Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Sorry, lubię Cię,  ale większej bzdury nie słyszałem, robię ścieżki od 10 lat, zawsze na łączeniu siewnika mam ścieżkę, tak jak na rysunku ,  bo mam 6 siewników na opryskiwacz,  zamknięte mam dwie  wyliczone leje na jedno koło i z powrotem na drugie. Miałem zrobić automat, ale ręcznie przy wysiadaniu zawsze sprawdzam stan otworów redlic  i zrezygnowałem, bo widziałem już brak rządów na długości pola. Przyjedź i zobacz jak to wygląda, nie rozróżnisz, czym i jak siane, nawet siewników nie policzysz po wschodach,  jak się postaram, bo nie ma nakładki, jak ktoś jest kaleką to faktycznie sobie nie poradzi. U mnie po ścieżce mam 6 siewników całych i potem znowu zamykam na w te i z powrotem. Do głowy mi nie przyszło siać na jakieś połówki. Od granic zawsze robię pełny opryskiwacz.

masz racje, nie da to sie parasola w d*pie otworzyc, potem zlozyc i wyciagnac. nie napisalem,ze jest to niemozliwe, raczej niedokladne. wystarczy odjechac 10 cm i sciezka nie pasuje. raczej nie jest to bzdurne zalozenie, a unikniecie pomylki. jesli ktos robi sciezki z 2 przejazdow i sie to udaje, chwala mu i niech robi tak dalej, ma wiedze i doswiadczenie. nie poruszalem teorii wzglednosci ani sposobu zachowania sie swiatla, nie smialbym poruszac tak trudnego tematu. jesli slowo -nie da sie- bylo zbyt......na wyrost, to przepraszam. mam 3 m zestaw, 1100 wazy talerzowka, jak zaloze rurowy bedzie 1000 kg, siewnik nawieszany amazone talerzowy 700 kg, zboze moglbym sypac 300 do 400 kg. czy mina 12 da rade, moglbym zainwestowac w 16, ale czy one sie czyms roznia?

Edytowane przez Siedzacybyk
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, konteno napisał:

jaki dzondyr , do 6630 15k turbina

Turbina tak ale ona znalazła się w silniku. Silnik cały do remontu John Deere chyba 6930 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Nie po to kupuje redlice talerzowce żeby sprawdzić żeby coś się zatkało, na 800ha może z zatkało. Głębokość siewu raz na dzień, a tak to załadunek co 3-4ha wysiadka. 

Jak ci kiedys automat od ścieżek przyblokuje to zmienisz zdanie , ja już widzialem pole ześcieżkami w każdym siewniku , naszczęście zamykane tyko dwie rurki na koło, u mnie 4 zamyka

Ravoj  też tak robiłem jak siałem c-330, teraz automat zamyka ścieżki

Opublikowano
6 minut temu, miwigos napisał:

Jak ci kiedys automat od ścieżek przyblokuje to zmienisz zdanie , ja już widzialem pole ześcieżkami w każdym siewniku , naszczęście zamykane tyko dwie rurki na koło, u mnie 4 zamyka

U mnie kolega miał tak posiane ale od przytkania rurek chyba 7 nie siało 😁  ale zadowolony ogólnie był stwierdził że większy plon był tam gdzie nie siał 🙂 

Opublikowano
4 godziny temu, miwigos napisał:

A u mnie większośc pól tak wygląa i nie przeszkadza mi 3 m siewnik do belki 30 m

Belka 30m i więcej to już musi być chyba stabilizacja na najwyższym poziomie , albo trzeba wolno jezdzić żeby nie bujało belką za bardzo , no i jeszcze na polu musi być stół , nawet jak pies w ścieżce dziurę wykopie to przy belce 30+ metrów to ciekawe jak to wygląda 

4 godziny temu, Tomek90 napisał:

Nigdy na to nie patrze czasami wyjeżdżam drugim końcem pola, ale to mało takich działek jest i jedna działkę mam ze musze jechać na pusto. 

Szerokość 27m a działki od 345m do 27m, jedna 6m rodzynek. 

Co to za siewnik samodiełka jakaś bo takich rozmiarowek bie robią. 

Ile ta działka ma ha skoro taka szeroka ? U mnie są 2 działki 100 i 120 szerokie i długie 1 km i 0,5 km 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, mysza103 napisał:

Belka 30m i więcej to już musi być chyba stabilizacja na najwyższym poziomie , albo trzeba wolno jezdzić żeby nie bujało belką za bardzo , no i jeszcze na polu musi być stół , nawet jak pies w ścieżce dziurę wykopie to przy belce 30+ metrów to ciekawe jak to wygląda 

Ile ta działka ma ha skoro taka szeroka ? U mnie są 2 działki 100 i 120 szerokie i długie 1 km i 0,5 km 

U mnie właśnie ten jeden ma 700 szeroko 1200 długa a 300 m to normalne dzialki 

Edytowane przez alfa
Opublikowano
2 godziny temu, ravoj napisał:

Sorry, lubię Cię,  ale większej bzdury nie słyszałem, robię ścieżki od 10 lat, zawsze na łączeniu siewnika mam ścieżkę, tak jak na rysunku ,  bo mam 6 siewników na opryskiwacz,  zamknięte mam dwie  wyliczone leje na jedno koło i z powrotem na drugie. Miałem zrobić automat, ale ręcznie przy wysiadaniu zawsze sprawdzam stan otworów redlic  i zrezygnowałem, bo widziałem już brak rządów na długości pola. Przyjedź i zobacz jak to wygląda, nie rozróżnisz, czym i jak siane, nawet siewników nie policzysz po wschodach,  jak się postaram, bo nie ma nakładki, jak ktoś jest kaleką to faktycznie sobie nie poradzi. U mnie po ścieżce mam 6 siewników całych i potem znowu zamykam na w te i z powrotem. Do głowy mi nie przyszło siać na jakieś połówki. Od granic zawsze robię pełny opryskiwacz. 

