Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, rolnikos25 napisał:

Ktoś wie co to za chwast?

IMG_20240309_140323.jpg

Gwiazdnica pospolita 

Opublikowano
yacenty napisał:

Jedziemy regulować?

20240310_091030.jpg

łooo Panie u mnie pszenica wije się jeszcze po ziemi a od 3 dni mam przymrozki po -5*C myślę że dopiero w tym tygodniu po jutrzejszym deszczu pszenica ruszy a tu widzę że czas skracać a dopiero początek marca!

• Root Admin
Opublikowano

średnia dobowa temperatura lutego to 7.1 stopnia!!! marzec póki co 6.8. wczoraj podjąłem ryzyko i pszenice po qq opryskalem na chwasty. wybrałem pakiet środków działających w temperaturach powyżej 5stopni.

Opublikowano

Patrząc na aktualizacje pogodowe to bez ryzyka.

U mnie miało lać ponad miarę, nocne przymrozki, a  teraz pokazują jakieś przeloty i wybuch wiosny za tydzień

• Root Admin
Opublikowano

no tak, dziś już 12, w nocy ma być 8, jutro i wtorek 15. pod koniec tygodnia ma spaść do 8, nocki powyżej 5. poszła mocna zupka to mam nadzieję że pole będzie posprzątane, a jak coś nowego wyjdzie to jeszcze będzie czas na korektę

Opublikowano

Czy rexade pak można zmieszać z medax max lub jakimś trinespakiem etylu? U mnie też pszenica idzie do góry ale jeszcze się nie wjedzie.

A jakby dołożyć do tego jeszcze wirtuoz pro w dawce ok 0,7 l/ha . Nic się nie stanie?

Opublikowano

@Agrest u mnie pokazywalo ze miało spaść 18mm deszczu jeszcze 2 dni temu a dziś tylko przelotne, może 2mm w sumie i też już wiosnę widać. @yacenty robisz tak wczesny zabieg na chwasty to pewnie wystarczyła by średnia dawka ale z drugiej strony zrobisz raz i zapomnieć, oby się udalo👍

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

średnia dobowa temperatura lutego to 7.1 stopnia!!! marzec póki co 6.8. wczoraj podjąłem ryzyko i pszenice po qq opryskalem na chwasty. wybrałem pakiet środków działających w temperaturach powyżej 5stopni.

Jakie środki zastosowałeś?

Opublikowano
rolnikos25 napisał:

Ktoś wie co to za chwast?

IMG_20240309_140323.jpg

kiedyś miałem to miejscami na nowej działce, poszedł axial pac bo głównie o miotle mi chodziło i przy okazji wyczyściło to dziadostwo

Opublikowano

co roku o tej porze po ruszeniu wegetacji jechałem z mikro miedz mangan molibden I cynk, koszt wynosił ok 50zl w tym roku prawie 80+ paliwo. Czyli w tym roku odpuszczam zabawe... wolę zrobić lepsze T1

• Like 2
Opublikowano
agrosebastian95 napisał:

Który zestaw na t1 w pszenicy i jęczmieniu byłby najlepszy?

1. 150 g protiokonazol + 400 g fenpropidyna

2. 120 g. protiokonazol + 300 g fenpropidyna

3. 120 g. protiokonazol + 300 g fenpropidyna + 5 g cyflufenamid

nawet nie znajac tematy, drugi punkt od razu mozna wykreslic. tu nie ma alternatywy w stosunku do pkt 1 ,tylko okrojone dawki. co jest lepsze, jedna ladna, mloda blondynka czy dwie? 😃

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Piffpaff napisał:

co roku o tej porze po ruszeniu wegetacji jechałem z mikro miedz mangan molibden I cynk, koszt wynosił ok 50zl w tym roku prawie 80+ paliwo. Czyli w tym roku odpuszczam zabawe... wolę zrobić lepsze T1

Co znaczy lepsze T1 ? Bo ja wolę na grzybówce zaoszczędzić te 30-40 zł (dając i tak to co trzeba ) a za te 30-40 zł dać tyle micro i takiego micro jakiego trzeba na full 

Opublikowano
mysza103 napisał:

3 godziny temu, Piffpaff napisał:

Co znaczy lepsze T1 ? Bo ja wolę na grzybówce zaoszczędzić te 30-40 zł (dając i tak to co trzeba ) a za te 30-40 zł dać tyle micro i takiego micro jakiego trzeba na full 

to z jakiej firmy dajesz to mikro?

Opublikowano

ja tez kupuje osobno składniki ale dając takie dawki jak zalecają to wychodzi prawie 80zl. Micro za 30zl? 100g czystej miedzi kosztuje 21zl a gdzie reszta? Nie jestem obszarowcem żeby kupić duże ilości taniej

Opublikowano

100 Cu , to bardzo dużo , nie wiem czy  75 g nie bedzie za dużo , bo fazy uciekają

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

ja tez kupuje osobno składniki ale dając takie dawki jak zalecają to wychodzi prawie 80zl. Micro za 30zl? 100g czystej miedzi kosztuje 21zl a gdzie reszta? Nie jestem obszarowcem żeby kupić duże ilości taniej

25 kg siarczanu miedzi kosztuje 380 zł ( tyle dałem w grudniu ) , to starczy na 25- do 30  ha pszenicy , to wychodzi 12,5 -15 zł /ha , siarczan manganu płaciłem 118 zł(25 kg ) daję po 4 kg/ha w dwóch podaniach (po 2 kg )w sumie wychodzi ok 19 zł . I można powiedzieć że te 2 składniki są dla pszenicy najważniejsze , więc przeważnie na nich bazuję . Razem wychodzi 32-36 zł /ha i raczej tego się będę trzymał że wolę dać T1 za 130-150,  niż za 200 , a za różnicę podać to micro , i na pewno będzie na plus w porównaniu bez micro , a z drogim T1

54 minuty temu, miwigos napisał:

100 Cu , to bardzo dużo , nie wiem czy  75 g nie bedzie za dużo , bo fazy uciekają

Ja już podałem prawie 2 tygodnie temu 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 1.03.2024 o 08:24, mysza103 napisał:

Mógłbyś to 1 zdanie sprecyzować , co masz na myśli? Po co niby do rsm dodawać mocznik ? Bo takie postępowanie zabrzmiało co najmniej śmiesznie,  chyba że coś żle napisałeś 

Sorry że tak późno, ale dla mnie nie śmiesznie, no może troche. To efekt wielu lektur i wielu Waszych postów. Bo co dać jak masz pszenicę po 4 pędy, z których ciężko odróżnić pęd główny? Jak nie dasz, to zaszkodzisz, dasz za dużo to pokrzewisz i jeszcze bardziej zaszkodzisz, jak dasz mało to za krótki czas powtórka. Nie można zwlekać długo, czekać do kwietnia,  bo jak sucho będzie to nic nie da i będzie za późno, redukcja kłosa itp.  Dlatego wymyśliłem że dam mniej azotanowego a więcej amidowego. RSM ma połowę N amidowego, a mi trzeba mało azotanowego a więcej amidowego. Dałem za jednym razem 14 Kg azotu azotanowego i 26 kg amidowego na później, bo pole daleko i pogoda nieznana.  Fajnie padało niedawno, więc N jest już w profilu i powoli uwalnia się z amidowego. A ja leżę i podziwiam. Wystarczyło w RSM 28 rozpuścić mocznik i miesiąc czekam. Ja sobie mogę pozwolić na takie eksperymenty bo mam tylko 5 ha pszenicy. Na drugą dawkę przed strzelaniem w źdźbło już mixów nie będzie, tu już azotem nie zaszkodzę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v