Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Nikita_Bennet napisał(a):

kwalifikat z którego chcę potem wysiewać a co roku coraz więcej osób narzeka na wyczyńca a głupotą wysiewać chwasty ;)

no to dawki jak pisałem jak wyczyniec

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, GRZES1545 napisał(a):

To minusowa temperatur nie zmniejsza działania cherbicydu? Chyba o to chłopakowi chodzi...

Dokładnie,a tym bardziej pierwszy raz pryskałem jesiennymi herbicydami na kilkanaście lat gospodarzenia, więc jestem laikiem w jesiennym odchwaszczaniu zbóż...

Opublikowano
12 godzin temu, XTRO napisał(a):

U mnie nad rankiem przymrozki co dziennie. Chyba poczekam, chociaż dzisiaj nadają w nocy na plusie za to w dzień mia wiać. Pierwsze lepsze okno widać we wtorek 

według mnie codziennie do wt beda przymrozki u nas, ja czekam  do wt-sr

Opublikowano

siewniki punktowe to jest inna kategoria , siewniki do siewu bezpośredniego lub siewu w mulcz inna a agregaty uprawowo siewne z nawozeniem wglebnym jeszcze inna także ….

wyposazenia opryskiwacza nie skomentuje nawet , nie ten program żeby dodatki dobierać 

Opublikowano
Teraz, wilkołak napisał(a):

Ludzie nie mają pojęcia , martwią sie że rozsiewacz musi mieć siew graniczny , jak można w obecnych czasach kupować nowy bez takiego wyposażenia

A po co mi graniczny, opryskiwaczem nie porzucę do sąsiada 😅

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, wilkołak napisał(a):

Ludzie nie mają pojęcia , martwią sie że rozsiewacz musi mieć siew graniczny , jak można w obecnych czasach kupować nowy bez takiego wyposażenia

95proc ludzi radzi sobie bez i mają większe plony od wysoko wyspecjalizowanych .

2 minuty temu, Tomek90 napisał(a):

A po co mi graniczny, opryskiwaczem nie porzucę do sąsiada 😅

Nie wiem po co ale musiałem Ci przyznać rację.

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, masa24 napisał(a):

siewniki punktowe to jest inna kategoria , siewniki do siewu bezpośredniego lub siewu w mulcz inna a agregaty uprawowo siewne z nawozeniem wglebnym jeszcze inna także ….

wyposazenia opryskiwacza nie skomentuje nawet , nie ten program żeby dodatki dobierać 

A co za siewnik bierzesz 

Opublikowano
30 minut temu, masa24 napisał(a):

ty chyba tu gdzieś jesteś ketrzyn bartoszyce coś kojarzę , ja nigdy tak późno nie siałem ale znam takich co sieją i w listopadzie i sobie chwała , jednak szczegółów nie znam 

Bliżej blizej 😏 dlatego pytam bo jak na razie te późne siewy się nie udawały, ale z drugiej strony ostatnie lata jare to jest taka porażka, że chyba tylko kukurydza jakoś wychodzi, ale do tego sprzętu nie ma a wynajmować do wszystkiego to też sztuka dla sztuki 

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

P i K też opryskiwaczem ?

Można podać podczas siewu jest taka opcja, a szczerze pk możesz odjechać trochę dalej, to nie wpływa na spadek plonu tak jak nie dorzucisz azotu równo. 

Do samego pk to nawet nie patrzyłem na nowe, nie zwracałem uwagi na limiter. 

Opublikowano
6 godzin temu, Gimmeshelter napisał(a):

Bliżej blizej 😏 dlatego pytam bo jak na razie te późne siewy się nie udawały, ale z drugiej strony ostatnie lata jare to jest taka porażka, że chyba tylko kukurydza jakoś wychodzi, ale do tego sprzętu nie ma a wynajmować do wszystkiego to też sztuka dla sztuki 

wolałbym zasiać teraz niż siać jara

Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał(a):

tematy pomieszałem 😀ale biorę espro wiosna , bez większej analizy , względy finansowe , najekonomiczniej wychodzi 😀

przepraszam że nie w termacie. A jak według Pana wypada siewnik bednar omega ? Warto go kupić ?

Opublikowano
48 minut temu, RoH napisał(a):

przepraszam że nie w termacie. A jak według Pana wypada siewnik bednar omega ? Warto go kupić ?

sprzęt i dobór sprzętu to nie jest moja mocna strona wiec nie pomogę 🙂

Opublikowano

No i nie będzie oprysku dzisiaj. Temperatura ok, gleba fajna wilgotna, ale wiatr łeb zrywa i nie podmuchy, a cały czas duje. Koło domu jeszcze jaki tako, ale na pole koło domu wyszedłem, to na odkrytym terenie masakra. A uspokoić się ma gdzieś od jutra. Prysnąłbym wieczorem, ale ziemia będzie z wierzchu już sucha. 

Opublikowano
10 godzin temu, masa24 napisał(a):

ty chyba tu gdzieś jesteś ketrzyn bartoszyce coś kojarzę , ja nigdy tak późno nie siałem ale znam takich co sieją i w listopadzie i sobie chwała , jednak szczegółów nie znam 

Wczoraj siana pszenica a spokojnie do końca miesiąca jeszcze można wysiać, coś kojarzę że nawet kiedyś początkiem listopada była siana i jak to parę stron ktoś przypomniał - zawsze lepsze ozime niż jare.

Godzinę temu, daron64 napisał(a):

No i nie będzie oprysku dzisiaj. Temperatura ok, gleba fajna wilgotna, ale wiatr łeb zrywa i nie podmuchy, a cały czas duje. Koło domu jeszcze jaki tako, ale na pole koło domu wyszedłem, to na odkrytym terenie masakra. A uspokoić się ma gdzieś od jutra. Prysnąłbym wieczorem, ale ziemia będzie z wierzchu już sucha. 

no troszkę wiało to fakt ale teraz u mnie jest spokój a to niecałe 100km.
PS: Robisz gdzie robiłeś? Jak nowy "pan"?  :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v