Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, lukasz493 napisał(a):

ile tego kizerytu dajecie ? przykładowo stosując 300-350 kg saletrosanu ile dołożyć siarczanu magnezu i nie przesadzić z siarka ?

300 kg saletrosanu, to ok. 40 kg. siarki/ha. Po wuj jeszcze ten kizeryt ?  To nie jest rzepak !

Opublikowano
44 minuty temu, yacenty napisał(a):

Z 4.6 w sierpniu do 5.6 w kolejnym sierpniu, tanio nie było ale pszenica dała 7.8t

Czyli 1,5 tony kredy granulowanej w ciągu roku pH o 1 punkt to dużo. A jaka ziemia? Ciężka,lekka?

• Root Admin
Opublikowano
13 minut temu, Wpaw napisał(a):

Czyli 1,5 tony kredy granulowanej w ciągu roku pH o 1 punkt to dużo. A jaka ziemia? Ciężka,lekka?

Średnia, 3 klasa, łatwa w uprawie ale na polu z dużą ilością kamienia 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał(a):

można, ale ja bym podał wczesną wiosną. Tak już robiłem ratując działkę z pH 4.6, 3x sypnałem po 500kg kredy granulowanej

jak wyjdzie, zwykle początek lutego, w tym roku było po N1, do dopiero po tygodniu N1 miałem możliwość przywieźć nawóz i go rozsiać

Daje coś tą kreda pogłównie? Ciężko mi zrozumieć żeby zaszły jakieś reakcje bez mieszania ziemi ( chodzi mi o wapn, który przecież jest ciężko rozpuszczalny)

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, yacenty napisał(a):

Średnia, 3 klasa, łatwa w uprawie ale na polu z dużą ilością kamienia 

Ok, też zauważyłem poprawę plonu po kredzie. Może mi się wydaje, ale jakieś zdrowsze zielensze jest, lepiej się krzewi. Stosowałem 2 rok po 700 do 1 tony na gorszych kawałkach ale drogo🤷

3 minuty temu, bambrzwlkp1 napisał(a):

Daje coś tą kreda pogłównie? Ciężko mi zrozumieć żeby zaszły jakieś reakcje bez mieszania ziemi ( chodzi mi o wapn, który przecież jest ciężko rozpuszczalny)

Kreda po 2 miesiącach wsiąknie nawet nie widać że sypana, jak pada.

• Root Admin
Opublikowano
34 minuty temu, bambrzwlkp1 napisał(a):

Spróbuj, przekonasz się.

6 minut temu, GABBER85 napisał(a):

Sory, czy macie już nasypane siewniki azotem i czekacie na komende  czas-start ?

Opryskiwacz już zalany rsm

Opublikowano
2 godziny temu, Marcin_1992_2008 napisał(a):

U mnie magnez na większości działek bardzo wysoki ,gdzie nie gdzie średni . Więc nie wiem czy jest sens supac kiezeryt w tym roku i robić koszty. Nigdy nie stosowałem saletrosanu .Na pierwszą dawkę lepiej go dac pod zboża i rzepak ?ile trzeba sypnac przy n1 pod rzepak?

W takim przypadku to wiadomo że dawać kizeryt jest bez sensu 

4 godziny temu, Siedzacybyk napisał(a):

mozna sobie duzo sypac, przyjdzie susza i 6 ton zostanie. jesli mialbym sypac kizeryt co roku, to 100 , a max 200 kg. tedy olalbym saletrosan. saletra i kizeryt i mozna czekac na deszcz 😂

Ja u siebie sypę kizerytu na pszenicę po ok 100 kg , a na rzepak po ok 150 kg 

Opublikowano
49 minut temu, bambrzwlkp1 napisał(a):

Kreda pisząca, ta z okolic kornicy, rozpuszcza się w wodzie i przechodzi wgłąb profilu. Sam producent odradza mieszanie a poleca wysiew pogłówny. 

