Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Ile Priaxor dajesz ? 

Zawsze 1 litr, niżej nie schodzę..Efekt zieloności naprawdę fajnie się utrzymuje 

T3 robię metkonazol+ tebu tak wiem że powtarzam substancje ale jak widać efekty to nie będę robił zbędnych kosztów. Dawniej robiłem tebu z prochlorazem ale nie do końca dawało rady

Edytowane przez areqo
Opublikowano

tomek12051133 napisał:

U mnie ciężkie ziemie i słabo rosną zboża. Mogę jeszcze teraz skrócić?

Nawet musisz jak dałeś 200kg czystego N na ciężkich glebach trzyma dlugo wodę więc powinno ostro rosnąć więc skracaj bo polozy

Opublikowano
Lukasz21_Lubelskie napisał:

Upewnijcie mnie w moim myśleniu. Chwast na zdjęciu to stokłosa?  

Pytanie czym ją skutecznie zniszczyć aby nie spalić plantacji. Niestety pojawiła się u mnie również w pszenżycie oraz jęczmieniu ozimym. Wiem że w jęczmieniu już za późno na jakąkolwiek poprawkę, ponieważ liść flagowy jest już prawie na wierzchu, jednak w pszenżycie oraz w pszenicy może da rade to zlikwidować. 

IMG20230430172203~1.jpg

już po ptakach.

Opublikowano
43 minuty temu, areqo napisał:

Zawsze 1 litr, niżej nie schodzę..Efekt zieloności naprawdę fajnie się utrzymuje 

T3 robię metkonazol+ tebu tak wiem że powtarzam substancje ale jak widać efekty to nie będę robił zbędnych kosztów. Dawniej robiłem tebu z prochlorazem ale nie do końca dawało rady

Ja to zauważył ten efekt zieloności u siebie tylko ze do Priaxor 0,75 dodaje Protio a ono tez robi to . 

Opublikowano
KULAWA_KOZA napisał:

Dziś poszło Elatus Era bo widzę że septorioza ostro zaatakowała Kilimanjaro.Srodek nr 1 w walce z septoriozą.

U mnie też problem z septoriozą. Na T1 dałem tylko 180g protio. Pryskane 20.04. Czym to prysnąć teraz aby zadziałało wyniszczająco??

Opublikowano
tomek12051133 napisał:

Czym mogę opryskac teraz żeby skrócić? Szczerze to pierwszy rok tak bardziej chce zadbać o zboża i niewiem wszystkiego..

A jaka faza pszenicy? przetnij roślinę nożem wzdłuż żebyśmy mogli zobaczyć które teraz kolanko

Opublikowano
20 minut temu, krzysiek1614 napisał:

U mnie też problem z septoriozą. Na T1 dałem tylko 180g protio. Pryskane 20.04. Czym to prysnąć teraz aby zadziałało wyniszczająco??

Elatus Era ją uzdrowi.

Opublikowano
9 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ma być drogo i skutecznie . Są jeszcze chyba droższe T2 w pszenicy jak choćby AskraXpro ? 

Ascra to komercyjny bubel Bayer'a. Po .uj dwa razy SDHI ???

9 godzin temu, krzysiek1614 napisał:

Panowie to grzyb czy od przypalenia może też być? Pryskane T1 protiokonazol 180g razem z R1 medax max 0,6kg

20230501_125829.jpg

20230501_130200.jpg

20230501_125730.jpg

Będzie przypalenie. Mam to samo w pszenicach po protio 190 g/ha.

Opublikowano
boogie7 napisał:

9 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ma być drogo i skutecznie . Są jeszcze chyba droższe T2 w pszenicy jak choćby AskraXpro ? 

Ascra to komercyjny bubel Bayer'a. Po .uj dwa razy SDHI ???

9 godzin temu, krzysiek1614 napisał:

Panowie to grzyb czy od przypalenia może też być? Pryskane T1 protiokonazol 180g razem z R1 medax max 0,6kg

Będzie przypalenie. Mam to samo w pszenicach po protio 190 g/ha.

To nie septorioza?? Jutro mam zamiar jechać coś kupić i pryskac

tobago napisał:

Protio 150g plus Medax i to samo u mnie. 

To nie grzyb tylko przypalenie?? Mi to wygląda na septorioze no chyba że się mylę

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Zółte liście pojawiły się po 2-3 dniach od zabiegu. Nie sądzę by to była choroba. Olewam to. Co roku w Bilanzie coś na wiosne się dzieje a w żniwa jest bardzo dobrze.

Robicie teraz jakieś opryski kiedy co drugi dzień przymrozki? Albo jest po przymrozku albo przed.. :/ 

Edytowane przez tobago
Opublikowano (edytowane)

do postu powyżej @tomek12051133  spokoju,  jesteś zbyt  nerwowy...ewentualny ale (siE.m moge) mylić  brak unix przy T1.

@Samsung123321_  daj na spinę 200g tebukonalozu/cypro..nazol... do t2...... 21 dni to tyle ile daje każde t1 (bez elatusa który danej przy 1L-42 dni  -to trzeba przyjając max to 21dni) chociaż u Ciebie septoriozę widać.... jak widzę te pytania... pszenica bez historii.. podyplomówka u jackowskiego to zamało..

Edytowane przez taux
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Sola20 napisał:

Planuję na T2 priaxor 0.75 + mocznik 5% + siarczan Mg 5% + odżywki typu plonvit zboża 

Taka zupka będzie OK 

@sola20 może być ok, pytanie czego po tym oczekujesz.. osobiście dołożbym jakiegoś  triazola, bo nie podajesz co do tej pory zastosowałeś oraz stanu plantacji... reszta dla admina ...  ..I..

Edytowane przez taux
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, taux napisał:

do postu powyżej @tomek12051133  spokoju,  jesteś zbyt  nerwowy...ewentualny ale (siE.m moge) mylić  brak unix przy T1.

@Samsung123321_  daj na spinę 200g tebukonalozu/cypro..nazol... do t2...... 21 dni to tyle ile daje każde t1 (bez elatusa który danej przy 1L-42 dni  -to trzeba przyjając max to 21dni) chociaż u Ciebie septoriozę widać.... jak widzę te pytania... pszenica bez historii.. podyplomówka u jackowskiego to zamało..

U mnie na t2 idzie torpeda. Ascre x pro daje. Teraz kwestia ile czekać? Koniec tygodnia to ok czasowo na taką wczesną t2 czy jednak niema co? Środek konkret więc pasuje to z głową zrobić dlatego pytam mądrzejszych

20230501_062052.jpg

Edytowane przez Samsung123321
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v