Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tommy66692 napisał(a):

Też się nad tym zastanawiam ale tam gdzie nie regulowane na kontrolach od dwóch lat to na bank tona plonu dołożona, jeszcze nie wiem, może pora znowu wrócić do medaxu

Co do unixu to w dawce 200g też bez sensu dawać cyprodynil ale np. 300g cypro+100g protio +300g fenpro jest już git na t1

daje medax od 2 lat , od modusu wg mnie pogrubia mocniej źdźbło , skraca mocniej , chyba ze modusem pryskałem w zle warunki … ccc nie używam 

. 0. 5 medax pszenice 7-7.5 t stały . w tym roku schodzę. na 0.4 bo coś mi przypaliło , podejrzewam protio dawane razem z medaxem. w tym roku oddzielny zabieg i wyrzucam profil z t 1 daje duet na start 

nie wiem czy skracanie ci plon zmniejsza , ja uważam że u mnie problem robiły triazole przy t2 , rośliny szybciej zasychały. przeszedłem na sam priaxor i zboża wyglądały najlepiej od lat . zobaczymy czy w tym roku podobne obserwacje będę miał 

Opublikowano (edytowane)

Nie głupie by to było ja u siebie może bym zrobił coś takiego. T1 Delaro Forte albo Input Triple, T2 1l Priaxor i T3 Tebu z Metkonazol. Ewentualnie jak dobrze by wyglądało po T1 to szło by dociągnąć tak by zrobić T2/T3 Priaxor z Tebu. 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
11 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Planuje ktoś w przyszłym roku zrobić osobno regulacje i t1 ze względu na przypalenia? Chcę to wypróbować czy będzie lepiej.

Można zrobić jak ktoś ma 30 ha, zresztą sam tak robiłem ale teraz ciężko o pogodę żeby zrobić zabieg dodatkowy na większym areale 

Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Od lat mieszam T1 z CCC i medaxem i nie widze przypaleń , nie jest to wina tańszych zamienników, że wam przypala ?

Wala w słońcu pewnie 🤪

Ja ccc z mustangiem i miedzią w fazie krzewienia. Potem ccc z medaxem przy t1 i ponad 9t stało.

Te rozwiązanie dało najlepszy efekt. 

• Thanks 1
Opublikowano
4 godziny temu, SawekBraczyk napisał(a):

Nie głupie by to było ja u siebie może bym zrobił coś takiego. T1 Delaro Forte albo Input Triple, T2 1l Priaxor i T3 Tebu z Metkonazol. Ewentualnie jak dobrze by wyglądało po T1 to szło by dociągnąć tak by zrobić T2/T3 Priaxor z Tebu. 

próbowałem delaro na T1 bo miałem po taniości i na delikatnej odmianie kiepsko to podziałało,, Ja zawsze przeciągałem żeby robić T2/3 ale w tym roku biore kurs odwrotny. T2 przyspieszę bo zawsze mam zbyt długą przerwe od T1, myśle wjechać na podflagowy dać troche mniejsze dawki lub coś tańszego do tego dołoże sobie modusa ( jeśli będzie taka potrzeba) i później t3 również w kierunku przedłużenia ochrony liścia. No a jak bedzie susza to po taniości 2 zabiegi byle odbębnić.

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Od lat mieszam T1 z CCC i medaxem i nie widze przypaleń , nie jest to wina tańszych zamienników, że wam przypala ?

co na t1 idzie przeważnie ?

Opublikowano
14 minut temu, masa24 napisał(a):

co na t1 idzie przeważnie ?

Chodzi ci o grzyba ?

Opublikowano
16 godzin temu, tommy66692 napisał(a):

Zawsze to tłumacze to że wpisali w protio w etykiecie że działa na podstawe to nie oznacza że kosi te choroby, jakby napisali że działa na erekcję to część którą czyta etykiety na bank by się natarła 

Przecież tu wszyscy mają dobrą    !

• Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Kiedyś jechałem na oryginale moddus i też przypalał.

Jak mam czas to robię zabieg solo, jak nie to łącze.

Pszenica na samym trineksapaku przy 12 t tylko się pochyliła a już nie mowie przy 8t to stoi jak nie powiem co 

Opublikowano
2 godziny temu, masa24 napisał(a):

tak ale pytam wilkołaka akurat 

Ja akurat będe dawać duet na start w dawce zwiększonej tak 20 % 

Opublikowano
15 godzin temu, masa24 napisał(a):

daje medax od 2 lat , od modusu wg mnie pogrubia mocniej źdźbło , skraca mocniej , chyba ze modusem pryskałem w zle warunki … ccc nie używam 

. 0. 5 medax pszenice 7-7.5 t stały . w tym roku schodzę. na 0.4 bo coś mi przypaliło , podejrzewam protio dawane razem z medaxem. w tym roku oddzielny zabieg i wyrzucam profil z t 1 daje duet na start 

nie wiem czy skracanie ci plon zmniejsza , ja uważam że u mnie problem robiły triazole przy t2 , rośliny szybciej zasychały. przeszedłem na sam priaxor i zboża wyglądały najlepiej od lat . zobaczymy czy w tym roku podobne obserwacje będę miał 

Już tu kiedyś pisałem że zastosowanie Tebu działa jak 2 tygodnie suszy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v