Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, michal1993 napisał:

Na dzień dzisiejszy korn kali 1500zł a sól 1850 więc patrząc tylko na potas to sprawa jasna. Siarka i magnez to na spokojnie, sieje wapno magnezowe i na wiosnę 300kg saletrosanu więc na luzie

Tymbardziej brałbym sól przy tej relacji cenowej. S i Mg w korn kali, to tak jakby "ubocznie".

Opublikowano
7 godzin temu, mysza103 napisał:

To po co wstawiać takie zdjęcie z  pytaniem ,,jakiego plonu się spodziewać " skoro takiego jest 1-2 % areału.  Szkoda że  pod tym zdjęciem nie napisałeś  ,, powinno być 7-8 ton" I w sumie też byś prawdę napisał 

Żeby pokazać, że pszenicę to się na 3 klasie sieje, a nie 5 i płacz bo susza.

Opublikowano

A no to fakt , chociaż tak jak to określiłeś u siebie , jak ktoś ma na polu mozaikę gdzie na ha jest te 5 arów 5 czy nawet 6 klasy to nikt raczej nie będzie kombinował , tylko sieje po całości jeden rodzaj roślin 

Opublikowano
12 godzin temu, Kędzior89 napisał:

takie pytanko czy jest ktoś mi wstanie udzielić informacji pszenica była prawie cała zielona po zabiegu T3 zaczęła zółknąść czy jeśli przyspieszyłem jej wegetacje ro będzie miało to wpływ na plon

Napewno 

Opublikowano

czesc poredukowala, miala dobre warunki i sie pokrzewila, potem susza, stres i redukcja. na tamta chwile bylo akurat klosow. potem zaczelo padac, moglaby miec wiecej klosow, ale poredukowala. to se ne wrati! moze jedynie masa ziaren nadrobic i pewnie mocno nadrobi. pocieszajace jest ,ze nie bedzie redukowala kloskow w klosie ,bo wody pod doatatkiem. raz mialem wschody 160 do 180. a plon 7.5 tony wydala, fenomen.

Opublikowano

mysle,ze rzadszy siew moglby byc pewnego rodzaju remedium. załóżmy 300 roslin wzeszlo jesienia, wiosna 4 rozkrzewienia=1200. oczywiscie najslabsze zdzbla zgubi, w trakcie suszy bedzie redukowala, ale na starcie nie ma tego tak duzo. nalezy pamietac, ze zdzblo nawet puste jest , uroslo, a wiec zabralo wode i skladniki. moj ojciec mowi, ze jak za duzo gęb do jednej miski, to wszyscy beda glodni 😀 nie jestem expertem, ale pamietam jakis stary wpis yancentego " sieje 350 szt.- nie kombinuje" ja sieje miedzy 300 a 350 , ale sklaniam sie do 350, choc często siewnik sam decyduje ile wysiac 😂

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, MaXtzTS napisał:

Gdzie upatrywać przyczyny? Pszenica wydaje się gęsta a mimo to ma mało kłosów, 

IMG_20240625_095151_455.jpg

Czy to odmiana typu pojedynczego kłosa ? jaki przedplon i termin siewu ?

7 godzin temu, Polarek napisał:

Mimo t1 t2/t3 wywaliło septerioze ale co drugi dzień pada i kisnie

20240630_192023.jpg

20240630_191959.jpg

Dlaczego zdziwienie? Wygląda na  skopany zabieg T3 i ewentualnie T1, powtórzę się : Jaki przedplon i termin siewu?

Edytowane przez taux
Opublikowano

To .ujostwo długo jest zielone, a potem nagle upala ją upał pow. 30°C.

Opublikowano

Też mam Dubaj w tym roku i dobry tydzień za zaglądałem ale był caly zielony kiedy inne dmiany już bielały, jakie masz plony tego Dubaja? Mój dostał 150kgN i sloma na polu, wygląda bardzo dobrze tylko wysoki na ponad metr

Opublikowano

Euforia, pierwszy i ostatni raz... jeszcze zobacze jak sypnie ale Yukon czy metronom wyglądają dużo lepiej.

Trzeba kupować to co polecają rolnicy a nie handlowcy  w reklamie czy na targach

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, Piffpaff napisał:

Też mam Dubaj w tym roku i dobry tydzień za zaglądałem ale był caly zielony kiedy inne dmiany już bielały, jakie masz plony tego Dubaja? Mój dostał 150kgN i sloma na polu, wygląda bardzo dobrze tylko wysoki na ponad metr

Łącznie z jesienią -/+ 155kgN, stanowisko po rzepaku. Dubaj mam drugi rok, w tamtym 7-8 ton z hektara, ale był rzadko i trochę późno zasiany, nie rozkrzewił się zbytnio za to ziarno mega grube. W tym sezonie zasiałem 15 września i jest znaczna różnica. Dubaj ma to do siebie,że jak na jesień jest słaby to na wiosnę ciężko mu to nadrobić, przynajmnjej z moich obserwacji. Mój również jest wysoki i nie leży plackiem, zdarzają się miejsca 2x2 metry gdzie pochylony. Jego trzeba skracać na dwa razy niestety. 

11 minut temu, GABBER85 napisał:

Euforia, pierwszy i ostatni raz... jeszcze zobacze jak sypnie ale Yukon czy metronom wyglądają dużo lepiej.

Trzeba kupować to co polecają rolnicy a nie handlowcy  w reklamie czy na targach

U mnie Euforia bez szału była to zrezygnowałem, jak pisałem wcześniej tam ktoś z czapy chyba punkty COBORU wypisywał. Powtórnych przymrozków się boi, suszy się boi, glinkowatej ziemi się boi, plon średni, ziarno szczupłe. Yukon podobna jest do Dubaja.

Tutaj jeszcze Landrich z wczoraj, wcześniej dochodzi ale też i ziemia gorsza niż pod Dubajem. 

20240704_142344.jpg

Opublikowano

@respecto088 na pierwsze kolanko poszło 0.5kg medax i widać było że ładnie go przytrzymalo ale potem przyszła susza i zrezygnowałem z r2. Zobaczę jak wytrzyma do żniw, czym skracasz i jakie dawkibprzy 150kgN

Opublikowano
7 minut temu, Piffpaff napisał:

@respecto088 na pierwsze kolanko poszło 0.5kg medax i widać było że ładnie go przytrzymalo ale potem przyszła susza i zrezygnowałem z r2. Zobaczę jak wytrzyma do żniw, czym skracasz i jakie dawkibprzy 150kgN

Poszło 0.4 Windsaru(zamiennik Moddusa) + 1l Stabilanu. Zwykle robię oryginałem ale w dawkach 0,3-0,35 + 1l Stabilanu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Na nasze rędziny 4b  to tylko RGT w ciemno i  sypie

No ja kolejny rok próbuje... w tym RGT Provision, to przy Rotaxie wygląda strasznie słabo, ale mam pierwszy raz to zobaczymy co na wadze wyjdzie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v