Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ja na pszenicę słabsze dalem 150saltry na te ładniejsze 120saletry, około 3marca poszedł mocznik z inchib ok 80kg na ha teraz w czwartek pójdzie jeszcze 180 mocznika z inchib i na tym raczej koniec celuje w 7ton. 

Opublikowano

Ja średnio dawałem 250/270kg . Nawet na te mocno rozkrzewione . A w tym roku Saletra to już 150kg poszło . Jakos lepiej robi mi się na Saletrze aniżeli Saletrosan . Siarkę wole rzucić prędzej w Kizeryt . 

Opublikowano

Ja długie lata dawałem na pierwszą dawkę 300kg CANu27, na późne po ziemniakach nawet i 350 ale to głupota była. Od dwóch lat na trzy rozkrzewienia wiosną przy jesiennej obsadzie 320 roślin na mkw wiosną daje max 50-60kg N i jest dużo lepiej. 

Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał:

na pszenicy po kukurydzy dałem 150l rsm32 czyli 60-63kg zależy jak kto liczy, czyli odpowiednik 100kg saletry

Ja po kuku dałem 250 litrów rsm 26 z racji na inny skład , na N2 pójdzie jeszcze 200 litrów , w sumie 150 kgN 

Opublikowano
yacenty napisał:

na pszenicy po kukurydzy dałem 150l rsm32 czyli 60-63kg zależy jak kto liczy, czyli odpowiednik 100kg saletry

jeśli saletra ma 34 % azotu całkowitego, to 62/34=1.8, chyba że brana jest pod uwagę jedynie forma saletrzana ?

• Root Admin
Opublikowano

pisałem o odpowiedniku saletry. w rsmie masz połowę saletry połowę mocznika. stąd upraszczając w 100l rsmu masz 42kg n czyli 21kg takiego jakby azotu z saletry co odpowiada 70kg saletry i 21kg n takiego mocznikowego co odpowiada 45kg mocznika

Opublikowano

Jak dam fluroksypyr + tribenuron na chwasty to jest dobre rozwiązanie? Wychodzi tego trochę i szukam dobrego rozwiązania. Dawniej dawniej robiłem Attributt plus Mustang Forte i było czysto ale widzę że Attributta już niema więc może ewentualnie co za niego? 

Opublikowano
9 godzin temu, yacenty napisał:

teraz mocznikowa kto by się przejmował ;) przy tej temp to ona będzie działać później niż wcześniej

saletrzana w takiej temperaturze też się wolno pobiera. Czas do przemieszczenia to minimum tydzień, zanim procesy ruszą upłyną 2-3 tygodnie. Myślę, że nie ma się czym martwić.

Opublikowano

Dalej waham się  z ochroną fungicydową tegorocznej pszenicy odmiana Euforia - stanowisko 2 lata bez upraw zbożowych
Rozważam :
Coś na wzór tego produktu : https://www.sumiagro.pl/produkt/glora-633-ec/

T1 - Prochloraz 300g + Fenpropidyna 480g + no właśnie mam wątpliwości  ( albo 160g Tebukonazolu ) / albo 38-40 g metkonazolu / Albo 100 g protiokonazolu ? 
Czy lepiej zwiększyć dawkę prochlorazu do zalecanych wszędzie 360-440 g  i zrezygnować z dodatku Tebu /Metko /protio ?

T2 - Elatus Era 0,65L ( benzowindyflupyr 50 g ) i protiokonazol (100g)  + Azoksar 0,5L ( 125 g azoksystrobina) 
Lub 
T2 - Priaxor 0,95L ( piraklostrobina 142 g ) (fluksapyroksad 71 g) + Tebukonazol 160 g 

Opublikowano

Z biologicznego punktu, procesy życiowe są uzależnione od temperatury otoczenia, jak chociażby u gadów. Azot będzie czekał, będzie dostępny, ale roślina przy tak niskiej temperaturze go nie pobierze, wydatek energii jest zbyt duży, a cykle nie funkcjonują. O wiele gorzej byłoby, gdyby było ciepło np. przez 2 tygodnie, procesy ruszają, pobierany jest azot, uwadniane są komórki i nagle przyszedłby mróz. Sam azot zawsze zalega w glebie, roślina mogłaby go pobierać bez przerwy, ale tego nie robi, ponieważ nie jest w stanie. Przez ostatnie lata, gdy saletra była po 1200 zł, sypałem tego bardzo dużo, jakoś nie wymarzło. Najważniejsze by temperatura nie wybudziła rośliny przed nadchodzącym mrozem.

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Lubeelskirolnik napisał:

Dalej waham się  z ochroną fungicydową tegorocznej pszenicy odmiana Euforia - stanowisko 2 lata bez upraw zbożowych
Rozważam :
Coś na wzór tego produktu : https://www.sumiagro.pl/produkt/glora-633-ec/

T1 - Prochloraz 300g + Fenpropidyna 480g + no właśnie mam wątpliwości  ( albo 160g Tebukonazolu ) / albo 38-40 g metkonazolu / Albo 100 g protiokonazolu ? 
Czy lepiej zwiększyć dawkę prochlorazu do zalecanych wszędzie 360-440 g  i zrezygnować z dodatku Tebu /Metko /protio ?

T2 - Elatus Era 0,65L ( benzowindyflupyr 50 g ) i protiokonazol (100g)  + Azoksar 0,5L ( 125 g azoksystrobina) 
Lub 
T2 - Priaxor 0,95L ( piraklostrobina 142 g ) (fluksapyroksad 71 g) + Tebukonazol 160 g 

W T1 3 opcje są dobre, jakiś triazol wypadałoby dorzucić w T2 daj 0,8 l elatusa era i spokój jak dorzucisz tam jeszcze strobiluryne to tą pszenice będziesz 2 tyg później od innych kosił. Jeszcze tym bardziej że stanowisko bez upraw zbożowych przez 2 lata

Edytowane przez kubi13
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v