Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A dodawał ktoś z Was do T1 Plonvit z intermag? Ja właśnie co roku dawałem te wszystkie pierwiastki ale osobno. Natomiast gdzieś ktoś mi swego czasu podesłał żeby zastosować ten plonvit bo cenowo wychodzi korzystniej niż wszystko osobno a skład ma też fajny. Dodatkowo do tego dorzucę siedmiowodny siarczan magnezu bo mi zostało tego dość sporo z zeszłego roku.  

13 godzin temu, masa24 napisał:

dla malych ciekawy pomysl biorac pod uwage ze ludzie coraz czesciej stawiaja na taki produkt wyprodukowany u rolnika...  tylko tu pewnie trzeba by dodac sprzedaż przez internet, jakies inne rodzaje oleju i moze by sie wieksza skale zlapalo.....

Zgadza się, tu się śmiali że 700kg, co to jest. No tak, nie jest to dużo ale ja się absolutnie nigdzie nie ogłaszam. Wszystko aktualnie sprzedaję pocztą pantoflową a że mieszkam właśnie niedaleko stolicy (25km od granic Warszawy) i region jest raczej taki co to mocno stawia na zdrową żywność to i jest klient. Nic nie wysyłam, wszystko sprzedaję w domu a że i tak prowadzę od prawie 15 lat własną działalność więc pomyślałem żeby połączyć te swoje hektary które mam właśnie z tą działalnością bo mając kilkanaście hektarów, nie da się dziś wyżyć oddając wszystko do skupu dlatego szukam innych form maksymalizowania zysków z tej ziemii co mam. I takie domowe lokalne przetwórstwo, myślę że będzie tym, co będzie miało przyszłość bo coraz więcej ludzi woli zapłacić 2 czy 3 razy więcej za taki pewny, zdrowy i sprawdzony produkt, niż kupować jakiś chłam w markecie. Bo przecież ja nie przerabiam na gotowy produkt ziarna paszowego czy niespełniającego norm bo zarówno pszenicę jak i rzepak mam przebadane i każdy może sobie te badania zobaczyć. Ziarno spełnia w 100% wszystkie wymogi jakie musi spełniać ziarno konsumpcyjne. Są plany aby założyć sklep internetowy i wyjść z tym na świat ale nie wszystko na raz. Powoli wszystko się zrobi :) 

Edytowane przez dariusz86
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, dariusz86 napisał:

A dodawał ktoś z Was do T1 Plonvit z intermag? Ja właśnie co roku dawałem te wszystkie pierwiastki ale osobno. Natomiast gdzieś ktoś mi swego czasu podesłał żeby zastosować ten plonvit bo cenowo wychodzi korzystniej niż wszystko osobno a skład ma też fajny.

Osobno stosowałeś zapewne siarczany, w Plonvicie masz małą ilość chelatów. Gdy kosztował 200zł/20L można było sobie pozwolić na takie witaminy. 

Osobiście stosowałem w dwóch zabiegach po 3L/ha. 

Zobacz sobie produkty Yara, tam dopiero masz fajny skład ale i kosztuje swoje.

Opublikowano (edytowane)

W tamtym roku miałem greena to matko bosko, rozpuszczać się to nie chce, jakieś kamienie zostają na sicie. Aminoultra z intermagu to jak mąka moment się rozpuszcza, a efekt podobny, czyli w portfelu mniej, a w magazynie to ciężko określić xD 

Edytowane przez jajonasz
  • Haha 3
Opublikowano

Jeśli tłoczy "na zimno", to zostaje makuch

3 godziny temu, dariusz86 napisał:

A dodawał ktoś z Was do T1 Plonvit z intermag? Ja właśnie co roku dawałem te wszystkie pierwiastki ale osobno. Natomiast gdzieś ktoś mi swego czasu podesłał żeby zastosować ten plonvit bo cenowo wychodzi korzystniej niż wszystko osobno a skład ma też fajny. Dodatkowo do tego dorzucę siedmiowodny siarczan magnezu bo mi zostało tego dość sporo z zeszłego roku.  

