Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Rzepak , pszenice możana, buraki na wiosne też, warzywa sieje mniejszość, facelia na poplon też rośnie

A dla strączków karencja 18-24 miesiące 

• Thanks 1
  • Root Admin
Opublikowano

ok jeszcze pszenica pociągnie, a poza tym jest ziemniak, burak czy qq

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Powiem wam nie chwaląc się ale dobrze ze czekałem z t2 ponad 5 tygodni po t1 na deszcz bo dziś widziałem pole mojego znajomego z innej wioski co nie wytrzymał i pojechał z t2 dobry tydzień przed pierwszym deszczem i niestety przyjaral pszenicę a do tego teraz nie dość że flagowy w połowie spalony + fito to widać na plewkach klosa czarne plamki. U mnie na szczęście po deszczu odżyła a klos i flagowy zdrowy.

ja nie czekałem 5 tygodni, czy 6 tygodni na deszcz tylko zrobiłem miesiąc po t1, a później zrobiłem t3, jak pszenica wywaliła pylniki. Chyba jakoś to jeszcze wygląda?

Su Tarroca - siana po qq, N: 160kg, Kizeryt 125kg, 1 regulacja - 0.45kg medax maxu

20240615_093845.jpg

20240615_093852.jpg

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, STIG13 napisał:

Mowa o aminopyralidzie zapewne?

2 godziny temu, miwigos napisał:

Zwykły może nie poradzić sobie z bratkiem jasnotą , nie chodzi o 20 zł , ma być czyściutko

Na póżne siewy wystarcza lancet, cena nie wysoka

Bo sobie nie poradzi i nawet Mustang Forte z tymi 2 chwastami. Zresztą było o poprawkach po jesieni, więc zarówno bratek jak i jasnota powinna być już zwalczone. Tego nie zwalcza się w poprawkach na wiosnę, w optymalnie sianej pszenicy (bo faza największej wrażliwości mija wtedy, gdy nie ma np. warunków temperaturowych).

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

U mnie prawie nikt nie sieje 

Opublikowano

Po tym sezenie niektórzy sie zdziwią ,jak sprzedadzą groch

Opublikowano
yacenty napisał:

ok jeszcze pszenica pociągnie, a poza tym jest ziemniak, burak czy qq

1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Powiem wam nie chwaląc się ale dobrze ze czekałem z t2 ponad 5 tygodni po t1 na deszcz bo dziś widziałem pole mojego znajomego z innej wioski co nie wytrzymał i pojechał z t2 dobry tydzień przed pierwszym deszczem i niestety przyjaral pszenicę a do tego teraz nie dość że flagowy w połowie spalony + fito to widać na plewkach klosa czarne plamki. U mnie na szczęście po deszczu odżyła a klos i flagowy zdrowy.

ja nie czekałem 5 tygodni, czy 6 tygodni na deszcz tylko zrobiłem miesiąc po t1, a później zrobiłem t3, jak pszenica wywaliła pylniki. Chyba jakoś to jeszcze wygląda?

Su Tarroca - siana po qq, N: 160kg, Kizeryt 125kg, 1 regulacja - 0.45kg medax maxu

20240615_093845.jpg

20240615_093852.jpg

Może wiecej opadów a każe innym rozkład opadów. Znajomy mówił że tydzień po oprysku pszenica zaczęła siadać i widać bylob przypalenia

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, yacenty napisał:

czemu? tanio będzie można kupić?

A do czego Ci albo mi groch

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
14 minut temu, STIG13 napisał:

A to na grochu się świat kończy? Południe Polski to w dużej mierze soja. W moim przypadku docelowo 25% płodozmianu

Jak  tam soje nie zarastają chwastami ?.

Opublikowano (edytowane)

W moim rejonie ani jedno ,ani drugie, groch zawodny , bo czesto niedobór wody jak kwitnie, na poplon groch mi nie pasuje, za dużo rzepaku w płodozmianie

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

W moim rejonie ani jedno ,ani drugie, groch zawodny , bo czesto niedobór wody jak kwitnie, na poplon groch mi nie pasuje, za dużo rzepaku w płodozmianie

Co ma piernik do wiatraka?

Opublikowano
8 godzin temu, Zapracowany napisał:

Co ma piernik do wiatraka?

Poczytaj co ma wspólnego rzepak z grochem , podpowiem jedna choroba je łączy i to ta co najgrożniejsza w rzepaku , zgnilizna twardzikowa

• Root Admin
Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

Może i poplony wodę piją ale generalnie i tak zwiększamy ilość materii organicznej i próchnicy w glebie. No i struktura gleby się poprawia. 

bo poplony są dwa, unijne i normalne. normalne pozytywnie działają, unijne to samo zło

Opublikowano
4 minuty temu, yacenty napisał:

bo poplony są dwa, unijne i normalne. normalne pozytywnie działają, unijne to samo zło

co samego złego jest w "unijnym" jak twierdzisz poplonie ozimym np pod buraki?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v