Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, kakus19 napisał:

witam mam pytanie czy mozna poleciec na grzyba jak rano byl przymrozek? t1 jeszcze nie zrobione w pszenzycie grzyba az sie kuzy. mam na t1 tebukonazol fenpropidyne i prochloraz z starych zapasów (dorzucic chcialem mocznik i siarczan). dzis bylo zero ale pola oszronione na noc nastepna tez zimno ma byc.w dzien z 15 stopni ma byc.w tamtytm tygodniu przymrozek byl 3 dni pod rzad w ten poniedzialek tez byl we wtorek padalo... jakby zrobic zabieg dzis i bedzie przymrozek to nie przypali tego zboza?

mam podobną sytuację w pszenicy, T1 + R1 nie zrobione na jednym kawałku i weź tu bądź mądry... Faza ucieka 

Opublikowano

Czytam sobie etykietę środka Corida (tribenuron metylu) na stronie BIP ministerstwa,  a tam taki zapis: 

Cytat

Środek przeznaczony do stosowania przy użyciu samobieżnego lub ciągnikowego opryskiwacza polowego z zamkniętą kabiną ciągnika, co najmniej klasy 3 zgodnie z normą EN 15695-1 (klimatyzowana z filtracją powietrza).

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek73 napisał:

Teraz tu już nic nie zrobisz. Po żniwach  kup wapno i w te miejsca daj  w te miejsca z  po 10-15 ton na ha. Tak żeby mocno biało było albo  w te miejsca zamiast rozsiewaczem to łopatą nasyp. 

W tamtym roku wziołem jeszcze gorsze pole, po wschodach  wszystko znikało, pszenicy ukosiłem z 1200 kg z  ha, w sumie 3 ha tego było,  Tylko dlatego wziołem bo  w miedzę  i teraz mam fajny kawałem.  Dałem tam po 10-15 ton wapna  z Wojcieszowa a w najgorsze miejsca to jeździłem  po pare razy rozsiewaczem i jeszcze łopatą sypałem.  Posiałem rzepak i jest wręcz idealny,  i  nie ma tych miejsc wcale. W jeden rok  zrobiłem porządek co sąsiad nie mógł  10 lat i tylko wyzywał. Nie raz mówiłem mu że samochód wapna kosztuje z  1600 zł ale szkoda tyle wydać. 

No no w rok czasu doprowadzioes pH do ładu :)

rzepak tego po prostu nie pokazuje tak jak pszenica. 

Jak, wschody po takiej ilości wapna? Ponoć jest, niewskazane wapnowanie w roku zasiewu rzepaku

Opublikowano
9 godzin temu, tomek12051133 napisał:

U mnie ph niskie ponad 4 , przed siewem zero nawozu, a teraz tak wygląda.  Więc to na pewno nie ph.

20230501_174027.jpg

Taka pszenica w tak niskim pH? Nie sądzę aby to było możliwe.

Opublikowano

@Mati17 robilem proby 2lata temu. Wyszlo 3.9 gdzieniegdzie 4.2

po tych wynikach kupilem tlenkowego trochę i rozsypalem, w tamtym roku miałem granulowane to może z 800kg rozsialem. Może teraz się trochę podniosło ale na pewno nie do 6.

Opublikowano
Mati17 napisał:

mało prawdopodobne. przy pH 4.2 pszenica ginęła, pszenżyto w mokrym roku do 6-7 ton dobiło.

Opublikowano

U mnie miejscami bardzo ciemna a miejscami tak jak u was , wydaje mi się że to z powodu dużych różnic temperatury no i ogólnie braku ciepła u mnie do tego dosyć mokro 

Opublikowano
4 godziny temu, ORZMO napisał:

Czytam sobie etykietę środka Corida (tribenuron metylu) na stronie BIP ministerstwa,  a tam taki zapis: 

Znaczy się stary mtz lub 360-ka bez kabiny... Taki zapis bo jednak firma która to wytwarza nie chce płacić za podtrucie jak monsanto w hameryce. Na wielu środkach, może i większości są podobne zapisy- np, na roundup360 "nie pić..."

2 godziny temu, Mati17 napisał:

Tonnage rośnie na takiej ziemi, może nie ph3.9 ale spokojnie wytrzymuje kwas. Zrestą kwas na bagnie i kwas na górze piachu to czasem co innego.

Opublikowano
1 godzinę temu, tomek12051133 napisał:

@rolnik039 u mnie tak samo pszenica wygladala po przymrozkach wiekszych. A teraz nie ma ani sladu.

No u mnie było - 2 max jakiś czas temu ale z tego co widzę to dookoła u sąsiadów też tak jest 

Opublikowano

Jak najtaniej zwalczyć samą przytulie w pszenicy ,bo wylazła po jesiennym oprysku jednak. Pewnie fluroksypyr jakiś, co tam najtańszego można znaleźć i w jakiej dawce samą przytulie zrobic ?

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, Dastan napisał:

Jak najtaniej zwalczyć samą przytulie w pszenicy ,bo wylazła po jesiennym oprysku jednak. Pewnie fluroksypyr jakiś, co tam najtańszego można znaleźć i w jakiej dawce samą przytulie zrobic ?

Fluxyr 0,5 litra około 30zł/ha

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, ervyn napisał:

Dolne liście miejscowo z takimi przebarwieniami, tezy dni temu bylo -2.

to od przymrozku czy choroby?

8229BD65-507A-455E-8B73-3CBC98787DE1.jpeg

EAAEFF55-1FE1-4DFD-BC34-EC258C841810.jpeg

U mnie trochę gorzej wygląda. Zauwazyłem dziś, że mączniak sie pojawił. Tydzień temu prysnąłęm Duet na start i nie było takich przebarwień. Czekać aż środek bedzie walczył czy poprawić czymś ? Proszę o poradę kolegów 

Opublikowano
6 godzin temu, pleban1330 napisał:

U mnie trochę gorzej wygląda. Zauwazyłem dziś, że mączniak sie pojawił. Tydzień temu prysnąłęm Duet na start i nie było takich przebarwień. Czekać aż środek bedzie walczył czy poprawić czymś ? Proszę o poradę kolegów 

Czekaj normalnie jak na t2. Ukryty grzyb był I ci wywaliło teraz po fungi. Tydzien za krótko żeby robić znowu pozatym t1 teraz pracuje 

Opublikowano (edytowane)

Na t1 poszedł duet na start +0.6l fenpropidyny. Ze dwa tygodnie temu. Też mi septorioza się pojawia.  Pokazało to co było zarażone? Taka mieszanka na septorioze jako tako działa?

Na t2 mam priaxor 0,9l + 0,5 tebu. Zastanawiam się czy nie zmienić tebukonazolu na 0,3l protiokonazolu.

Edytowane przez kat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v