swoje oczy mam, nie mam super nowego sprzętu więc nie widzę problemu w mniejszej dokładności.

3 minuty temu, yacenty napisał:

co jest zlego w nawi 50cm?

Dokładnie, nie każdy zaraz leci na dokładności 0,2 cm. Swoją drogą nie znasz kogoś kto korzysta z czegoś takiego? Na yt są filmy ale 3 letnie,  wiadomo że jako człowiek pełniący rolę administracji masz więcej znajomych niż ja rodziny 😜 

Opublikowano
Dnia 16.02.2023 o 08:48, yacenty napisał:

Dokładnie zgadzam się z tym niestety. Mam nadzieje, że w przyszłości się to poprawi.                                                                                                   

https://pokolorujto.pl/my-little-pony/