Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, Mateusz1q napisał:

2023 a ludzie biorą chemię z inwigo

I co w tym dziwnego ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, boogie7 napisał:

I co w tym dziwnego ?

Niektórm się marzy bojkocik firm niewygodnych- to nigdy nic nie daje poza monopolizacja rynku i wzrostem cen.

To ja mam napychac kabzę innym bo Ambrossio czy Fenoxinn źle dzialają?- u mnie w tym roku podziałały bardzo dobrze. Mógłbym powiedziec jednak że taki Moddus (orginalny od Syngenty) przypalił mi liscie albo ExpertMet (od Bayera) nie wytępil miotly bo to mialo u mnie miejsce ale 2-3 czy nawet rok temu. Zresztą wspomniany Fenoxinn (od Inwigo, a jakże) nie wytępil owsa gluchego ale rok temu z mojej winy raczej a nie Inwigo. Mieszalnośc tego też jest dobra w porównaniu do wielu innych bardziej firmowych (wg. opinii innych, nie moich; a jak ktos pelne dawki dedykowane do oprysków solo daje w mieszaninie to juz nie wina Inwigo czy jakiejś Syngenty, a wyłącznie osoby mieszającej).

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano

Dzisiaj byłem na pszenicy która też była pryskana tebu i azo . Był zdrowy zielony łan a teraz robią się place rdzy . Przyjzalem się zdrowym roślinom i na nich też są zarodniki rdzy . Szlag mnie trafia takich cyrków jeszcze nie widzieliśmy . 

IMG_20230602_120824.jpg

Opublikowano

Tutaj findus. Trochę końcówki zaczęly żółknąć. Pryskany przed deszczami ostatni raz moddusem 0.2 l ( wcześniej medaxem) . Na razie nienajgorzej wygląda ale sucho trochę jest. Wysoka dość urosła mi, co mnie nie cieszy

IMG_20230602_104855.jpg

Opublikowano
26 minut temu, Kamilmok napisał:

Dzisiaj byłem na pszenicy która też była pryskana tebu i azo . Był zdrowy zielony łan a teraz robią się place rdzy . Przyjzalem się zdrowym roślinom i na nich też są zarodniki rdzy . Szlag mnie trafia takich cyrków jeszcze nie widzieliśmy . 

IMG_20230602_120824.jpg

czemu czegos lepszego juz nie dałeś jak jechałeś już priaxor+ protio i kosa byłaby

Opublikowano (edytowane)

U nas pszenice wyglądają w większości tak. 
200kg N. 

To nie jest zdjęcie po całym dniu grzania słońca. Dziś 8.00. 

bbc01737b394c.jpg

Chronić to jeszcze? 

Edytowane przez tobago
  • Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tobago napisał:

U nas pszenice wyglądają w większości tak. 
200kg N. 

To nie jest zdjęcie po całym dniu grzania słońca. Dziś 8.00. 

bbc01737b394c.jpg

Chronić to jeszcze? 

Nie tykaj niczym tego zboża

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Euforia u mnie zielona jak nie wiem , zdrowa . Nie wjeżdżam narazie z T3 bo i nie ma po co . Trochę chłodniej dzisiaj to to odżyło jakby . Po rzepaku wszystko super wyglada , jedynie po pszenicy widać gdzie niegdzie zaczynało się to zwijać . 

A46E7559-8394-40E2-8827-B16A640C28D9.jpeg

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, rafal3939 napisał:

120N, t1 tylko i nic więcej nie robię, pszenica po pszenicy 

IMG_20230528_154159.jpg

Co poszło na T1? 

Tutaj gdzie posucha to wgl nie widać działania fungicydów nawet jak byś dał litr Elatusa, po prostu podsycha

Edytowane przez tytanowyJanusz
Opublikowano
50 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

Co poszło na T1? 

Tutaj gdzie posucha to wgl nie widać działania fungicydów nawet jak byś dał litr Elatusa, po prostu podsycha

Prochloraz i fenpropidyna

Opublikowano (edytowane)

@SawekBraczyk   pszenica i rzepak daje rade a mnie ciągle suszy...;)  a gdzieś się tu pląta jakiś żakowski (s)lawek  czy inny iiii idiota.. chyba bardziej go suszy od mnie...a tak na poważnie ja robię x ha po h a wy tu na poważnie się tym trudnicie ???

@tobago skąd jesteś  ze Cie suszy ???

Edytowane przez taux
Opublikowano
1 godzinę temu, taux napisał:

@SawekBraczyk   pszenica i rzepak daje rade a mnie ciągle suszy...;)  a gdzieś się tu pląta jakiś żakowski (s)lawek  czy inny iiii idiota.. chyba bardziej go suszy od mnie...a tak na poważnie ja robię x ha po h a wy tu na poważnie się tym trudnicie ???

Ja tez pracuje na etacie . 

Opublikowano
1 godzinę temu, taux napisał:

Jak po godzinach to masz z czego dokładać. Tzw hobby. 

Ale ze jeszcze tobie się chce po godzinach bawić?? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v