Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Poleci ktoś coś na t1 w nie dużych pieniądzach ? W tamtym roku dawałem tebu + prochloraz . Jest coś dobrego z tej półki cenowej albo troche droższe żeby był dobry efekt ? Zasiałem  Patrasa, Metronoma i Kilimangaro , azotu bedzie max 140 kg

Edytowane przez 19seba
Opublikowano
24 minuty temu, Zetix napisał:

Jak nie popada to ten kizeryt będzie leżał do kwietnia :P

Na Zamojszczyżnie  wilgoci nie brakuje jak by nie kilkustopniowe przymrozki to by w pole nie wjechał ,  i  jak przymrozki odpuszczą to na większość  pól dalej nie wiedzie tak region regionowi nie równy.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Trzeba zrobić ankietę jaki N i w jakiej dawce na pszenicę :D tak aby powstały ładne słupki :D
1. Siana wcześnie ( granula saletra )

2. Siana w optymalnym terminie ( granula saletra )

3. Siana późno  ( granula saletra )

i pod spodem te same punkty tylko z RSM :D 
wiadomo, że bardzo dużo zależy od pogody, odmiany, zasobności itp :D 
ale byłby jakiś pogląd ile % osób jak stosuje :D 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano
3 godziny temu, 19seba napisał:

Poleci ktoś coś na t1 w nie dużych pieniądzach ? W tamtym roku dawałem tebu + prochloraz . Jest coś dobrego z tej półki cenowej albo troche droższe żeby był dobry efekt ? Zasiałem  Patrasa, Metronoma i Kilimangaro , azotu bedzie max 140 kg

W takiej półce cenowej nie ma już nic

• Root Admin
Opublikowano

Dajcie sobie na luz z takimi głupkowatymi wyzwyskami.

2 ostrzeżenia poszły dla kogutów i trochę wpisów usunięte. Wracamy do mertium czyli ochrona i nawożenie pszenicy, a nie czy komuś stoi i w którą stronę, choć to też tematy przy pszenicy :P

• Haha 2
  • Root Admin
Opublikowano

Jeden, czy dwa chłodniejsze nie powinny zrobić nic złego. Później będzie mokro to nie wjedziesz, to będziesz znów czekał, a tak jak tylko będzie troszkę cieplej to już roślinki będą ciągneły - o ile potrzebują.

Ja nie dawałem żadnego nawożenia ani na pszenice, ani na jęczmień, to już 23 lutego podałem azot.

Opublikowano (edytowane)

tylko u Cb dużo cieplej u nas cały next tydzień w nocy nie przymrozki tylko mrozy, ale wiadomo może jeszcze się zmienić. A dwa podawałeś n w rsm ja mam saletrę to tez pasuje lepiej się wstrzelić. 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
13 minut temu, Tigon napisał:

sieje ktoś n1 jak w next tyglowaniu w nocy - 10 

To że rozsiejesz nie znaczy że zaraz za tobą rośliny ten azot pobiorą. Ja rozsiewam dzisiaj po północy o ile będę widział że bez kolein

• Like 1
Opublikowano

Na części pszenic już zrobiłem i rzepaku . Jutro reszta i będzie git . Na pszenice 150kg Saletry Zaksan poszło . Niby -3 a na polu pięknie twardo . 

1E167816-A6ED-47D3-A26A-2E28A11A91A9.jpeg

1 godzinę temu, Tigon napisał:

ale powiedzmy rozsieje saletra i nawet jak jest zimno za 3 tygodnie nie będzie jej już a jeżeli wegetacja raczkuje to ile rośliny pobiorą azotu?

Pobiorą tyle ile potrzebują . Jak bym się miał zastanawiać tyle to dalej bym nic nie zrobił . 

• Like 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Jk1976 napisał:

Tebukonazol + fenpropidyna + coś  dodać jeszcze? 

Zamiast tebu daj 150g protiokonazolu, i do tego 375g fenpropidyny, wyjdzie cię około 165zł netto

3 godziny temu, yacenty napisał:

Wg prognozy dziś miało być -6, było -3, a już jest powyżej 0 i pięknie świeci słońce.

Jacek a pamiętasz może ustawienia ZAM do saletry drobnej? Kojarzę ze odejmowalo się chyba 2 kreski od tego co było w aplikacji, żeby wyszło tak jak ma być 

Opublikowano

Dziś zwiedziłem pola, dziwnie trochę to wszystko wygląda. 1 marca a tu już przyrost korzeni około 3-4 cm i pszenica taka jakaś dziwnie do rośnięcia w górę- wschód Polski. Rzepak fioletowy, widać że chce rosnąć ale trochę zimno i brak azotu. Jutro raps pewnie coś dostanie a pszenica to już sam nie wiem...

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

ale powiedzmy rozsieje saletra i nawet jak jest zimno za 3 tygodnie nie będzie jej już a jeżeli wegetacja raczkuje to ile rośliny pobiorą azotu?

A gdzie będzie ta saletra grupa azoty przyjedzie i pozbiera z pola żeby mieć jeszcze większe zyski?

Opublikowano

U nas małopolskie też jedni sieją inni czekają a ja sie zatanawiam vo jeszcze jutro i pojutrze jakis przymrozek a na nastepne dwa tygodnie tylko lekkie przymrozki w nocy zapowiadają i jakies opady a generalnie mokro jak diabli 

Opublikowano

U mnie nikt nie sieje jeszcze ale większość i tak to typ kwietniowy... co do temperatur to w ciągu najbliższych 2 tygodni do minus 5 w nocy ale zazwyczaj minus 1 minus 3 i w dzień do max 5 stopni wiec ja jadę piątek, sobota 

Opublikowano

Zamówiłem siarczan amonu i mocznik oba po dwieście kilo na hektar pszenicy ozimej, daje to odpowiednio 41kgN i 92kg N i to będzie nawożenie w sezonie 2023. Sypać teraz wszystko na raz z myślą, że mocznik zanim się częściowo rozłoży to już będzie termin N2?  Czy dać teraz siarczan amonu + 100kg mocznika i potem na N2 jeszcze 100kg mocznika ? 
W swojej "karierze" rolnika mocznika nie stosowałem na N1 czy N2, nie mam tu doświadczenia. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v