Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Ja ją w tym roku założyłem na jęczmień ozimy i cały sezon przejeździłem, ale w pszenicy nie zauważylem aby super pomogła. W jęczmieniu zrobiła świetną robotę

Opublikowano (edytowane)

To osłona nic nie da, mam u siebie. Zamkniesz 1-2 ząbki to można stracić na wydajności bo porostu czasami się trafi taki rok i odmiana ze ciężko to wybić, jeśli nie idzie na materiał siewny to w czym przeszkadza?? 

Przymknąłem w tym roku Findusa to idzie na kłosowy za dużo i bije trzeba zwalniać dużo, trochę otworze to końcówki są, a dziury na klepisku niema. 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano

Sito może być domknięte w bizonie w wydajnym kombajnie musi być mocno otwarte

Opublikowano

Pomaga trochę . Ale też zależy od odmiany. Jedna dobrze się omłaca druga gorzej.

2 minuty temu, miwigos napisał:

I syf kosić?Przy mocno otwartym

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, miwigos napisał:

To też się zgadza jak najbardziej, tylko w wydajniejszym i sobie, nie potrzeba ścigać się z zającami na polu, tylko przymknąć sito i wolniej jeździć i mieć w d*pie co powie sąsiad.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
39 minut temu, miwigos napisał:

Co znaczy musi być mocno otwarte? Może wyjąć sito całkiem to będzie nawet bardzo mocno otwarte 

47 minut temu, Tomek90 napisał:
48 minut temu, Tomek90 napisał:

Zamkniesz 1-2 ząbki to można stracić na wydajności bo porostu czasami się trafi taki rok i odmiana ze ciężko to wybić, jeśli nie idzie na materiał siewny to w czym przeszkadza?? 

Zgadza się  że jak się  przymknie za bardzo to odbija się na wydajności,  dlatego trzeba dobrać taki kompromis żeby kombajnu nie ograniczać za bardzo i żeby portki trafiały się  sporadycznie , a jak kosze żebym miał  do siewu to przystawiam 2 ząbki na dolnym sicie i np w 10 tonach nie znajdziesz ani jednej portki , tyle że zamiast 4,5 km/ godz trzeba zwolnić na 3- 3,5 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

Pomaga trochę . Ale też zależy od odmiany. Jedna dobrze się omłaca druga gorzej.

I syf kosić?Przy mocno otwartym

To są inne kombajny, inny system nawiewu wiatru , jak bym kosił bizonem z tak otwartym sitem , to by było więcej plew jak zboża , a wierz mi idzie wymłócić czysto, jak jest zboże w portkach , to wieksze obroty bębna , lub mniejsza szczelina omłotu, do siewu to się czyści na petkusie lub podobnej maszynie , pisze petkus bo większość wie o co chodzi, ja mam CZ MAJOR , mało co komu to mówi

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
19 minut temu, miwigos napisał:

To są inne kombajny, inny system nawiewu wiatru , jak bym kosił bizonem z tak otwartym sitem , to by było więcej plew jak zboża , a wierz mi idzie wymłócić czysto, jak jest zboże w portkach , to wieksze obroty bębna , lub mniejsza szczelina omłotu, do siewu to się czyści na petkusie lub podobnej maszynie , pisze petkus bo większość wie o co chodzi, ja mam CZ MAJOR , mało co komu to mówi

Nie daje nic szczelina i obroty bębna, jak przesadzisz to bije i tyle. 

Opublikowano (edytowane)

Jak nie daje to rozkręć na maksa , zobaczymy ile będzie w portkach, wiadomo wszystko z rozsądkiem

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Szczelina to na 10 mm ( min 9) i obr bębna 850-900 ( im bliżej końca żniw to 800 ,albo poniżej) reszta sitami no i wiatrem ( plewy mają cały czas fruwać a nie sunąć po sitach razem z ziarnem)

Opublikowano

Jeszcze napisz jaki kombajn bo różne są średnicę bębna czy różne wialnie. Ja naprzyklad w swoim df trzymam koło 1000 obrotów na mlocarni. Wiatry 700 przeważnie. klepisko na maxa ściskam chyba ze mocno przestaną to popuszczam i mniejsze obroty bębna. Sita 12mm górne ,klosowe 14mm Dolne przeważnie 4 mm i leci bez portkow.

Opublikowano
11 godzin temu, Tomek90 napisał:

Nie daje nic szczelina i obroty bębna, jak przesadzisz to bije i tyle. 

wówczas się szybciej jedzie, aby więcej słomy szło na bęben, u mnie się sprawdza

Opublikowano (edytowane)

Zdania są podzielone, jeśli późno zredukuje duża strata wody i składników odżywczych. Z drugiej strony nowe rozkrzewienie to nowe korzenie czyli większa pompa. Wiadomo że po redukcji korzenie zostają

Reasumując drobna redukcja nie szkodzi

Edytowane przez Zapracowany
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v