Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

4 minuty temu, Piffpaff napisał:

Nawet bardzo ok! chociaż priaxor prz 1l daje efekt zieloności

Właśnie gdzieś tu ktoś pisał ze jak daje 1l to w tedy jest efekt zieloności . Ale nie wiem czy to się warto pakować ? By znowu za długo zielono nie było . 

ja stosuje priaxor 3 rok na pszenicy i raz dałem 1l+ 0.6 tebu na liść podflagowy i pszenica doszła do koszenia powiedzmy w połowie żniw we wsi. A na jednej działce dałem 1.2l + 0.6 tebu i musialem kosic jako ostatni we wsi ale mi to nie przeszkadza bo kosi mi znajomy usługowo i zanim do mnie dojdzie kolej to pszenica spokojnie dojdzie. w tym roku mimo cięcia kosztów 1l priaxora idzie solo

Opublikowano
12 minut temu, Piffpaff napisał:

ja stosuje priaxor 3 rok na pszenicy i raz dałem 1l+ 0.6 tebu na liść podflagowy i pszenica doszła do koszenia powiedzmy w połowie żniw we wsi. A na jednej działce dałem 1.2l + 0.6 tebu i musialem kosic jako ostatni we wsi ale mi to nie przeszkadza bo kosi mi znajomy usługowo i zanim do mnie dojdzie kolej to pszenica spokojnie dojdzie. w tym roku mimo cięcia kosztów 1l priaxora idzie solo

W mieszaninie to tez byś dał 1l ? 

Opublikowano (edytowane)

Panowie, mam zagwostke. Na jesieni była Baccara Trio. Pryskane nie na szpilke ale przy ok 2 lisciu

Jak się spojrzy w miejsca ścieżek technicznych, łączeń siewników itp to czyściutko. Brak dwuliściennych, miotły itp
 Ale....
 Jak się spojrzy z boku na rzędy pszenicy to obok dobrze wykształconych pedów zbożowych, są takie mniejsze cieńsze szpileczki. Tylko i wyłącznie w tych rzędach jak rośnie zboże.
 Brak jakichkolwiek roślin pomiędzy rzędami Sam nie wiem czy to słabiej wykształcona pszenica czy miotła/stokłosa?
Jak sądzicie szukam dziury w całym czy jest coś na rzeczy? Czy środek słabiej zadziałał w miejscach gdzie rosliny juz powschodziły

Dla porównania ostatnie zdjęcie 3 z tego samego pola  z omijaka gdzie aż gęsto od miotły lub stokłosy

4.jpg

5.jpg

6.jpg

3.jpg

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano
22 minuty temu, jackowski11 napisał:

Panowie, mam zagwostke. Na jesieni była Baccara Trio. Pryskane nie na szpilke ale przy ok 2 lisciu

Jak się spojrzy w miejsca ścieżek technicznych, łączeń siewników itp to czyściutko. Brak dwuliściennych, miotły itp
 Ale....
 Jak się spojrzy z boku na rzędy pszenicy to obok dobrze wykształconych pedów zbożowych, są takie mniejsze cieńsze szpileczki. Tylko i wyłącznie w tych rzędach jak rośnie zboże.
 Brak jakichkolwiek roślin pomiędzy rzędami Sam nie wiem czy to słabiej wykształcona pszenica czy miotła/stokłosa?
Jak sądzicie szukam dziury w całym czy jest coś na rzeczy? Czy środek słabiej zadziałał w miejscach gdzie rosliny juz powschodziły

Dla porównania ostatnie zdjęcie 3 z tego samego pola  z omijaka gdzie aż gęsto od miotły lub stokłosy

4.jpg

5.jpg

6.jpg

3.jpg

Ja ze zdjęć oceniać nie umiem, ale na twoim miejscu bym jeszcze poczekał, zboże masz dosyć niskie a pumą na miotle można pryskac późno 

Opublikowano
23 minuty temu, krzysiek1614 napisał:

Można do dr green dodać mocznik i siarczan mg i jeśli tak to ile na ha?? Pszenica w fazie 2 kolanka

Po 12.5 kg/ha jednego i drugiego

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Potwierdzam. Dwa lata temu na flagę priaxor -zboże dłużej dochodziło. Rok temu na wychodzący kłos tebu + azoksy (też daje efekt zieloności) i też musiało troszkę postać.

5 godzin temu, Mareg napisał:

Czym zrobic poprawke na przytulie w pszenicy ? Pszenica 1cm kolankon ad wezlem krzewienia

Pixxaro 💪

Opublikowano

Mam bardzo twardą wodę. Macie jakiś godny polecenia kondycjoner, czy nie ma to znaczenia za bardzo i jaki bym nie wybrał zrobi robotę? Czy może nie ma co za bardzo tym sobie głowy zawracać i to nie działa i tak?

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

12 minut temu, Piffpaff napisał:

W mieszaninie to tez byś dał 1l ? 