Zgadza się, tu się śmiali że 700kg, co to jest. No tak, nie jest to dużo ale ja się absolutnie nigdzie nie ogłaszam. Wszystko aktualnie sprzedaję pocztą pantoflową a że mieszkam właśnie niedaleko stolicy (25km od granic Warszawy) i region jest raczej taki co to mocno stawia na zdrową żywność to i jest klient. Nic nie wysyłam, wszystko sprzedaję w domu a że i tak prowadzę od prawie 15 lat własną działalność więc pomyślałem żeby połączyć te swoje hektary które mam właśnie z tą działalnością bo mając kilkanaście hektarów, nie da się dziś wyżyć oddając wszystko do skupu dlatego szukam innych form maksymalizowania zysków z tej ziemii co mam. I takie domowe lokalne przetwórstwo, myślę że będzie tym, co będzie miało przyszłość bo coraz więcej ludzi woli zapłacić 2 czy 3 razy więcej za taki pewny, zdrowy i sprawdzony produkt, niż kupować jakiś chłam w markecie. Bo przecież ja nie przerabiam na gotowy produkt ziarna paszowego czy niespełniającego norm bo zarówno pszenicę jak i rzepak mam przebadane i każdy może sobie te badania zobaczyć. Ziarno spełnia w 100% wszystkie wymogi jakie musi spełniać ziarno konsumpcyjne. Są plany aby założyć sklep internetowy i wyjść z tym na świat ale nie wszystko na raz. Powoli wszystko się zrobi :) 

Plonvitu to 20 l. na ha.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Axial komplet pak albo Lancet 

Lancet się pogorszył axial komplet top

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Dr Green chodzą plotki że się popsuł, że nie widać efektów mimo obiecującego składu. Foliq Mikromix ma konsystencję z d*py, ciężko to łatwo odmierzyć. Jeszcze można spojrzeć na Ekolist.

Co z konsystencją mikromix jest nie tak,  bo nie załapałem? Od lat używam i nie zauważyłem niczego co by mnie wku....

5 minut temu, MonteChristo napisał:

Lancet sie nie pogorszył, tylko miotła się uodparnia. Wina rolnika, że nie rotuje różnymi grupami chemicznymi. 

Edytowane przez Ulman
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, MonteChristo napisał:

Może się nie pogorszył tylko trzeba w dobrej temperaturze zastosować.

1 minutę temu, Ulman napisał:

Co z konsystencją mikromix jest nie tak bo nie załapałem? Od lat używam i nie zauważyłem niczego co by mnie wku...

Gęste to że łyżką mógł bym kłaść, nie wiem może taka partia się trafiła.

• Like 1
Opublikowano

Problemem jest świadomość co się robi. Często ludzie słyszeli że trzeba środki zmieniać wię na zmianę idzie Huzar , atlantis z sekatorem, Lancet albo Mustang z Nomadem albo i jeszcze gdzieś Attribut w kombinacjach z wspomnianymi. Wszystko to jak jeden mąż inhibitory ALS i żadne zmienianie środków w obrębie wymienionej grupy nic nie da. No ale jak wiadomo jak coś nie działa to znaczy że środki są podrobione, słabsze , oszukane itp. Winy rolnika nie ma nigdy.

• Like 3
Opublikowano
4 godziny temu, Piffpaff napisał:

ja dorzucam jeszcze cynk do tej mieszanki

Cynk z T-2 idzie

Opublikowano
51 minut temu, Ulman napisał:

Problemem jest świadomość co się robi. Często ludzie słyszeli że trzeba środki zmieniać wię na zmianę idzie Huzar , atlantis z sekatorem, Lancet albo Mustang z Nomadem albo i jeszcze gdzieś Attribut w kombinacjach z wspomnianymi. Wszystko to jak jeden mąż inhibitory ALS i żadne zmienianie środków w obrębie wymienionej grupy nic nie da. No ale jak wiadomo jak coś nie działa to znaczy że środki są podrobione, słabsze , oszukane itp. Winy rolnika nie ma nigdy.

No a jest jeszcze Axial I Puma. I wszystkie wiosenne rozwiązania są według mnie złe.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v