Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Nie musisz, tyle co pod rzepak po zbożu warto. Innaczej wapno dajesz na mineralizacje, robisz przy tym ph, ph = życie w glebie które żywi się ta sloma jeśli ja odpowiednio się zagospodaruje. Tak to jakby na chłopski rozum wygląda. 

• Thanks 1
Opublikowano

Też sie wtrące. Mocznik przy 7,5pH to duże straty...  Soja mało azotu zostawia, zawartość azotu w jej resztkach pożniwnych jest porównywalne do zboża. To nie jest groch, czy łubin...  Co do dawania azotu jak sie sieje zboże po zbożu, to nie daje azotu bo od kilku lat nie sieje zboża po zbożu.

Kiedyś znalazłem, na samym dole tabelka jest: https://igrit.pl/artykul/nawozenie-gleby-cz-2-53

Opublikowano
darekbarcz napisał:

4 godziny temu, malinalbe napisał:

ja miałem paki 5 ha I wychodziło bez promocji 150 zl

W 2022 roku z VAT 0%.

w 2023 kupowane no bo jak bym miał promocję . zakończmy temam

Opublikowano
9 godzin temu, damian12345 napisał:

Próbki gleby do badania pH i makroelementów pobierać lepiej z głębokości 0-30 cm czy wystarczy 0-20 cm?

Bo zastanawiam się jaką laskę Egnera kupić.
Uprawiam zboża, rzepak, soja. 

jak masz warstwę próchniczną 0-30 to tak, jak płytka to 0-20

Opublikowano (edytowane)

Priaxor zawsze kupowałem po 150zł/l, teraz widze że ponad 200, a skład dobry. Dokładacie czy szukacie czegoś innego?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano
11 minut temu, XTRO napisał:

T1 mam wstępnie ułożone już, t2 Też mniej więcej, t3 zależy od pogody ale wstępnie Też mam już plan. Na razie nic nie zamawiam 

To czemu ja nic jeszcze niewiem o tym T2 🙉🙉🙉

Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał:

T1 mam wstępnie ułożone już, t2 Też mniej więcej, t3 zależy od pogody ale wstępnie Też mam już plan. Na razie nic nie zamawiam 

Też mam T1 , T2, i ewentualnie T3 ułożone , i nawet środki już leżą w magazynie , na rzepak zresztą też , ogólnie to mi brakuje na chwasty dwuliścienne  w pszenicy na poprawki i siarczan magnezu /kizeryt i tyle 

Opublikowano
1 godzinę temu, mysza103 napisał:

Też mam T1 , T2, i ewentualnie T3 ułożone , i nawet środki już leżą w magazynie , na rzepak zresztą też , ogólnie to mi brakuje na chwasty dwuliścienne  w pszenicy na poprawki i siarczan magnezu /kizeryt i tyle 

Co planujesz na t1 ?

Opublikowano
Damian_B napisał:

Ile można dać max siarczanu amonu w jednej dawcę na zboże i rzepak? Wiem że zakwasza mocno ale dla mnie to i dobrze. Po 300 kg na raz nie będzie przesada z siarka ? 

dawałem po 250kg/ha I było ok, problem tylko z równym rozsypaniem tego bo jest drobny, ja niestety raz że nie doleciał rowno i miałem nierówny rzepak a dwa to przypaliłem rzepak zaraz za ciągnikiem bo była jeszcze lekka rosa a za ciągnikiem najwięcej spadło i najdrobniejszej frakcji i osiadło na lisciach

Opublikowano
9 minut temu, Damian_B napisał:

Ile można dać max siarczanu amonu w jednej dawcę na zboże i rzepak? Wiem że zakwasza mocno ale dla mnie to i dobrze. Po 300 kg na raz nie będzie przesada z siarka ? 

Też jednego roku dawałem po 300 kg siarczanu amonu , Teoretycznie można i 400 kg wysiać  (96 kg siarki) , raz siałem 130-150 kg/ha siarki elementarnej ( wigor s) 117 - 135kg siarki/ha i też było wszystko w porządku

6 minut temu, Piffpaff napisał:

dawałem po 250kg/ha I było ok, problem tylko z równym rozsypaniem tego bo jest drobny, ja niestety raz że nie doleciał rowno i miałem nierówny rzepak a dwa to przypaliłem rzepak zaraz za ciągnikiem bo była jeszcze lekka rosa a za ciągnikiem najwięcej spadło i najdrobniejszej frakcji i osiadło na lisciach

Jaki siałeś , bo Ja siałem selekcjonowany i siało się dobrze, ma kryształki powyżej 3,5 mm , a krystaliczny ma kryształki powyżej 1 mm , więc różnica jest duża  , tyle że miałem wówczas ścieżki co 12 metrów 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v