Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, Badwolf napisał:

Mój znajomy z kawałka 3.7 ha pszenicy spirella nakosil 5.5 tony. Przymrozki ja zniszczyły... Z gminy coś dostanie bo miał szkody na rzepaku i pszenicy. Ubezpieczenia brak. 

U nas to samo ze spirellą,ja nie miałem pszenicy w tym roku ale u wszystkich znajomych którzy mieli plony po 2 tony z ha

Opublikowano
22 minuty temu, andrzej224 napisał:

Ja w tym roku sieję Treffera i Sacramento

Sacramento drugi rok u mnie koledzy mają i drugi rok białka nie ma. Sypie jak wściekła za to

Opublikowano

Jaka pszenice paszowa polecicie? Nie wywożę na skup tylko dla siebie i znajomych dla kur trzymam to nie zależy mi na parametrach bardziej na ilości 😉

Opublikowano
jezyk_nh napisał:

Jakie odmiany na ten rok planujecie ???

U siebie miałem: rgt bilanz, rgt provision, euforia, banatus. 

Teraz chciałbym jeszcze spróbować rgt reform. Siał ktoś ? Może coś polecicie ?

mialem reforma i euforie. reform po wiatrach, a raczej trabie powietrznej polozyl sie, tak 40 % lezalo. wydal z 1.25 -10 ton, przy sredniej wydajnosci na tym polu 7.4 (reszta to euforia) . krzewi sie dobrze, ale widac ze zdzblo delikatniejsze niz w euforii. klos drobniejszy, ale jest ich o wiele wiecej, wyzsza od euforii od 5 do 8 cm. przeszla na konsumpcje.

Opublikowano
masa24 napisał:

Ja mogę polecić pallasa , w tym roku Rez idzie + banatus na próbę . Świetnie wyglada , białko 13.5  gęstość 78 , plony 7-7,5 nawet pszenica po pszenicy 

naprawdę jest porównywalny do patrasa? ja chyba podziękuje tym nowym odmianom, wracam do findusa i patrasa lub pallasa

Opublikowano
Dnia 21.07.2024 o 22:45, Wicherek napisał:

A ja zamówiłem 5 ton kwalifikowanej , co u Ciebie zawiodło   ?

W tym roku u mnie też euforia zawiodła nie to że plon o 1,5t mniejszy niż w odmianie symetria to jeszcze słabsze parametry gdzie od kilku lat zawsze była konsumpcja.

1 godzinę temu, ozzy321 napisał:

Jaka pszenice paszowa polecicie? Nie wywożę na skup tylko dla siebie i znajomych dla kur trzymam to nie zależy mi na parametrach bardziej na ilości 😉

Polecam symetrie plon bardzo dobry u mnie po rzepaku i buraku  nie wiem jak po zbożach.

Opublikowano
1 godzinę temu, MaXtzTS napisał:

naprawdę jest porównywalny do patrasa? ja chyba podziękuje tym nowym odmianom, wracam do findusa i patrasa lub pallasa

Niestety patrasa nigdy nie miałem , wziąłem ze względu na to właśnie ze to ulepszony patras a z tego co widziałem patras zawsze zbierał opinie fajne. Czy podobny nie wiem , fajnie wyglada duże dorodne kłosy , parametry trzyma i monokultura mu nue przeszkadza 

• Thanks 1
Opublikowano
masa24 napisał:

Niestety patrasa nigdy nie miałem , wziąłem ze względu na to właśnie ze to ulepszony patras a z tego co widziałem patras zawsze zbierał opinie fajne. Czy podobny nie wiem , fajnie wyglada duże dorodne kłosy , parametry trzyma i monokultura mu nue przeszkadza

przekonałeś mnie 👍

Opublikowano
3 godziny temu, masa24 napisał:

Niestety patrasa nigdy nie miałem , wziąłem ze względu na to właśnie ze to ulepszony patras 

Chyba jakiś błąd się tu wkradł 

Patras to ulepszony patras?

