Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, Rzepakowiec napisał:

protiokonazol 100g 

tebukonazol 100g

wystarczy na T1? dorzucić coś na podstawę zdźbła jeszcze? jak tak to co

Coś takiego to bardziej pasuje na T3 

T1 według mnie: protiokonazol podkręć do 125g i dodaj 0.3-0.4L/ha fenpropidyny na mączniaka, a tebukonazol zostaw na późniejsze zabiegi 

@Axd529 czy to chodzi o opady, czy to chodzi o temperaturę to najważniejsza jest pierwsza doba od oprysku

Stosował ktoś Bufor X??? 

https://www.agrii.pl/pl/79-adiuwanty-i-kondycjonery-wody/bufor-x05l.html

Opublikowano
2 godziny temu, Axd529 napisał:

Taki mustang w jakim czasie zadziała od deszczu? Ok 18 możliwy przelotny deszcz.

Dwuliścienne idą spać już po parunastu minutach, rok temu podczas oprysku złapał mnie mocny deszcz, dosłownie lance złożyłem, bylo czysto z tym że u mnie szlo Axial pak i dodatek fundamentum

Opublikowano
23 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

Coś takiego to bardziej pasuje na T3 

T1 według mnie: protiokonazol podkręć do 125g i dodaj 0.3-0.4L/ha fenpropidyny na mączniaka, a tebukonazol zostaw na późniejsze zabiegi 

@Axd529 czy to chodzi o opady, czy to chodzi o temperaturę to najważniejsza jest pierwsza doba od oprysku

Stosował ktoś Bufor X??? 

https://www.agrii.pl/pl/79-adiuwanty-i-kondycjonery-wody/bufor-x05l.html

właśnie mam zapas aspika czyli tebu i protiokonazol już musi iść, więc muszę ewentualnie coś dodać 

Opublikowano
56 minut temu, tytanowyJanusz napisał:

sporo można łączyć ale odchwaszczanie z dokarmianiem mikro to tak średnio 😬

Chcę zaoszczędzić 1 wjazd a i czas też chodzi wiem że to średnio. Dr green  miał iść na T1 ale ze względu na prochloraz nie b.mieszał i pytam czy to nie osłabi herbicydu? T2 dr green to chyba za późno ze względu na miedź?

Opublikowano

Panowie mam pytanie bo mam pszenicę po 30 letnim tuzie na ciężkiej ziemi, pszenica po pszenicy i w ubiegłym roku jak i teraz muszę zrobić poprawkę od strony sąsiada(dookoła przejadę jedna lanca), na jesieni dwa lata temu był quelex, a tej jesieni bacara i oba przepuścily niektóre dwuliścienne, czym najlepiej poprawić? Jeśli będą warunkiem chce w poniedzialek zrobić odchwaszczanie, a piątek t1 i regulacje +mikro.

Opublikowano
8 minut temu, Andpol napisał:

Chcę zaoszczędzić 1 wjazd a i czas też chodzi wiem że to średnio. Dr green  miał iść na T1 ale ze względu na prochloraz nie b.mieszał i pytam czy to nie osłabi herbicydu? T2 dr green to chyba za późno ze względu na miedź?

Do T2 daje Dr.Green ale tylko 1kg , przy T1 2kg dawałem teraz w tym tygodniu w takiej miksturze . Pszenica żyje 😅 

85043E1F-3DFE-4266-9780-E67A3D33DB1E.jpeg

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, tytanowyJanusz napisał:

Po ile obecnie macie siarczan magnezu 7 wodny???

Dziś kupowałem po 65 zł/25 kg.

Edytowane przez Sim95
Opublikowano
4 minuty temu, Axd529 napisał:

Czym się różni zamiennik pumy fenuxar od oryginału. Na pewno cena przemawia na korzyść fenuxara, ale jak z działaniem?

DZIAŁA normalnie, nie łączyć z innymi  srodkami

• Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Axd529 napisał:

Czym się różni zamiennik pumy fenuxar od oryginału. Na pewno cena przemawia na korzyść fenuxara, ale jak z działaniem?

Producentem, nośnikami, działa raczej spoko znając opinię ludzi którzy go stosowali 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, logitech55 napisał:

Pszenica bataja nawożenie 180 kg N/ha czy ustoi po 0,3 l moddusa?

Bataja to dość wysoka odmiana miałem ją i przy 160 kg N już leżała, dołóż jeszcze CCC to może wytrzyma albo skracaj dwa razy 

Opublikowano

Wczoraj poszła poprawka na chwaty axial pak czy w poniedziałek jak będzie pogoda można dawać kolejny oprysk i czy mogę łaczyć ccc modus prochloraz i fenprpidynę czy lepiej podzielić na dwa i co wtedy pierwsze dać pierwsze kolanko już prawie jest.

Opublikowano

Na T2 w pszenicy 0.75 priaxioru plus metkonazol 0.6 będzie dobrze? A na pszenżyto 0.5l priaxioru plus 1l tebukenazolu? Czy nie bawić się w takie dawki i w pszenicy normalnie litr priaxioru? Chce to zrobić w miarę budżetowo.

Opublikowano

w związku z tym że kolanko już ma ponad 1cm a na regulacje będą warunki dopiero środa czwartek to zastanawiam się jak podejść do skracania. Planowałem jedna regulacje 0.5kg medax na 1 kolanko ale skoro faza uciekła to myślicie żeby dzielić na 2x czy nic nie kombinować i skrócić jednym zabiegiem na 2 kolanko?

Opublikowano
22 godziny temu, logitech55 napisał:

Pszenica bataja nawożenie 180 kg N/ha czy ustoi po 0,3 l moddusa?

Nie ma opcji, miałem w tamtym roku dość wysoka na kolanko medax i na części pól modus na dokłosie gdzie nie było 2 regulacji leżała. Ogólnie bardzo fajna odmiana na lżejsze ziemie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v