Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, azzadek napisał:

Zakupiłem nasiona kwalifikowane 4 worki, odmiana Apostel, data na etykiecie 2021. W domu okazało się że na pewno z dwóch worków wyłazi wołek, w cholerę wołka. Co z tym zrobić? Zgłaszać to gdzieś czy oddać do sklepu i wziąć inny worek po prostu? Najgorsze jest to że worki jak je przywiozłem odłożyłem pod wiatą niedaleko przyczep z pszenicą tegoroczną, a robaki zobaczyłem wieczorem jak szedłem poczytać etykiety. Gazować przyczepy teraz czy nie?

Od kogo ten "kwalifikat" ?

Opublikowano (edytowane)

Kupiłem na ha, pszenicę APEXUS, zaglądam do worka ale powiem że grubość  ziarna nie powala. Mtn  tylko 39g 🙆‍♂️ 

20230830_174139.jpg

21 godzin temu, azzadek napisał:

Zakupiłem nasiona kwalifikowane 4 worki, odmiana Apostel, data na etykiecie 2021. W domu okazało się że na pewno z dwóch worków wyłazi wołek, w cholerę wołka. Co z tym zrobić? Zgłaszać to gdzieś czy oddać do sklepu i wziąć inny worek po prostu? Najgorsze jest to że worki jak je przywiozłem odłożyłem pod wiatą niedaleko przyczep z pszenicą tegoroczną, a robaki zobaczyłem wieczorem jak szedłem poczytać etykiety. Gazować przyczepy teraz czy nie?

Masakra, ja bym gazował pomieszczenie.

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
5 minut temu, GRZES1545 napisał:

Kupiłem na ha, pszenicę APEXUS, zaglądam do worka ale powiem że grubość  ziarna nie powala. Mtn  tylko 39g 🙆‍♂️ 

20230830_174139.jpg

Dziwne, bo ta odmiana ma wysoką, 49g MTZ a wiesz że to odmiana oścista?

Opublikowano

Ja wziąłem Banatusa na próbę, MTN 49g. Zastanawiam się czy zamiast RGT Bilanz siać coś innego czy zostać przy niej bo dosyć fajnie się sprawdza już drugi rok u mnie.

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

20230830_174139.jpg

Materiał z tamtego roku, w tamtym roku było drobniejsze

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

20230830_174139.jpg

Najchętniej kupiłbym kwalifikat z MTZ 30 g, bo to jest tanie sianie, a nie od Ławrenowicza z MTZ 50g i ceną za tonę z kosmosu.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
27 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Najchętniej kupiłbym kwalifikat z MTZ 30 g, bo to jest tanie sianie, a nie od Ławrenowicza z MTZ 50g i ceną za tonę z kosmosu.

No tak, ale od Ławrenowicza sypią po 11-12t :)

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Ernst98 napisał:

No tak, ale od Ławrenowicza sypią po 11-12t :)

sypie, albo nie sypie, tak jak od chemicznych potentatów, a tak naprawdę to pewnie niczym się jedno od drugiego nie różni (łącznie z ceną i domieszkami szlachetnego żyta czy jęczmienia), jedno i drugie zaprawiane po pijaku i byle szybko (a chciałbym żeby za chociażby tą cenę zamiast podpisu jutubera czy innego sportowca na worku dostać materiał lux w worku co da te 10% więcej od swojego- ale jeszcze mi taki się nie trafił 😏). W każdym materiale "firmowym" był jakiś babol, na szczęście mniejszy i żadnej wkładki białkowej jak u kolegi @azzadek 😜- swoją drogą mógłby się pochwalić od kogo ten cudny podarek zakupił. No w prawie każdym- dobry był materiał z SU (Tarroca), ale to najpewniej prosto z Niemiec już zaprawione przyjechało do dystrybutora w PL.

ps. sam zakupiłem od tego Ł. materiał i  czekam, tyle że pszenżyto i z tego co widzę cena jest (ciut wyższa)... zobaczymy jakość. No ale stać mnie jeszcze aby zafundować sześciopak najtańszej gorzałki pracownikom Pana Ł.- a niech zaprawiają dalej materiał znieczuleni- może trafi mi się wreszcie taki co sypać będzie te 11-12t/ha 😜.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
3 godziny temu, Desperado napisał:

Dziwne, bo ta odmiana ma wysoką, 49g MTZ a wiesz że to odmiana oścista?

Tak wiem, chciałem  ościstych, u nas zwierzyny sporo i tych tak nie czepiają się. 

1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Mówisz większa wydajność 🙂

Ile roślin zalecacie na m2 zalecisz?

Opublikowano
5 godzin temu, GRZES1545 napisał:

20230830_174139.jpg

Mój rekord, to Bosporus z MTZ 28,1g. ZK 99%. Przy 350szt 99kg/ha

• Thanks 1
Opublikowano
roni9411 napisał:

Jakie opinie o systivia? Pola mam w technologi orkowej, resztek pozniwnych na wierzchu brak, pszenica po pszenicy i kukurydzy na kieszonkę. 

ja po 4 latach przestaje stosować. Po prostu trochę później posieje. W tym roku przesadzili z ceną systivy to jedno. Drugie,mi w tym roku lepiej plonowała pszenica bez systivy. Wiem inne pole,inna odmiana,inny termin siewu. Ale co roku na siewkach pszenicy obserwowałem mączniaka pomimo max dawki. Lepiej posiać pszenicę później i o większej zdrowotności

Opublikowano

Panowie czy jak kupię euforię wychowaną w innej części Polski niż u siebie to będzie jakaś różnica ? Czy jak dana odmiana pasuje u mnie to może być wychowaną gdzie kolwiek ?

Opublikowano
Boles napisał:

Zastanawiam się nad odmianą Opoka i Euforia, miał ktoś porównanie, która lepiej wypada?

ja miałem obie e tym roku. Obie przeszły jako konsumpcyjne, Opoka miała ciut lepsze parametry i lepszy plon. Jednak jest to odmiana wysoka i trzeba mocno i minimum 2 razy skracać. Gdy po deszczach mi się położyła to młócenie koszmar i się osypywała gdy motowidłrm ją podnosiłem. Przed deszczami kosiło się dobrze. Także trudny wybór. Tam gdzie intensywne nawożenie i tereny z większą ilością deszcze jednak Euforia,na późne siewy i słabsze gleby Opoka

• Like 1
Opublikowano

U mnie na glinach opoka dużo słabiej wypadła już drugi rok z rzędu od Bilanza i kolejnej szansy nie dostaje. Chociaż przed żniwami wyglądała dużo lepiej od Bilanza.

Opublikowano
11 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Tak wiem, chciałem  ościstych, u nas zwierzyny sporo i tych tak nie czepiają się. 

Mówisz większa wydajność 🙂

Ile roślin zalecacie na m2 zalecisz?

Po ile płaciłeś? Mam możliwość zakupu tej odmiany z ub sezonu za 2500 zł za tonę ale czy warto?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v