Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak niektórzy tutaj wiedzą gospodarstwo zlikwidowaliśmy. Część ziemi sprzedaliśmy ale przerobiliśmy stare pastwisko 3,5ha na pole czyli 4,5ha mamy ziemi. Gdzie raczej tego nie da się sprzedać. Siać będziemy zapewne pszenicę ewentualnie owies jak cena opału się nie uspokoi. Dodatkowo mamy ponad 1ha lasu. Maszyny zielonkarskie, rozrzutnik i prasę sprzedaliśmy. Zostały nam na chwilę obecną dwa ciągniki Case 956xl i 845xl z turem i maszyny: pług obrotowy Lemken opal 110 3 skiby, agregat uprawo-siewny agromasz 2,5m z wałem Packera i siewnikiem Amazon d7, talerzowka akpil 3,6m, agregat ścierniskowy 2,2m, przyczepa d47, rozsiewacz nawozów 800kg, opryskiwacz 600l. Dodatkowo kupiliśmy kosiarke bijakową 2m by ogarnąć obejście dookoła,  a najważniejsza sprawa jest taka by miał tura który podniesie mi 1500kg. 
Dwa ciągniki mi są totalnie nie potrzebne. Maszyny są spoko tylko wiem z doświadczenia że mały Case z tymi maszynami nie da rady. Duży nie ma tura. 
Pytanko czy sprzedawać maszyny, czy ciągniki i kupić jakąś szóstkę z turem czy zostawić małego Case i sprzedać maszyny i kupić pod niego?

Opublikowano
11 minut temu, camo napisał:

Przecież maszyny masz, zostaw duży ciągnik, kup 60 do lekkiej pracy i wszystko elegancko.

Na dużym tura brak. 

5 minut temu, daron64 napisał:

A nie lepiej po prostu do 956 kupić tura?

Szczerze mówiąc wolałbym coś powyżej 100KM bo ledwo co daje radę z talerzowką, dodatkowo trzeba by było go trochę podremontowac. 

Opublikowano
12 minut temu, daron64 napisał:

A bo agregat masz talerzowy? Jak trzeba by było przyinwestowac to fakt. Tylko wiesz jak to teraz z cenami maszyn

Zwykły ale z wałem Packera i mimo że ma 2,5m waży 880kg . A talerzowke mam osobno waży 1300kg też jest z wałem. 

Opublikowano
Luke16 napisał:

Jak niektórzy tutaj wiedzą gospodarstwo zlikwidowaliśmy. Część ziemi sprzedaliśmy ale przerobiliśmy stare pastwisko 3,5ha na pole czyli 4,5ha mamy ziemi. Gdzie raczej tego nie da się sprzedać. Siać będziemy zapewne pszenicę ewentualnie owies jak cena opału się nie uspokoi. Dodatkowo mamy ponad 1ha lasu. Maszyny zielonkarskie, rozrzutnik i prasę sprzedaliśmy. Zostały nam na chwilę obecną dwa ciągniki Case 956xl i 845xl z turem i maszyny: pług obrotowy Lemken opal 110 3 skiby, agregat uprawo-siewny agromasz 2,5m z wałem Packera i siewnikiem Amazon d7, talerzowka akpil 3,6m, agregat ścierniskowy 2,2m, przyczepa d47, rozsiewacz nawozów 800kg, opryskiwacz 600l. Dodatkowo kupiliśmy kosiarke bijakową 2m by ogarnąć obejście dookoła,  a najważniejsza sprawa jest taka by miał tura który podniesie mi 1500kg. 
Dwa ciągniki mi są totalnie nie potrzebne. Maszyny są spoko tylko wiem z doświadczenia że mały Case z tymi maszynami nie da rady. Duży nie ma tura. 
Pytanko czy sprzedawać maszyny, czy ciągniki i kupić jakąś szóstkę z turem czy zostawić małego Case i sprzedać maszyny i kupić pod niego?

o wielki powrót ✋️🤝 ale to forum dla rolasow a nie działkowców 😁😁😁😁 już myślałem że się ktoś pod Twój nick podszywa Przecież Ty wiesz najlepiej co zrobić ale myślę że @daron64 dobrze radzi

Opublikowano
7 minut temu, raven18 napisał:

Na prawie 5ha wypadało by przynajmniej te 160KM

Podnieś c330 turem 1500kg....

Jest jeszcze jedna opcja sprzedać uprawowo siewny i talerzowke i kupić uprawowo siewny talerzowy, tylko nie mam pojęcia jak by wyglądała praca takim agregatem po rżysku.

15 minut temu, wojtal24 napisał:

działkowców

Uwierz że gdyby była możliwość tego sprzedania tematu by nie było. W dzierżawę też nikt tego nie chce wziąć bo u nas nikt już dzierżaw nie chce. 

Opublikowano
55 minut temu, robi57362 napisał:

co?gdzie ty mieszkasz że nikt w dzierżawę nie chcę

Takie u nas klimaty. Wszyscy sąsiedzi dzierżawy pooddawali... 

Opublikowano
1 godzinę temu, Luke16 napisał:

Podnieś c330 turem 1500kg....