Tak najlepszy efekt zdrowotny i efekt zieloności widziałem po 1l priaxor+ 0.6 tebu TANIO nie jest ale do tej pory taka mieszankę stosowałem.

• Thanks 1
Opublikowano

Mam ph wody około 7,5-7,8 

Własnie testowałem różne obniżacze ph i obnizacze twardości wody. Moje wnioski :  

Lewar fungi  - kompletne gowno, nie obnizyl mi nic w zalecanej dawce

proaqua trio - gowno , nie obnizyl nic ph , obnizyl twardosc wody w dawce 200 ml na 100 l wody . Co ciekawe jak mialem ph juz zbite innymi srodkami i wlalem to, to wtedy ph obnizyl, solo nie obnizyl praktycznie nic

Bufor x oraz isotak max - stawiam je mniej wiecej na rowni.  dawka zalecana obniza twardosc oraz ph z 7.5 do   6.5-6.8 mniej wiecej.  dawka podwojna pozwala zejsc ponizej 6.

W mieszaninach z borem musiałyby isc duze ilosci tych specyfikow.

Moje wnioski -  isotak max lub bufor x w zalecanej dawce. Obnizy twardosc wody oraz ph  .  Do tego dodajemy kwasem okolo 1 kg na 1000 l wody

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Spróbuj Bufor X z Agrii

Dzięki, sprawdzę, Czy dodawać to do każdego zabiegu, czy są jakieś zabiegi gdzie to się gryzie?

Opublikowano
Przed chwilą, masa24 napisał:

Mam ph wody około 7,5-7,8 

Własnie testowałem różne obniżacze ph i obnizacze twardości wody. Moje wnioski :  

Lewar fungi  - kompletne gowno, nie obnizyl mi nic w zalecanej dawce

proaqua trio - gowno , nie obnizyl nic ph , obnizyl twardosc wody w dawce 200 ml na 100 l wody . Co ciekawe jak mialem ph juz zbite innymi srodkami i wlalem to, to wtedy ph obnizyl, solo nie obnizyl praktycznie nic

Bufor x oraz isotak max - stawiam je mniej wiecej na rowni.  dawka zalecana obniza twardosc oraz ph z 7.5 do   6.5-6.8 mniej wiecej.  dawka podwojna pozwala zejsc ponizej 6.

W mieszaninach z borem musiałyby isc duze ilosci tych specyfikow.

Moje wnioski -  isotak max lub bufor x w zalecanej dawce. Obnizy twardosc wody oraz ph  .  Do tego dodajemy kwasem okolo 1 kg na 1000 l wody

nie dajac zadnych kondycjonerow do wody oprocz kwasku wystarczy w zupelnosci 0.5 kg na 1000l wody aby zbiic ph z 8 w okolice 5.5.  1 kg to juz nam zrobi kwas ponizej ph4, chyba ze dodamy wczesniej boru to tak to wtedy trzeba dokitowac z 2 kg kwasku na 1000 l wody zeby zbilo ponizej ph 6

Opublikowano

Panowie jak jest u was , na ogół stosujecie jeden środek ( np. T1 ) w każdej uprawie czy co uprawa to inny środek ? Mam jęczmień ozimy pszenżyto ozime pszenicę ozimą i handlowiec za każdym razem wciska ten sam środek na wszystko

Opublikowano
39 minut temu, tobago napisał:

Po nocy z przymrozkiem pryskanie herbicydem do zły pomysł? 

Zły pomysł, ale nie aż tak zły jak herbicyd dzień przed spodziewanym przymrozkiem

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Valt144 napisał:

nie dajac zadnych kondycjonerow do wody oprocz kwasku wystarczy w zupelnosci 0.5 kg na 1000l wody aby zbiic ph z 8 w okolice 5.5.  1 kg to juz nam zrobi kwas ponizej ph4, chyba ze dodamy wczesniej boru to tak to wtedy trzeba dokitowac z 2 kg kwasku na 1000 l wody zeby zbilo ponizej ph 6

Dobrze mówisz. ja zrobiłem testy na 10L wody, sam daje 0.5kg na 1000l wody

ams to jest siarczan amonu polecany bardzo pod roundup 2kg/100L, proaqua trio 250ml/100L też zrobi dosyć miękką wodę 

20230415_175212.jpg

20230415_170718.jpg

Edytowane przez suffeks
Opublikowano
1 godzinę temu, Roxer napisał:

Zły pomysł, ale nie aż tak zły jak herbicyd dzień przed spodziewanym przymrozkiem

Ale czekanie lepsze kiedy pszenica będzie coraz większa i możliwe ze coraz bardziej odczuje oprysk..?

Opublikowano

To nie wiem , u mnie taka ilość kwasku nie zbije poniżej  5. Wogole robiąc różne kombinacje kwasku i kondycjinerow czy samego kwasku po 1000 1500 g na 1000 l nie miałem pH poniżej 5

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v