5 godzin temu, masa24 napisał:

Ja mogę polecić pallasa , w tym roku tez idzie 

Wczoraj kosilem właśnie u kolegi Pallas i Linus . Obie odmiany na jednym polu po rzepaku , przy identycznym nawożeniu i ochronie ( można by powiedzieć że na full wypas) sypały  prawie identycznie, obie odmiany zmieściły się w 9,7 -9,9 tony . Porównanie było zrobione z pominięciem ścieżek,  tak aby Areał skoszony był bez żadnych braków typu ścieżki.  Teraz ma pobrać próbki z jednej i drugiej odmiany i która będzie trzymać bardziej parametry , to tą obsieje wiekszosć pól (chociaż wzrokowo widać że Pallas mimu tych deszczy ziarno nadał intensywnie czerwone) . Też sobie trochę jej wezmę do testów,  bo kolega kawałek o de mnie i ma już inne gleby .

• Thanks 1
Opublikowano
53 minuty temu, mysza103 napisał:

Chyba jakiś błąd się tu wkradł 

Patras to ulepszony patras?

Wczoraj kosilem właśnie u kolegi Pallas i Linus . Obie odmiany na jednym polu po rzepaku , przy identycznym nawożeniu i ochronie ( można by powiedzieć że na full wypas) sypały  prawie identycznie, obie odmiany zmieściły się w 9,7 -9,9 tony . Porównanie było zrobione z pominięciem ścieżek,  tak aby Areał skoszony był bez żadnych braków typu ścieżki.  Teraz ma pobrać próbki z jednej i drugiej odmiany i która będzie trzymać bardziej parametry , to tą obsieje wiekszosć pól (chociaż wzrokowo widać że Pallas mimu tych deszczy ziarno nadał intensywnie czerwone) . Też sobie trochę jej wezmę do testów,  bo kolega kawałek o de mnie i ma już inne gleby .

Pallas to niby ulepszony patras

Opublikowano

Plony bardzo przyzwoite ale kolejny rok z czarnymi pustymi kłosami . Wszystko kwalifikat , czy to przedplon rzepak czy pszenica yo są . Pszenica po pszenicy szedł unix 0,6 jeszcze na krzewienie , później ze 160 g protio a i tak tego od groma . Raczej bym choroby podstawy wykluczył jako przyczynę 

Opublikowano

Wystarczy robal w glebie pędrak czy drutowiec podgryzie lekko korzeń i już będzie ta roślina kuleć w łanie.

Ciekawe jaki wpływ ma np śmietka, bo tej jest w ostatnich latach od groma

Opublikowano

Panowie czy gorczyca solo jako poplon po pszenicy i pod owies to dobry pomysł? wysialbym teraz i zaoral pewnie koniec pazdziernika- początek listopada. Oczywiście jak zakwitnie to poleci talerzówka

Opublikowano

co jest nie tak?

Odmiana Banatus zreszto kilimandżaro prawie identycznie, plon w granicach 9t 

koszone w dobrych warunkach 3 dawki azotu ponad 200N po soi, pierwsza dawka saletrosan 350 kg, druga saletra trzecia saletra-saletrzak. polifoska pod korzeń, ziemia od 1-3klasy   trzy razy fungi i to z górnej półki. a tu takie gowno wyszło!!

Opublikowano

na mojej 4b 9t to mało realne więc dla mnie kosmos ale na 1 klasie i 200kgN i chemia z górnej półki to może niewiele zostać 🤣 jakie miałeś koszty na ha że niezadowolony jesteś z 9t

Opublikowano (edytowane)

Nie liczyłem kosztów, bardziej zależało mi na rekordzie, w tamtym roku na gorszych stanowiskach bez 3 dawki 190N. kilimandżaro dało 10 ton.bialko  12.1,gluten 27.1. i kiszone po sporych deszczach . w Tym wydawało się wszystko idealne a tu taka d*pa. 

IMG_1507.jpeg

IMG_1506.jpeg

Edytowane przez lebek5
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v