Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o takim  T1 :

Metrafenon 135 g

epoksykonazol 34 g

Moddus 0,2 - 0,25 l

siarczan magnezu 10 kg

jakiś adiuwant na przylepienie

kwasek by zbić pH wody na 5,5

adiuwant do zmniejszenia twardości wody

dysze idkt niebieskie ciś 3,5 - 4,0

dodam , że to jedyne skracanie w sezonie. Zawsze było ok na moich ziemiach , sprawdzonych odmianach i dostosowanym nawożeniem azotowym do możliwości gleby

Edytowane przez yooo
Opublikowano
3 godziny temu, kubi13 napisał:

W T1 3 opcje są dobre, jakiś triazol wypadałoby dorzucić w T2 daj 0,8 l elatusa era i spokój jak dorzucisz tam jeszcze strobiluryne to tą pszenice będziesz 2 tyg później od innych kosił. Jeszcze tym bardziej że stanowisko bez upraw zbożowych przez 2 lata

A jeśli zostanę przy opcji Priaxor biorąc pod uwage brak 3 zabiegu dorzucić pewnie lepiej protiokonazol wtedy?
W grę wchodzi też jakieś np. Delaro 
Na T1 się zdecydowałem w tej sposób :

T1 - Prochloraz 300g + Fenpropidyna 240g + 38-40 g metkonazolu
Lepszy triazol kosztem ilości morfoliny 

Opublikowano

Miałem lecieć z mocznikiem na pszenicę takie n2-n3 ale zapowiada się że będzie łac a dziś snieg na polu leży. Kiedy można ostatecznie podać mocznik na zboża by zdążył się uwolnić. Ogólnie poszło 140 saletry w przyszłym tygodniu 130 planuje dać i resztę właśnie chciałem uzupełnić mocznikiem ale czy to nie będzie za późno. Mocznik jest z inhibitorem.

Opublikowano

Panowie wczoraj dałem N1 na pszenice bardzo dobrze rozkrzewioną  w postaci mocznika bez inh dawka 80kg/N na ha na N2  planuje dać saletre  ok 90N/ ha czy dobre rozwiązanie z tym mocznikiem bo poierwszy raz stosuje na N1 zawsze stosowałem Canwil 

Opublikowano

Na lekkiej glebie nie ma ryzyka ze deszcz ok 10 litrów wymyje azot do Bałtyku? Na niedziele i poniedziałek mówią o takim deszczu i tak się zastanawiam. Pełne nawożenie poszło już w rzepaku a w zbożach, pszenica żyto, jęczmień się zastanawiam. 

Opublikowano

Ja bym myślał poczekać i przyszły tydzień może te jęczmienie żeby N2 dostały a reszta za tydzien dalej myśleć i obserwować pogodę , najbardziej opady deszczu . Nie wiem u każdego inaczej i zboże również inne . 

Opublikowano
22 minuty temu, tobago napisał:

Na lekkiej glebie nie ma ryzyka ze deszcz ok 10 litrów wymyje azot do Bałtyku? Na niedziele i poniedziałek mówią o takim deszczu i tak się zastanawiam. Pełne nawożenie poszło już w rzepaku a w zbożach, pszenica żyto, jęczmień się zastanawiam. 

Przecież to trochę większa mżawka. Nic tylko się cieszyć z deszczu.

Opublikowano
14 minut temu, tobago napisał:

@SawekBraczyk w zbożach ja mówię o N1. Nie dawałem na razie żadnego azotu a Ty mi już o N2 mówisz.. 🙃

O kurde ale teraz pojechałem 😅😅 Ja już o N1 to zapomniał 😅😅 Jedna cześć Polski może drapać się o N2 a druga połowa o N1 . Jak da się u ciebie wjechać to jechać z N1 . 

Opublikowano

Da się wjechać spokojnie. Ale i tak jutro i w piątek przymrozki wiec jeszcze lepiej bo śladu nie będzie. 

Zgłupiałem tylko nad dawką. Żyto hybryda ma 8-10 rozkrzewień, jęczmień chyba nawet więcej. 

Normalnie w takiej sytuacji to bym dał max 40kg N a potem za jakieś trzy tygodnie, na pierwsze kolanko, koło 100. Ale tu dostałem instrukcje żeby w jęczmień dawać 60-70kg N. Sporo. 

Opublikowano

Tobago

jakiś profesor ostatnio mówił żeby azot wymylo to musi spaść 200l wody w krótkim czasie i to na lekkiej glebie i n w postaci azotanowej

,,inne firmy wiążą się w glebie i ich nie wymyje nawet taki opad "

Opublikowano
50 minut temu, tobago napisał:

Da się wjechać spokojnie. Ale i tak jutro i w piątek przymrozki wiec jeszcze lepiej bo śladu nie będzie. 

Zgłupiałem tylko nad dawką. Żyto hybryda ma 8-10 rozkrzewień, jęczmień chyba nawet więcej. 

Normalnie w takiej sytuacji to bym dał max 40kg N a potem za jakieś trzy tygodnie, na pierwsze kolanko, koło 100. Ale tu dostałem instrukcje żeby w jęczmień dawać 60-70kg N. Sporo. 

Ja na żyto odrazu w jednej dawce 130N w rsm. 

Opublikowano

Jaki min odstęp dobrze by było zachować między rozsianiem wapna granulowanego (kreda typ 06a) a saletra? 

Mam 1 ha nowej dzierżawy gdzie bida z pH i chciałbym jeszcze coś poprawić

Opublikowano
57 minut temu, Tomek90 napisał:

Ja na żyto odrazu w jednej dawce 130N w rsm. 

Azotanowej formy tam masz tylko część to tez nie ma co tak patrzeć. 

Nawet w tej ściągawce KWSu zalecają na start przy mocnym rozkrzewieniu 40-50kg N. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v