Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 30.06.2023 o 20:49, Piffpaff napisał:

ta kariatyda to wysoka odmiana? nada się do siewu po kukurydzy na początku listopada?

W tym roku mam kariatyde i findusa. Kariatyda średnio wysoka jak tu ktoś nadmienił. W tamtym roku podczas suszy naprawdę dała bardzo dobry plon. Parametry też złapała na konsumpcję, więc jest ok. Polecam

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano
3 godziny temu, Badwolf napisał:

W tym roku mam kariatyde i findusa. Kariatyda średnio wysoka jak tu ktoś nadmienił. W tamtym roku podczas suszy naprawdę dała bardzo dobry plon. Parametry też złapała na konsumpcję, więc jest ok. Polecam

Mam kariatyde chyba to wczesna odmiana bo już kończy wegetację obok mam euforię to jeszcze trochę zielonawa jest a kariatyda żółta 

Opublikowano
36 minut temu, mich18 napisał:

Mam kariatyde chyba to wczesna odmiana bo już kończy wegetację obok mam euforię to jeszcze trochę zielonawa jest a kariatyda żółta 

U mnie też już bieleje kariatyda. Dla porównania findus jeszcze zielony ( siany tego samego dnia). Findusa mi miejscami kładzie, kariatyda niższa stoi. Kłosy lepsze na findusie, mają więcej nasion. Zobaczymy jak to będzie sypać. Narazie obie wyglądają nieźle 

Opublikowano
jahooo napisał:

1 minutę temu, Piffpaff napisał:

A jak wasza spirell, kiedy do koszenia?

jeszcze ze dwa tygodnie

dlugo siejesz spirelle? jakie osiągasz plony i przy jakim naworzeniu N? Na jakiego grzybka jest podatna?

Opublikowano
3 minuty temu, Piffpaff napisał:

dlugo siejesz spirelle? jakie osiągasz plony i przy jakim naworzeniu N? Na jakiego grzybka jest podatna?

pierwszy rok, to test tej odmiany

Opublikowano
12 minut temu, Piffpaff napisał:

A jak oceniasz do tej pory zdrowotność i ile N dałeś?

dałem łącznie 120kg N i T1/2 , żadnej innej ochrony. Zobaczymy, ile odda, już dochodzi, do tej pory wyglądała zdrowo, ziarniaki spore

Opublikowano
Badwolf napisał:

U mnie też już bieleje kariatyda. Dla porównania findus jeszcze zielony ( siany tego samego dnia). Findusa mi miejscami kładzie, kariatyda niższa stoi. Kłosy lepsze na findusie, mają więcej nasion. Zobaczymy jak to będzie sypać. Narazie obie wyglądają nieźle

U mnie to samo już się żółta zrobiła Kariatyda. Tylko jeden mały plac mi poległa ale kłosy ma ładne duże zobaczymy jak będzie sypać mam ją pierwszy raz.

Opublikowano
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Wyjdzie razem z jęczmieniem ozimym? Czy jednak kapke później?

Na jakiej ziemi ją masz?

jęczmień już za tydzień u mnie

IV klasa

Opublikowano
14 minut temu, machtomi napisał:

Tez macie problemy z miotła w tym sezonie?

Oprysk Axialem i jestem bardzo niezadowolony. 

u mnie prawie każdy, kto pryskał na wiosnę, ma miotłę, ci, co jesienia - ostrożeń i powój

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, jahooo napisał:

u mnie prawie każdy, kto pryskał na wiosnę, ma miotłę, ci, co jesienia - ostrożeń i powój

Nie no, ja pryskałem na jesień Expertem, a miotła wyskoczyła (raczej forma jara, bo rzadka, wątła i slabo rozkrzewiona). Pszenice jare za to pryskałem Fenoxinnem- owies głuchy wyniszczylo, miotła nadal rosnie, ale jest jej bardzo mało. Za to nigdzie nie mam ani powoju ani ostroznia, miejscami chaber.

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
1 godzinę temu, machtomi napisał:

Tez macie problemy z miotła w tym sezonie?

Oprysk Axialem i jestem bardzo niezadowolony. 

tak, co roku było czysto odkąd przeszedłem na jesienny oprysk, a w tym jakaś masakra. Był oprysk Boxer 2L + 0,2 Legato, a mietły całe łany i do tego modrak przebija, musiałem poprawiać chwastoxem i fenuxxinem, a i tak jeszcze pozostawało.

Opublikowano

na 2 liść dałem expert met 0.38kg + deff i też na każdej działce miotła więcej albo mniej. We wsi i okolicy co drugiebpole z miotła ale zdazaja się perełki gdzie zboża nie widać. Zauwazylem ze najwięcej miotły jest w dołkach tam gdzie dużo wilgoci bylo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v