Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, witejus napisał:

Bzdura, pryskając na rosę środek jest mocno rozcieńczany.

Niby tak ale teraz późne popołudnie a 35% wilgotności. Jutro ma coś popadać to wtedy chyba pojade. To jare wiec tam faza koniec krzewienia. Czas raczej jeszcze jest. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)

A czy można na T2 prysnąć samym Tebu 250 0.8l/ha? Max. dawka napisano 1l/ha. Wcześniej nie pryskane tebu.Nie przypali?

Edytowane przez jaro11111
Opublikowano
1 godzinę temu, Popier96 napisał:

Majstry, Axial+ starane 333ec. Nie uszkodze pszenicy sianej w terminie? O ile Axial wiem że można jechać nawet przy liściu flagowym, o tyle starane sam nie wiem. 

Starane pryskałem dwa lata temu jaki kłos był już na wierzchu. Nic się nie działo z pszenicą, a przytulie poskręcało, więc pryskaj :D. Dzisiaj też robiłem poprawkę na ostrożeń tribenuronem i dodałem właśnie starane na przytulie bo od miedzy widziałem kilka sztuk. Pszenica obecnie w fazie liścia flagowego.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, jajonasz napisał:

Przeca przy 300l to aż kapie z liści i wtedy bardziej prawdopodobne będą przypalenia, bo wszystko spływa na koniec liścia. A czy będzie większa penetracja łanu, to też bym dyskutował. 

U nas od zawsze idzie 300L/ha i nigdy nie było przypalone. W Biardzkim na składaniu lancy wisi wąż to aż ciurkiem z niego leci 🤭

Opublikowano
tobago napisał:

1 godzinę temu, witejus napisał:

Bzdura, pryskając na rosę środek jest mocno rozcieńczany.

Niby tak ale teraz późne popołudnie a 35% wilgotności. Jutro ma coś popadać to wtedy chyba pojade. To jare wiec tam faza koniec krzewienia. Czas raczej jeszcze jest. 

Dwa lata temu kończyłem oprysk na chwasty ok 21 gdzie ostatnia działka była przy rowie i widać było że osiada mgła. Jednym opryskiwaczem zrobiłem pole ok 19 bez rosy i z tą samą mieszanina pojechałem na drugie pole z rosa to żadnej różnicy nie widziałem na obu polach czysto bylo

Opublikowano

Nie było mnie w domu przez prawie 2 tygodnie i czytając wasze posty o flagowce i t2 nastawiałem się że w ten weekend też czeka mnie pryskanie pszenicy a tu zong w mojej pszenicy wychodzi nieśmiało liść.... podflagowy! pszenica skrócona na t1 0.45kg medax sięga ledwo do kolan ale jeszcze muszą wyjść 2 liście i klos. Co się dziwić przez ostatnie 10 dni praktycznie codziennie przymrozki, dziś zapowiadają pierwsza noc bez minusa

Opublikowano

Czekaj , jak to podflagowy i dwa liście ? Jest podflagowy i ostatni masz flagowy i kłos . Kiedy T2 robić tez dużo zależy kiedy było T1 . Jedni mówią ze czekać na flagę inni ze trochę prędzej , zależy czy jeszcze chcesz skracać czy nie . U mnie 4 tygodnie było od T1 i pszenica w pełni rozwinięty liść podflagowy i widoczny języczek flagowego . 

Opublikowano

U producenta hondi powiny być badania albo szukać dobrego doradcę co podpowie ale badania na pewno są prowadzone odnośnie stresu na fulgicydy. Ja miałem też żółte pasy ale tylko tam gdzie nawozu mniej doleciało bo rozsiewacz skraje dozucal tak 50cm i miałem na łączeniach dużo ciemniejsza pszenicę 3 dni nie znikało poszło mikro I mocznik do tego temperatura już bez przymrozków i teraz jest już ok. 

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Czekaj , jak to podflagowy i dwa liście ? Jest podflagowy i ostatni masz flagowy i kłos . Kiedy T2 robić tez dużo zależy kiedy było T1 . Jedni mówią ze czekać na flagę inni ze trochę prędzej , zależy czy jeszcze chcesz skracać czy nie . U mnie 4 tygodnie było od T1 i pszenica w pełni rozwinięty liść podflagowy i widoczny języczek flagowego . 

No wlasnie sam nie wierzyłem ale wyrwałem kilka roślin w różnych miejscach pola i dopiero podflagowy nieśmiało się wysuwa a flagowy jeszcze malutki. t1 robilem 18.04 czyli ok 25 dni temu. Górne liście na razie zdrowe, będę obserwował bo zaczynają się ciepłe noce więc może ruszyć zboże

Opublikowano

Na T2/T3 czyli przeciągniętą fazę liścia flagowego do momentu kłoszenia pszenicy lepszym rozwiązaniem będzie 1l Priaxora czy np. 0,8l Priaxor + 0,5l tebukonazol? 

Jak bedzie tak sucho to raczej to ostatni zabieg. 

Opublikowano

Jechać z t2 na nie w pełni rozwinięty liść flagowy? Mam azoksytrobine po 125gr i nie wiem czy dodać  po 0,3 litra tebu i protiokonazolu czy część działek zrobić mieszaniną z tebu a resztę z protiokonazolem 

Opublikowano
16 minut temu, yacenty napisał:

75g tebukonazolu to takie popłuczyny. ja bym dał kawałek z tebu kawałek z protio

Źle mnie zrozumieliście, mam na niecałe 4h 2 litry azoksy czyli po około 125g i po litrze protio i tebu. Lepiej po 2h zrobić azoksy tebu i 2h  azoksy protio czy zrobić mieszaninę z trzech 

• Root Admin
Opublikowano
lukasz067 napisał:

16 minut temu, yacenty napisał:

75g tebukonazolu to takie popłuczyny. ja bym dał kawałek z tebu kawałek z protio

Źle mnie zrozumieliście, mam na niecałe 4h 2 litry azoksy czyli po około 125g i po litrze protio i tebu. Lepiej po 2h zrobić azoksy tebu i 2h  azoksy protio czy zrobić mieszaninę z trzech 

tak, lepiej zrobić kawakek azoksy z tebu, a drugi kawałek azoksy z protio

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v