Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
alfa napisał:

4 godziny temu, emtezecik napisał:

Jedziecie już z N2 w postaci saletry ? 

Ja zawsze jadę n2 jak pierwsze kolanko idzie nad węzeł i jestem zadowolony.  Narazie zostaje przy takim sposobie 

Też tak robię od 2 lat i też jestem zadowolony

• Like 1
Opublikowano
12 minut temu, galan99 napisał:

Nie zbijesz tak szybko jak ci się wydaje .

No ja dobrze wiem że szybko się zbić nie da. Dlatego pytanie do was.... Czy ktos może jednak ma jakieś sposoby ?  Problem dość nietypowy. I żeby nie było.... pola są najwyżej raz na 4-5 lat wapnowanie. Więc nie wiem skąd aż tak wysokie pH 

Opublikowano
14 minut temu, jezyk_nh napisał:

Miał ktoś kiedyś problem ze zbyt wysokim pH na swoich polach ? Miałem żółte place na polach, zrobiłem próby glebowe. Myślałem że będzie bardzo niskie pH w tych miejscach. Okazało się że pH jest zasadowe. I też nie dobrze jest. Jaki pomysł na zbicie ? Siarczan amonu,..... ?

IMG_20230324_195136.jpg

IMG_20230324_195146.jpg

ja mam jedno pole co był kiedyś staw w jednym miejscu i kiedyś to ojciec zasypał wapnem z cukrowni bo najtaniej było tak zasypać, teraz jak sieje tam buraki np to do czerwca są widać dużo mniejsze od reszty a gdy idzie kopać to buraki po 2 3 kilo, zboże w zniwa jeszcze zielone ale kłosy jak jakieś zmutowane takie duże. 

Opublikowano
jezyk_nh napisał:

12 minut temu, galan99 napisał:

Nie zbijesz tak szybko jak ci się wydaje .

No ja dobrze wiem że szybko się zbić nie da. Dlatego pytanie do was.... Czy ktos może jednak ma jakieś sposoby ?  Problem dość nietypowy. I żeby nie było.... pola są najwyżej raz na 4-5 lat wapnowanie. Więc nie wiem skąd aż tak wysokie pH 

musisz mieć podglebie wapniowe i dużo nie pokombinujesz jedynie siarczan amonu albo mocznik ale doświadczenia z takim polem nie mam

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

Też tak robię od 2 lat i też jestem zadowolony

Ja tak samo . Wystarczy że pszenica skończyła się krzewić i strzela w źdźbło . Tak centralnie tuz przed T1 to ja nie robiłem . Przeważnie te 2/3 tygodnie przed to wychodzi . Druga dawka Rsm . 

Opublikowano
11 godzin temu, SawekBraczyk napisał:

Ja tak samo . Wystarczy że pszenica skończyła się krzewić i strzela w źdźbło . Tak centralnie tuz przed T1 to ja nie robiłem . Przeważnie te 2/3 tygodnie przed to wychodzi . Druga dawka Rsm . 

Ja tam samo, zawsze przy początku strzelania w źdźbło N2. Ile mniej więcej czystego N podajecie ? 

Opublikowano

Panowie mam wcześnie siana pszenicę (łaka na polu). Jest duża presja grzybów. Na T1 chciałbym uderzyć: Boskalid 200 g, Krezoksym metylowy 100 g i metrafenon 100 g. Czy takie dawki będą dosyć mocne na pierwszy zabieg? Pszenicę po rzepaku.

Opublikowano
16 godzin temu, jezyk_nh napisał:

Daj sobie spokój. 7.3-7.4 chcesz zbijać? Mam takie pole gdzie jest takie pH daje zazwyczaj jedne z lepszych plonów. Problemem jest pH poniżej 5.5 a nie ok 7. 

SmartSelect_20230325_123922_Drive.jpg

2 godziny temu, mathewc385 napisał:

Panowie mam wcześnie siana pszenicę (łaka na polu). Jest duża presja grzybów. Na T1 chciałbym uderzyć: Boskalid 200 g, Krezoksym metylowy 100 g i metrafenon 100 g. Czy takie dawki będą dosyć mocne na pierwszy zabieg? Pszenicę po rzepaku.

