Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, ZenekBezSpodenek napisał(a):

Ubogo, ale jak na pszenice za 700 zł to jest ok

Dlaczego ubogo ? jeszcze jakieś ze 2- 3 lata temu jakie tu były ochy i achy jaki to priotiokonazol jest dobry na większość grzybów , a teraz już piszą że ubogo , jeśli ktoś ma dobry płodozmian że nie idzie zboże po zbożu to taki pakiet jak wyżej był podany to można by powiedzieć nawet że ful wypas , sam takim zestawem będę w tym roku jechał , bo prochloraz na t1 wykończony już 

Opublikowano
11 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Planuje ktoś w przyszłym roku zrobić osobno regulacje i t1 ze względu na przypalenia? Chcę to wypróbować czy będzie lepiej.

ja tak zamierzam 

Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, mysza103 napisał(a):

Dlaczego ubogo ? jeszcze jakieś ze 2- 3 lata temu jakie tu były ochy i achy jaki to priotiokonazol jest dobry na większość grzybów , a teraz już piszą że ubogo , jeśli ktoś ma dobry płodozmian że nie idzie zboże po zbożu to taki pakiet jak wyżej był podany to można by powiedzieć nawet że ful wypas , sam takim zestawem będę w tym roku jechał , bo prochloraz na t1 wykończony już 

Dalej protio to dobry, ale składnik mieszanin przy użyciu odpowiedniej ilości a nie łudzenie się że 100g działa na podstawę. Na liście z azoksy przy założeniu że średnich potrzeb, mniejszej presji poprawne

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, STIG13 napisał(a):

Dalej protio to dobry, ale składnik mieszanin przy użyciu odpowiedniej ilości a nie łudzenie się że 100g działa na podstawę. Na liście z azoksy przy założeniu że średnich potrzeb, mniejszej presji poprawne

Na podstawę to wiadomo że 100g solo za wiele nie wniesie , tu by trzeba dać ok 200g , choć lepiej pomieszać z czymś  ja na T1 protio nie daję , tylko na T2  150 protio +125 azoksystrobiny 

Teraz protio tanie to trzeba się w dużej mierze na tym opierać 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
20 minut temu, STIG13 napisał(a):

Zawsze to tłumacze to że wpisali w protio w etykiecie że działa na podstawe to nie oznacza że kosi te choroby, jakby napisali że działa na erekcję to część którą czyta etykiety na bank by się natarła 

• Haha 1
Opublikowano
40 minut temu, Raptus902 napisał(a):

Planuje ktoś w przyszłym roku zrobić osobno regulacje i t1 ze względu na przypalenia? Chcę to wypróbować czy będzie lepiej.

Można robić jak ktoś ma z 10ha. 

Opublikowano
3 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Można robić jak ktoś ma z 10ha. 

Dla tego z dziesięcioma hektarami może być to większe wyzwanie niż dla tego ze 100ha +

Opublikowano
15 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Zawsze to tłumacze to że wpisali w protio w etykiecie że działa na podstawe to nie oznacza że kosi te choroby, jakby napisali że działa na erekcję to część którą czyta etykiety na bank by się natarła 

Według badań UK to na dobrą skuteczność. 

8 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Ja się zastanawiam czy nie zrezygnować z regulacji przy 150kg N 

Jest ryzyko jest zabawa, przyjdzie większą burza i placek 

Opublikowano

Czy warte ryzyko tego jest? Warte ciągnięcia heder po ziemi? Utraty parametrów? 

1 minutę temu, tommy66692 napisał(a):

Dobra tak, ale nie w dawce 80g i nie solo i nie w intensywnej technologi nawożenia 

Pewnie że nie, a czy cypronidil przy 200g robi jakaś robotę szalowa? 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

Czy warte ryzyko tego jest? Warte ciągnięcia heder po ziemi? Utraty parametrów? 

Też się nad tym zastanawiam ale tam gdzie nie regulowane na kontrolach od dwóch lat to na bank tona plonu dołożona, jeszcze nie wiem, może pora znowu wrócić do medaxu

Co do unixu to w dawce 200g też bez sensu dawać cyprodynil ale np. 300g cypro+100g protio +300g fenpro jest już git na t1

Edytowane przez tommy66692
Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Na chwilę obecną idzie pszenica -> kukurydza lub soja-> pszenica -> soja lub kukurydza 

W tym roku wprowadzam rzepak w plonozmian bo była przerwa z 4 lata.

No i pierwszy raz planuje soję po kukurydzy siać.  Ciekaw jestem jak wyjdzie. 

Ogólnie nie było nigdy pszenicy  po pszenicy.

Także chyba nie jest najgorzej.

Protio 150gr + azoksy 125 gr dawałem. Było fajnie. 

W tym roku na pewno dawki pójdą takie  lub większe. Zależy jak wyjdzie z opakowań. 

• Root Admin
Opublikowano
Godzinę temu, Raptus902 napisał(a):

nie zauważyłem jeszcze u siebie, więc nie planuję. Chyba ze się okaze jak w tym roku, ze do kolanka daleko a grzyba full to bede najpierw robił grzybówkę a później regulację

Opublikowano
25 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Też się nad tym zastanawiam ale tam gdzie nie regulowane na kontrolach od dwóch lat to na bank tona plonu dołożona, jeszcze nie wiem, może pora znowu wrócić do medaxu

Co do unixu to w dawce 200g też bez sensu dawać cyprodynil ale np. 300g cypro+100g protio +300g fenpro jest już git na t1

Ja zauważyłem że morfoline proquinazid czy cyflu to trzeba dawać na odmiany podatne na mączniaka. Bo normalnie to protiokonazol mi czyści. 

Opublikowano (edytowane)

Może dużo lat na karku nie mam, ale mączniaka na pszenicy widziałem raz u siebie przed T1. Za to często panoszy się septoria, do tego muszą być zarodniki w glebie bo podstawa też przy słabszych rozwiązaniach kuleje

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Mi się trafiało trochę mimo mocnej ochrony dlatego zacząłem używać siltiofamu. W tamtym roku jedno pole na próbę w tym na całość.

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
19 minut temu, yacenty napisał(a):

był taki rok, że mimo termiowo zrobionego 1.8l capallo i pszenicy po rzepaku, pszenica była aż biała

Bo to była Arkadia zapewne albo Tonacja. 

Na dniach pola danko kiedyś w tonacji T1 Aviator był i musiał być wspomagany substancjami typowo na mączniaka. Inne odmiany solo Aviator i czysto. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v