Jak bym miał siać na zakładkę że ścieżkę trzeba robić z 2 przejazdów to już zdecydowanie wolałbym robić tak jak robiłem przy opryskiwaczu 12 metrowym , czyli pierwszy przejazd połówką 

Opublikowano
28 minut temu, jajonasz napisał:

Ludzie robią ścieżki na 12m siewnikiem 2,5m bez zaczynania połową i opryskiwacz zajmuje elegancko 

Tak robię od 10lat, ale już przy 15m opryskiwaczu to nie wyjdzie dobrze.

Opublikowano
10 minut temu, alfa napisał:

U mnie właśnie ten jeden ma 700 szeroko 1200 długa a 300 m to normalne dzialki 

To już obszarnicy skoro działki są po 80ha , u mnie trzeba by na tą działkę 3 gospodarstwa , a, dużo gospodarstw jest takich że 10 gospodarstw by złączył i by tego nie mieli co podałeś w jadnym kawałku , 

Opublikowano
13 minut temu, mysza103 napisał:

Taka belka ma distance control, ultradzwięki utrzymuja belka na wysokośći jakiej chcesz, pryskam 10 km/h, a mozna nawet szybciej

Opublikowano
27 minut temu, miwigos napisał:

Nie zatkało ani razu, wyskakuje komunikat jak coś nie tak z ścieżkami, u mnie 3 rurki na koło i jakby jedna za mało. 

Opublikowano

Jaki siewnik, w amazonce raz na poczatku sezonu pokazało że zamknięte , atomat zamknął ale przyblokowało , pomogło wd-40, naszczęście zauważyłem że nie zamkło na pierwszej ścieżce

Opublikowano

U mnie co 12,5 rurki co daje 62,5 cm plus leko rozsunięte żeby było 66,5 cm , opona 58 cm

Opublikowano
9 minut temu, miwigos napisał:

Taka belka ma distance control, ultradzwięki utrzymuja belka na wysokośći jakiej chcesz, pryskam 10 km/h, a mozna nawet szybciej

jaki opryskiwacz?

Opublikowano

Mam takie rozmyślania i takie pytanie. Jak się zapatrujecie bo ostatnio znajomy mówi mi że na t1 Robił takie środki 0,5l/ha hutton + 0,5l/ha daxur. I mamy w tym mixie : 50g protiokonazolu, 125g spiroksaminy, 50g tebukonazolu, 50g mefentriflukonazoku i 75gkrezoksymu. I moje pytanie niby 5 substancji ale ilości poobcinane czy to ma sens czy nie lepiej dać np. 200g protiokonazolu i dać do tego boskalid lub jakąś fenpropidyna? Jak wy sądzicie czy lepiej 2 substancje w pełnej dawce czy 5 ale w połowicznych dawkach? 

Opublikowano
55 minut temu, jajonasz napisał:

Ludzie robią ścieżki na 12m siewnikiem 2,5m bez zaczynania połową i opryskiwacz zajmuje elegancko 

jak miałem siewnik 2,5 i nic nie robiłem żadnych nakładek i było idealnie pod 12m, 

Opublikowano
5 minut temu, adrianooo1234 napisał:

Mam takie rozmyślania i takie pytanie. Jak się zapatrujecie bo ostatnio znajomy mówi mi że na t1 Robił takie środki 0,5l/ha hutton + 0,5l/ha daxur. I mamy w tym mixie : 50g protiokonazolu, 125g spiroksaminy, 50g tebukonazolu, 50g mefentriflukonazoku i 75gkrezoksymu. I moje pytanie niby 5 substancji ale ilości poobcinane czy to ma sens czy nie lepiej dać np. 200g protiokonazolu i dać do tego boskalid lub jakąś fenpropidyna? Jak wy sądzicie czy lepiej 2 substancje w pełnej dawce czy 5 ale w połowicznych dawkach? 

Ja dałem właśnie 200g protio i 250g fenpropidyny i efekt bardzo dobry. 

Opublikowano
8 godzin temu, yacenty napisał:

a jestes pewien ze przypaliło? a moze po prostu wyrzuciło na wierzch grzyba który był juz ale jeszcze utajony?

No właśnie co to znaczy ?? Bo ja mam właśnie takie wrażenie że wyrzuciło grzyba!! Przed zabiegiem możnaby powiedzieć że było   czysto a po zabiegu masakra. Ale właśnie nie wygląda to za bardzo jak przypalenie ale jak grzyb. Morał z tego taki że lepiej było nie robić zabiegu. Bo tam gdzie nie zrobiłem dalej jest czysto. Dziś już jest 2 tyg po zabiegu. Pytanie czy mogę jej pomóc jakoś? I dlaczego ten grzyb dostał takiej furii po zabiegu który powinien go stłumić lub zniszczyć ?

• Root Admin
Opublikowano

moim zdaniem za późno zrobiony zabieg, pokazywałem już tutaj zdjęcia mojego jęczmienia tydzien po t1, i pokazywałem z dziś.

jak zrobiłes dobre t1 to nowe liście już beda zdrowe, a stare to stare - to już prehistoria

Opublikowano
43 minuty temu, MonteChristo napisał:

jak miałem siewnik 2,5 i nic nie robiłem żadnych nakładek i było idealnie pod 12m, 

Minimalnie po 10 cm musiałeś dawać zakładki, bo jak nie to wychodzi 12,5 m.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v