W sam raz 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, jezyk_nh napisał:

Miał ktoś kiedyś problem ze zbyt wysokim pH na swoich polach ? Miałem żółte place na polach, zrobiłem próby glebowe. Myślałem że będzie bardzo niskie pH w tych miejscach. Okazało się że pH jest zasadowe. I też nie dobrze jest. Jaki pomysł na zbicie ? Siarczan amonu,..... ?

Trochę przesadzasz z tym pH do 7,5 nie ma tragedii , choć ideał to jest pH 6,8- 7 , to wówczas fosforu nie blokuje i micro z ziemi , choć u ciebie fosfor na tych działkach też jest ok , bo u mnie już robiłem próby że fosforu dawałem full a zawartości do góry nie szły. U mnie to wygląda tak 1 zdjęcie - rok 2021,  2 zdjęcie - rok 2018 ,. 3 zdjęcie - rok 2013 , oczywiście u mnie coś takiego jak wopno jest nie znane i nie używane, jedno mnie tylko ciekawi jakim cudem przemianowali gleby z lekkich na średnie, między badaniem w 2013 a w 2018 roku , ale pomijając wszystko to nie ma co narzekać , bo i plony zadawalające są 

IMG_20230325_144211.jpg

IMG_20230325_144152.jpg

IMG_20230325_144133.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

U mnie zapowiadają 3 nice po -3 więc przyszły tydzień przychamuje wegetacje bo ruszyła z kopyta, zboża zazielenily się a na kasztanie pąki pękają. Zapowiada się ładny szok dla roślin. Planuje po poprawie pogody jechać z mikro czyli miedz mangan molibden i cynk

Opublikowano
SawekBraczyk napisał:

U mnie chyba wszystko pójdzie . Fungi , mikro , ccc i Moddus . Ale trzeba czekać az ociepli się . 

co za mikro planujesz podać? Ja daję osobno składniki z intermagu i to właśnie jak tylko pogoda pozwoli i zobaczę że roślina się uwodnila i wychodzą nowe liście wtedy daję po litrze miedz i manganu, 0.9l cynku i 0.2l molibdenu. wtedy efekt jest najlepszy bo w połączeniu z azotem daję kopa a jak łączyłem mikro z t1 na pierwsze kolanko to już nie to samo

Opublikowano
4 minuty temu, Piffpaff napisał:

co za mikro planujesz podać? Ja daję osobno składniki z intermagu i to właśnie jak tylko pogoda pozwoli i zobaczę że roślina się uwodnila i wychodzą nowe liście wtedy daję po litrze miedz i manganu, 0.9l cynku i 0.2l molibdenu. wtedy efekt jest najlepszy bo w połączeniu z azotem daję kopa a jak łączyłem mikro z t1 na pierwsze kolanko to już nie to samo

Bo w micro , to właśnie na tym polega żeby dać wczesną wiosną , wtedy jest najlepszy rezultat, potem oczywiście można jeszcze mniejsze dawki dawać , ale najważniejsze jest podanie w czasie krzewienia , U @SawekBraczyk wydaje się że miedzi już dużej ilości raczej się nie poleca , bo już za pózno , tym bardziej że nim to poda to jeszcze z tydzień dobry minie 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Piffpaff napisał:

Na Dr.Green jadę . Przeważnie zawsze wszystko w jednym zabiegu idzie by tyle nie jeździć  . Zeszły rok rozdzieliłem bo z Unixem dałem większa  cześć mikro a później Tebu z Fenpropidyna i do tego ccc i Moddus i reszta mikro na 1 kolanko . 

4 minuty temu, mysza103 napisał:

Bo w micro , to właśnie na tym polega żeby dać wczesną wiosną , wtedy jest najlepszy rezultat, potem oczywiście można jeszcze mniejsze dawki dawać , ale najważniejsze jest podanie w czasie krzewienia , U @SawekBraczyk wydaje się że miedzi już dużej ilości raczej się nie poleca , bo już za pózno , tym bardziej że nim to poda to jeszcze z tydzień dobry minie 

Co najmniej tydzień trzeba czekać . Kolanko na 0,5cm jest . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v