Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
31 minut temu, GABBER85 napisał:

trawsko

wyczeniec

6 minut temu, Artis napisał:

wiechlina

Chodząc dziś po polu zauważyłem kilka miejsc z tym dziadostwem. Czym to można zwalczyć?

Opublikowano
4 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

To co tam było w tej mieszance ? 

Grzyb , mikro , medax , odżywka i mocznik ale mocznik to w śladowej ilości 3 kg na ha 

4 godziny temu, Piffpaff napisał:

Panowie pszenica dostanie w sumie 140kg N plus sloma na polu została, ile mogę dać max moddusa 0.4- 0.5l?

na pierwszym zdjęciu kolanko jeszcze się nie oderwało a na drugim kolanko 0.5cm nad węzłem krzewienia, pasuje w sobotę skracać albo zaraz po świętach. Nie wiem ile masz chwastow na polu i jak z pogoda u ciebie na najbliższy tydzień ale jakby były warunki na opryski to bym najpierw T1 I skracanie a za 3 dni chwasty. Jak warunków nie ma i tylko jedno okienko zabiegowe to najpierw chwasty, skracać można spokojnie i do 2 kolanka wiadomo że najlepsze pierwsze ale trzeba wybrać

Ja planuje dać 0,6 medaxu 

Opublikowano
1 godzinę temu, roni9411 napisał:

Panowie ile dać gram tribenuronu do Lancetu Plus? 

1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

A po co? 

22 minuty temu, roni9411 napisał:

Żeby poprawić działanie na chwasty, głównie chabry i rumiany. 

Zacznij od wyrzucenia Lancetu i skomponuj cos mądrzejszego a przede wszystkim zacznij pryskać jesienią.

• Like 2
Opublikowano
17 minut temu, Sim95 napisał:

Chodząc dziś po polu zauważyłem kilka miejsc z tym dziadostwem. Czym to można zwalczyć?

Wyczyńca  nawet Axial bierze z bólem d*py. Apyros to kładł kiedyś. Ja też mam kawałek z tym gównem,  jak się rozsieje to na lata, nawet gramnicydy w fasoli mu nie straszne jak przekroczy kilka listków. Podły dziad 

• Thanks 1
Opublikowano
53 minuty temu, Cezar81 napisał:

Moja pszenica zasiana późno po kukurydzy zaczęła żółknąć azot dostała zastanawiam się co jeszcze jej zrobić .... Może jakieś pomysły 

Tytanit i amino

Plus siarczan magnezu

Opublikowano

Zjedz łyżeczkę arszeniku i popij witaminami lub odżywkami a po tygodniu opisz efekty. Jeszcze się nie zdążyło żeby ktoś opisał 😁. A tak poważnie to w tym roku też idzie herbicyd i odżywka ale herbicyd mustang i ccc to bym nie dawał razem.

• Like 1
Opublikowano

Na luzie można testowane 2 lata dawka 0.8 mustanga 0.5ccc + mikro + fosfor. 

Fluroksypyr + tribenuron + ccc (tutaj 0.3l) w jęczmieniu jarym praktykowane. 

W tym roku w pszenicy fluroksypyr +amidosulfuron z ccc i mikro pójdzie. 

Opublikowano
42 minuty temu, Tomek90 napisał:

A co w tym dziwnego? Jesteś od tych co nie można bo odżywia się chwasty? 

Bardziej tutaj się bałem o CCC. 

@poosa21 jak to było z tym arszenikiem? 

To nie kwestia chwastów tylko gospodarki hormonalnej  rośliny uprawnej. 

Opublikowano

Mustang powoduje blokadę auksyn tj. hormonów roślinnych odpowiedzialnych za wzrost roślin. A jeszcze jak dasz ccc ktory też wpływa na wzrost, to przy dużej dawce może być kumulacja.

Opublikowano

Według mnie roślina prawidłowo funkcjonuje po tym, nie ma zaburzonych jakiś funkcji oczywiście wizualnie, bo raczej nie jesteś w stanie stwierdzić w 100% że sa?? 

Sam procam przy t1 proponuję poprawkę tribenuronem w dawce 15g nawet przy tych ich bitych "rekordach" plonowania. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v