Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, piodro4444 napisał:

RGT Bilanz siana pod koniec października po qq ziarnowej, pomimo całych 0L w maju myślę że jest całkiem fajnie 

IMG_20240610_110235911_HDR~2.jpg

U mnie pojadę dziś zobaczę też 0 l w maju 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.06.2024 o 22:12, Jarko19 napisał:

Odmiana bataja. Wiem że kombajn pokaże w żniwa , ale są może spece i powiedzą na jaki plon można liczyć 

IMG_20240608_200204.jpg

IMG_20240605_095835.jpg

8+

8 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

IMG_3731.jpeg Podobają się mi te pszenicę w tym roku. Wiadomo są i słabsze miejsca bo idealnie to zawsze nie jest. 

Jaka odmiana i  obsada?

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano
1 godzinę temu, Marek1129 napisał:

Przytule muszę załatwić to przy okazji by chabra ubił. Wiosną sprawdzałem i tej k**wy przytuli nie było a teraz na kilku działkach ponad łan wylazła i trzeba ja załatwić bo problem może być ze sprzedażą pszenicy.Cezaro puściło ale z 17 ha tylko ponad 4 ha przytula jest i to nie na całych działkach może za mała dawka?

IMG_20240615_150848.jpg

IMG_20240615_150904.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

Przytule muszę załatwić to przy okazji by chabra ubił. Wiosną sprawdzałem i tej k**wy przytuli nie było

Jednego roku też tak miałem. Od tamtej pory jesienią zwalczam miotły  a wiosną poprawiam dwuliścienne goldem lub mustangiem. Śpiesz się aby  nie wykształciła nasion bo jak będzie miała już owoce to i tak kombajn je pozbiera.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Andpol napisał:

Przytule muszę załatwić to przy okazji by chabra ubił. Wiosną sprawdzałem i tej k**wy przytuli nie było a teraz na kilku działkach ponad łan wylazła i trzeba ja załatwić bo problem może być ze sprzedażą pszenicy.Cezaro puściło ale z 17 ha tylko ponad 4 ha przytula jest i to nie na całych działkach może za mała dawka?

IMG_20240615_150848.jpg

IMG_20240615_150904.jpg

Jak ona ma teraz kwiaty czy ziarno to już jesienią była. Słabo patrzyłeś 

Edytowane przez Grzesiu90209
  • Root Admin
Opublikowano
6 godzin temu, Piffpaff napisał:

stosujesz ?

widzisz efekty?

Zastosowałem raz, nigdy wiecej

Pszenica po kukurydzy, bez npkow.

Na połowie areału test z n3. Zobaczymy co z tego będzie 

20240615_094511.jpg

20240615_094506.jpg

20240615_094448.jpg

20240615_094418.jpg

20240615_094130.jpg

20240615_094150.jpg

20240615_093845.jpg

Opublikowano

@yacenty stosowałeś cukier i jigdy więcej, czemu? coś się stało czy poprostu nie widziałeś żadnego efektu? Ładna pszenicę masz, wytrzymała suszę I teraz dostała wodę na klos👍 Ja mam odmianę Dubaj, wiedziałem że dorasta do metra spokojnie więc poszło 0.5kg medaxu i na flate chciałem doc jeszcze moddus 0.2l ale było sucho I faza minęła a teraz sięga do pasa a mam 180cm wzrostu, klos ładnie nalewa więc pewnie będzie legawka 😤

• Root Admin
Opublikowano

owady kochają cukier. cukier plus odpowiednią barwa liścia i pół kłosów zjedzonych przez wciorastki. na parametrach nie widziałem żadnej poprawy, a dawałem od 5 do 10kg na ha

• Thanks 1
Opublikowano

Cukier to i rozwój grzybów sadzakowych. A więc "brudny" liść flagowy, plewy kłosa. A więc ograniczenia w fotosyntezie, a więc...

Oczywiście nie muszą wystąpić, ale pewno mogą

Opublikowano
3 minuty temu, Piffpaff napisał:

susza? cechą odmiany?

Susza odpada, a w zeszłym roku sypała 10

Przed chwilą, yacenty napisał:

brakło jej papu

Obornik pod plug, a azot było sporo i wczas.

Opublikowano
1 minutę temu, magtom36 napisał:

Susza odpada, a w zeszłym roku sypała 10

Spóźniony azot, za mało azotu, wysoka obsada, źle skrócona, inny stres  po dokarmianiu lub fungi czy herbicydzie... 

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Spóźniony azot, za mało azotu, wysoka obsada, źle skrócona, inny stres  po dokarmianiu lub fungi czy herbicydzie... 

Azot nie był spóźniony, i sporo azotu, obsada optymalna, skrócone może ciut za wcześnie, stres ( kto to wie)

Opublikowano

O tym było na początku. Kolega stwierdził że wody nie brakło.

Jeszcze mieliśmy epizod praktycznie zimowy. Też mógł dołożyć swoje do innych czynnikòw

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v