Jest jeszcze jedna opcja sprzedać uprawowo siewny i talerzowke i kupić uprawowo siewny talerzowy, tylko nie mam pojęcia jak by wyglądała praca takim agregatem po rżysku.

Jak maszyny są w dobrym stanie, a pole to dodatkowe zajęcie, to bym się nie szarpał że sprzedawaniem, szukaniem, kupowaniem. Co najwyżej ciągnik większy, żeby to szybko i bezboleśnie ogarnąć. 

• Like 1
Opublikowano
53 minuty temu, daron64 napisał:

Jak maszyny są w dobrym stanie, a pole to dodatkowe zajęcie, to bym się nie szarpał że sprzedawaniem, szukaniem, kupowaniem. Co najwyżej ciągnik większy, żeby to szybko i bezboleśnie ogarnąć. 

To już tylko hobby żeby odłogiem nie leżało a zależy mi na mocnym turze bo brachol bawi się w auta a niektóre są np bez koła i ściągnąć z lawety jest bardzo słabo 

Opublikowano

Jak  dziadostwo  to  zalesić  i spoko   na  taki   areał  trzymać       sprzęt   już  nie myślę  o   dokupieniu   bo  koszt  będzie  się  zwracał  latami    policz  tylko    rzetelnie   ile na   czysto  z  tego  wyciągniesz   ale  skoro  nikt  nie  chce ani  ku  pić   a nawet    wydzierżawić  to  nie  ciekawy  temat.

Opublikowano

Nie czytałem wszystkich wypowiedzi, więc nie wiem czy padła taka propozycja, ale na te 4,5 hektara, to 100 koni to za mało moim zdaniem. Kup claasa xeriona , a nie będziesz rozczarowany. 

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, bezbarwny napisał:

Nie czytałem wszystkich wypowiedzi, więc nie wiem czy padła taka propozycja, ale na te 4,5 hektara, to 100 koni to za mało moim zdaniem. Kup claasa xeriona , a nie będziesz rozczarowany. 

To najpierw przeczytaj mój temat a potem komentuj bo wyraźnie napisałem

5 godzin temu, Luke16 napisał:

a najważniejsza sprawa jest taka by miał tura który podniesie mi 1500kg.

1 godzinę temu, Pablos_1970 napisał:

Jak  dziadostwo  to  zalesić  i spoko   na  taki   areał  trzymać       sprzęt   już  nie myślę  o   dokupieniu   bo  koszt  będzie  się  zwracał  latami    policz  tylko    rzetelnie   ile na   czysto  z  tego  wyciągniesz   ale  skoro  nikt  nie  chce ani  ku  pić   a nawet    wydzierżawić  to  nie  ciekawy  temat.

To jest i tak bardziej hobbystycznie niż ekonomiczno-zarobkowo. A zalesić trzecią klasę słabo, dodatkowo nie w tych miejscach gdzie znajdują się pola. Ogólnie jak napisałem sprzęt mam tylko nie potrzebne mi są dwa ciągniki a potrzebuje czegoś z turem co mi bez obciążnika tak naprawdę z tyłu podniesienie 1500kg

Opublikowano
11 minut temu, Luke16 napisał:

To najpierw przeczytaj mój temat a potem komentuj bo wyraźnie napisałem

To jest i tak bardziej hobbystycznie niż ekonomiczno-zarobkowo. A zalesić trzecią klasę słabo, dodatkowo nie w tych miejscach gdzie znajdują się pola. Ogólnie jak napisałem sprzęt mam tylko nie potrzebne mi są dwa ciągniki a potrzebuje czegoś z turem co mi bez obciążnika tak naprawdę z tyłu podniesienie 1500kg

Trzecia klasa a nikt nie chce tego w dzierżawe,trochę dziwne

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

U mnie też niekiedy działki leżały odłogiem, problemem jest własność albo gospodarz 

(tzn nie moje działki, tylko w mojej okolicy :) 

Edytowane przez raven18
Opublikowano
19 minut temu, lukasz1995 napisał:

Trzecia klasa a nikt nie chce tego w dzierżawe,trochę dziwne

Bo u mnie jest co raz mniej gospodarstw? Nikt żadnych PROWow itp nie bierze i nawet nie chce? Średni wiek gospodarza to 50-55lat? Młodzi mają w nosie gospodarstwa? To kto ma chcieć u nas dzierżawę? Ci co mieli jakieś dzierżawy wszystko pooddawali...

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

1 godzinę temu, bezbarwny napisał:

Ja nie rozumiem tych wypowiedzi, połowa tutaj by 50 ha uprawiała capkiem i wystarczy, ale ludzie chyba nie ogarniają że dzisiaj każdy goni za czasem, jak go stać i chce zainwestować to niech kupi większy ciągnik, zrobi wszystko szybciej i lepiej a capkiem będzie się jebał i wkurzał.  Nie wiem czy to przez zazdrość czy co ale jak ktoś pracuje na etacie, ma rodzinę czy po prostu inne zajęcia a chce z tym polem porobić to może sobie zrobić troszkę udogodnień...

• Like 1