Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
azzadek napisał:

Co to za chwast? Miotła, perz, chwastnica czy jeszcze coś innego?I co na to dać: Axial 0,6l czy Puma 1l?

prawdopodobnie chwastnica, u mnie tego na polu b. duzo. w soi to 2 razy labrador by to zdusci. mysle powanie nad randapem, moze na dluzej sie tego pozbede.

Opublikowano
29 minut temu, ravoj napisał:

Dokładnie tak było też u mnie, więc wróżyć w marcu ile przyczep szykować na żniwa to jakaś abstrakcja. Eh ..

Akurat teoria to życie pozagrobowe czy tam wieczne, klimat i zmiany to coś więcej,  wystarczy sobie bez czytania książek obserwować co się stało z jeziorami albo lodowcami a nawet zmarzlina w Himalajach, obserwować jakie zmiany są u nas , Ty żyjesz 20 lat dopiero? Z dziadkiem pogadaj albo ojcem. 

Przez ostatnie 100 lat wyjebalismy tyle paliw kopalnych i innych energii co cała ludzkość od zejścia z drzewa. Ty myślisz że wyjaranie triliona metrów sześciennych różnych paliw i wycięcie miliona hektarów drzew nie odbiło się na klimacie? 

Nie jestem zielonym czy lewakiem ale potrafię dostrzec pewne rzeczy. 

Święta prawda . Wystarczy zobaczyć jak było w latach 90 a jak teraz 

Opublikowano

Witam, planuje zrobić w następnym tygodniu T1 w pszenicy ozimej, mam plan by dać ORIUS EXTRA 250EW 1L/ha (tebukonazol 250g/l) + STABILAN 750SL 2L/ha i zastanawiam się nad Tazer 250 SC (azoksystrobina 250g/l) dawać go czy już zbędny ? Coś jeszcze do tego dołączyć ? Jakiś nawóz dolistnie? Azot już podałem. dziękuje za rady. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, AlbertHD42 napisał:

Tebukonazol i azoksy. To są zabiegi typowe na t2. Na t1 lepsze będzie protiokonazolu 300 i fenopropidyna 0,5l+0,5l do tego windstar 0.3-0.4l. albo jakieś gotowce wiruoz pro. 

1 godzinę temu, krychu napisał:

Co będzie lepsze na T1 Daxur czy wirtuoz pro? Dawki po 1 litrze. Cenowo wychodzi podobnie, pszenica po rzepaku także w tym roku odpuszczam Unix.

Wirtuoz. Tu chłopaki wcześniej pisali o daxur. Ze lepszy na t2 Trzeba się cofnąć ze 30stron

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
6 godzin temu, AlbertHD42 napisał:

Witam, planuje zrobić w następnym tygodniu T1 w pszenicy ozimej, mam plan by dać ORIUS EXTRA 250EW 1L/ha (tebukonazol 250g/l) + STABILAN 750SL 2L/ha i zastanawiam się nad Tazer 250 SC (azoksystrobina 250g/l) dawać go czy już zbędny ? Coś jeszcze do tego dołączyć ? Jakiś nawóz dolistnie? Azot już podałem. dziękuje za rady. Pozdrawiam

Co to za odmiana pszenicy , i w jakim stadium ona obecnie jest ? bo 2 litry CCC to się wydaje przy dużawo trochę  , Co do grzybówki to jak na T1 to nie ma tu wogule podstawy chronionej , więc moim zdaniem trochę lipa 

Opublikowano
11 godzin temu, Agrest napisał:

Nie chwastnica.

Jeśli już  to stokłosa

Stokłosa odpada. Nigdy nie miałem. Materiał kwalifikowany na całym polu a ten chwast tylko wzdłuż miedz. Tak do 5m od miedzy w pole. Pole 1,6ha i tylko na nim mam jednoliścienne do poprawy. Po czerwonej łodydze odstawiałbym chwastnice. Co lepsze będzie zastosować: Axial 0,6 czy Puma 1l?

432922089_443548061353080_4267183797289487022_n.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz067 napisał:

Na t1  po rzepaku budżetowe protiokonazol 120g i fenpropidyna 300g wyszło by około 110 zł hektar czy da się coś lepszego w tej kwocie 

Priotiokonazol 150 i będzie lux

• Thanks 1
Opublikowano
rocco0987 napisał:

Co do pogody i prognozowania rekordów Ja też dodam od siebie że w maju 2019 w 3 dni spadło u nas ponad 150l a za cały maj ponad 250l,,,wydawało by się że przyczepy będą sie uginać od towaru bo tyle wody wystarczy już, do nie tak odległych żniw... ale w czerwcu niespodzianka- temperatury 35, miesiąc bez deszczu i plony były poniżej średniej, może nie tragiczne ale 3 tony mniej niż to wygladało pod koniec maja

ja nie pamiętam ale mój tata mówił że w 88 roku w trzy godziny spadło 200 l. o tym opadzie nawet piszą w Wikipedii

Screenshot_2024-03-24-10-31-25-213_com.android.chrome.jpg

Tak więc nagłe zjawiska klimatyczne były z nami już od lat

wystarczy w Wikipedii wpisać anomalia klimatyczna w Polsce większość z nich miała miejsce w ubiegłym wieku

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Nie ma problemów z susza ze az 2l CCC ?? Ja zrezygnował z CCC w tym sezonie . Tebu + Azoksy to dobre i T2 i T3 . 

Przecież  wody nie braknie , zresta 1 litr krzywdy nie zrobi prawie nigdy, na w miare dobrej ziemi

Opublikowano
Dnia 22.03.2024 o 17:51, miwigos napisał:

Jak dobrze pamiętam to gęsto siejesz i masz rzadkie , ja rzadko sieje i jest dosyć geste

190kg na ha ,patras i kws ozon i żadkie ,Banatu tak samo i gesty ale stanowisko lepsze.Sieje już 4 rok pszenicę po pszenicy i wyjalowilo pole,pomimo dużych dawek npk i N.Chyba czas dac polu odpocząć i posadzić na całości Soraye ;)

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

wiekszosc mieszanek na macznika proponuje ie , fenpropidyna. czy cyprodynil jest gorszy? wychodzi taniej, ale malo kto go proponuje. dziala slabiej?

od kad stosuje unix to zrezygnowałem z fenpropidyny I mączniaka nie mam więc coś tam dziala

Opublikowano
54 minuty temu, KULAWA_KOZA napisał:

190kg na ha ,patras i kws ozon i żadkie ,Banatu tak samo i gesty ale stanowisko lepsze.Sieje już 4 rok pszenicę po pszenicy i wyjalowilo pole,pomimo dużych dawek npk i N.Chyba czas dac polu odpocząć i posadzić na całości Soraye ;)

Ja banatusa 120 kg i gesty a avenue swoim materiałem 130kg i straszna gęstwina 

Opublikowano

Od piątku do wtorku przewidują temperatury 18-20 w dzień, noce 8-10. Lecieć w pszenicy i pszenzycie T1 + Regulacja + mikro? Niektóre pszenzyta kolanko 2cm, jak podejść do takiej regulacji? 0,4 moddusa wystarczy? 

Opublikowano
19 minut temu, rocco0987 napisał:

jaką masz faze w avenue? u mnie piersze kolanko 3-4 cm w najlepszych miejscach, w słabszych 0,5cm.

U mnie drugie kolanko bo siana chyba 12.09 i teraz jeszcze nie było ani regulacji ani t1, azotu 140 kg 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v