Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I to jest esencja rolnictwa, możemy sobie polecać odmiany, nawozy, odzywki i sprzeczać się  jaka sypie a jaka nie albo kto lepszy gospodarz, a prawda jest taka, że już 500 m obok ta sama odmiana może być g.. warta a lamus gospodarz zrobi parametry, bo dwa razy chmura mu przyszła a innemu przeszła bokiem. 

• Like 5
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

I to jest esencja rolnictwa, możemy sobie polecać odmiany, nawozy, odzywki i sprzeczać się  jaka sypie a jaka nie albo kto lepszy gospodarz, a prawda jest taka, że już 500 m obok ta sama odmiana może być g.. warta a lamus gospodarz zrobi parametry, bo dwa razy chmura mu przyszła a innemu przeszła bokiem. 

Zgadza się, niestety ale często tak właśnie jest. Ty się starasz, kombinujesz jak tu uzyskać jak najlepszy plon, a sąsiad pole obok ma wywalone na wszystko i bez trudu ma dobre wyniki

Opublikowano

Panowie zrobiłem próby gleby pod pszenicę i wyszło mi że mam potas bardzo wysoki bo sloma zostaje a fosfor bardzo niski, myślałem że dam 200kg polifoski ale może lepszym rozwiązaniem będzie fosdar 40 czyli superfosfat solo, co myślicie, hakkis Azot będzie potrzebny na jesien?

Opublikowano
42 minuty temu, Piffpaff napisał:

Panowie zrobiłem próby gleby pod pszenicę i wyszło mi że mam potas bardzo wysoki bo sloma zostaje a fosfor bardzo niski, myślałem że dam 200kg polifoski ale może lepszym rozwiązaniem będzie fosdar 40 czyli superfosfat solo, co myślicie, hakkis Azot będzie potrzebny na jesien?

Daj 100 do 200 polidapu, albo dwa razy tyle superfosfatu prostego 20. Ten co chcesz dać to najgorszy możliwy wybór.

• Like 1
Opublikowano
Grzesiu90209 napisał:

42 minuty temu, Piffpaff napisał:

Daj 100 do 200 polidapu, albo dwa razy tyle superfosfatu prostego 20. Ten co chcesz dać to najgorszy możliwy wybór.

polidap ma 18kg N to przy 200kg fosfor super dawka ale już azotu 36kg trochę dużo jak na jesien mi się wydaje...

Opublikowano
2 minuty temu, Piffpaff napisał:

polidap ma 18kg N to przy 200kg fosfor super dawka ale już azotu 36kg trochę dużo jak na jesien mi się wydaje...

To daj ten prosty 20 czy 22 bo on ma dużo siarki i fosfor rozpuszczalny w wodzie na poziomie fosforanu, bo ten 40 ma bardzo mało rozpuszczalnego w wodzie. 

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Piffpaff napisał:

Za dużo pod jakim względem? 200 polifoski to na podniesienie fosforu to musisz 2 z zamienić na 4 z przodu co najmniej. 

• Like 1
Opublikowano

zmienic, tez zmienilem ale na rosyjskie, latwiej sie rozpuszczaly. natomiast polidap + sol to polifoska, tylko zmieszna i w jednej granuli. mnie natomiast ciekawi czy fosforan amonu rozni sie od fosforu z np. sulerfosfatu?

Opublikowano

A u mnie fosfor wysoko, bo trudniej się przemieszcza i zostaje. Potasu jednak mam mniej i trudno go uzupełnić, moje uprawy potasolubne. Sypie tyle ile wywożę + 10% dla potomności. Nie oszuka tego, ja nie sypie pod lecz po, polecam bo się sprawdza.

Opublikowano
29 minut temu, Piffpaff napisał:

ile fosforanu amonu planujesz dać pod pszenicę? U mnie potas wysoki więc obejdzie się bez soli😉

Ja czy pod rzepak,  czy pod pszenicę sypie po 200 kg fosforanu amonu.    (18- 46) I korn kali po 300 kg siałem,  a w tym roku pod rzepak pójdzie 300 kg a pod pszenicę po 200 kg 

Dzisiaj wreszcie korn kali dojechał, więc na dniach można coś działać 

20240806_113947.jpg

Opublikowano
20 minut temu, mysza103 napisał:

Ja czy pod rzepak,  czy pod pszenicę sypie po 200 kg fosforanu amonu.    (18- 46) I korn kali po 300 kg siałem,  a w tym roku pod rzepak pójdzie 300 kg a pod pszenicę po 200 kg 

Dzisiaj wreszcie korn kali dojechał, więc na dniach można coś działać 

20240806_113947.jpg

Jak zwalasz tym widlakiem trzeci rząd worków, masz takie przedłużki ?

Opublikowano

Zamiast tego kornkali lepiej wziąść z icl potas plus za 1300

Przed chwilą, miwigos napisał:

Jak zwalasz tym widlakiem trzeci rząd worków, masz takie przedłużki ?

Kiedyś masztem się zwalało na standardowych łapach. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v