Opublikowano

wapno magnezowe to stara i twarda skala. bbbb.......b dlugo sie rozpuszcza, jest trudno dostepna dla roslin. jedynie ten drobno zmielony z morawicy, co prawda drogi ale tutaj dostepnosc o wiele wieksza. mozna sobie labolatoryjnie robic badania,one pokaza nawet dobry poziom magnezu, ale czesto jeszcze w warunkach polowych niedostepny przez kolejne 10 lat. ten grubo zmielony dolomit to nawet podrecznym chemicznym ph-odczynnikiem polazal kwasne. pod pszenice kiedys sypalem saletronsan 30 i tam siarki bylo wystarczajaco. w sal 26 jest jej od ch.....y. szkoda kasy na kizeryt. do saletry bym ze 100 kg dolozyl, ale do saletrosanu 26 wolal bym soli w to miejsce posypac 😃

Opublikowano
7 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Stosuje wapno magnezowe Imielin co 2 lata po 2 t/ha. I w miejscu gdzie nie rósł jęczmień ozimy 4 lata temu dziś jest kapitalny także nie mówicie że nie działa.

Również z Imielin kopalni to sypie wapno magnezowe i czy na polu czy w badaniach to widzę że działa 

Opublikowano
2 godziny temu, ROLOMAZ napisał(a):

Mam pytanie odnośnie badania gleby. Sami pobieracie próbki, czy zlecacie to ?

Ja dzwonię do regionalnego przedstawiciela. Przywozi mi pojemniki, laskę Egnera. Pobieram sam i później dzwonię by odebrał.

Pobranie trochę kosztuje to raz, a dwa i tak muszę go wozić by pokazać pola więc bez sensu stać i patrzeć co robi.

Opublikowano

protiokonazol jako baza, tebukonazol nie ma takiego spektrum w stosunku do podstawy zdzbla. jako dodatek musi być cos na maczniaka. tu jest wybor ,ktorego nie da sie zaplanowac. jesli maczniak juz jest powinna isc fenpropodyna, ale jesli go jeszcze nie ma - proquinazid.

• Thanks 1
Opublikowano
15 minut temu, Siedzacybyk napisał(a):

protiokonazol jako baza, tebukonazol nie ma takiego spektrum w stosunku do podstawy zdzbla. jako dodatek musi być cos na maczniaka. tu jest wybor ,ktorego nie da sie zaplanowac. jesli maczniak juz jest powinna isc fenpropodyna, ale jesli go jeszcze nie ma - proquinazid.

Ja typowo oprysków na mączniaka nie stosuję nigdy ( ze 3 lata temu kupiłem 6 litrów fenpropidyny za namową tu na forum , 3 litry wypryskałem , a 3 litry cały czas leżą , co roku się zbieram żeby to dolać do czegoś żeby mi się nie poniewierało , ale jakoś nie było ku temu okazji , ani tym bardziej potrzeby )

Opublikowano

Niby zimno najzimniejszy listopad miejscami od 17 lat  sąsiad wysiadł nie dawno działkę pszenicy gdzie miała być jara wczoraj patrzę piękne rzadki już ale w końcu poszło deszczu 

Opublikowano
10 godzin temu, Raptus902 napisał(a):

Stosuje wapno magnezowe Imielin co 2 lata po 2 t/ha. I w miejscu gdzie nie rósł jęczmień ozimy 4 lata temu dziś jest kapitalny także nie mówicie że nie działa.

fakt z tym wapnem magnezowym i całym dolomitem to hejt jakiś że nie działa u mnie stosuje z jażwicy i też po 2 tony kilka lat co drugi rok i ph najniższe jakie mam to 5.9 a majwyższe  to 6,6

Opublikowano

bardzo duzo zalezy od wieku skaly i od jej zmielenia. fenpropidyna jest zamknieta, mozna ja dodawac tylko w przypadku wystapienia maczniaka. lezy na polce - jesc nie wola. w tym roku chce dac 200 g protiokonazolu, a odpuszczam cyprodynil. doloze tylko cyflux, bo moczniak u nas czesto jest.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v