Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, tobago napisał:

U mnie warunki wodne takie ze o każdej porze da się wjechać. 
Czytam ze kizeryt nawet bez opadów a z mgłą i rosą/szadzią potrzebuje ok 10 dni by się rozłożyć. Zboża maksymalne zapotrzebowanie na Mg i S mają od strzelania w źdźbło do nalewania wiec nie będę pajacować z rzucaniem na początku lutego. Co roku szedł razem z azotem na początku marca i było ok. 
W tym dam ok tydzień przed azotem, czyli pewnie jakoś po weekendzie. 
Zboza 110kg, rzepak 150kg. 

Może i się rozłoży, ale nie przemieści 😅

1 godzinę temu, warchest napisał:

i co przy tych niskich cenach zboza bd dawać pelne nawozenie azotem czy ucinacie cos ? 

Jak to niskie? A co chciał 1800 przy tej cenie azotu 2400?

Opublikowano

Przez prawie dwa miesiące się nie przemieści do strefy korzeniowej? 
Bo wlasnie za jakieś dwa miesiące będzie przypadał okres największego zapotrzebowania na Mg i S. 

Opublikowano

A co myślicie o takiej uprawie ze pod korzen 0 a na wiosnę 150 kg czystego azotu?

Dnia 3.02.2023 o 18:52, WiesiekTraktorzysta napisał:

Ale równo zorać też trzeba umieć... A szczególnie widać to po tych co wcześniej agregatem razowali i zamarzyło im się kupić pług (a ten już bardziej wybacza błędy niż pług).

Co do tak zbitych i nieprzystępnych gleb to może trzeba by było więcej materii włożyć, a nie tylko saletrę i wapno? 

Ja to nie umiem rowno moim Ursusem 912. Ale to potem bronami przelecę w poprzek

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, warchest napisał:

to duzo , ja niby planuje dac 400 kg saletry , ale czy przy tej cenie pszenicy nie zejsc z dawki mysle bo to oplacalnosc sie kiepska robi 

Ja również myślę dać 400kg saletry I na tym zamknąć nawożenie w pszenicy 

to duzo , ja niby planuje dac 400 kg saletry , ale czy przy tej cenie pszenicy nie zejsc z dawki mysle bo to oplacalnosc sie kiepska 

to duzo , ja niby planuje dac 400 kg saletry , ale czy przy tej cenie pszenicy nie zejsc z dawki mysle bo to oplacalnosc sie kiepska 

Edytowane przez Patryk1234455
Opublikowano
55 minut temu, Tomek90 napisał:

Może i się rozłoży, ale nie przemieści 😅

Jak to niskie? A co chciał 1800 przy tej cenie azotu 2400?

azot ponad 3 tys kosztuje saletra a pszenica 1100 jak nie spadnie jeszcze wiec trzeba 3 tony pszenicy na jedna tone saletry to gdzie oplacalnosc znikoma 

Opublikowano

Pszenica 1200 a azot poniżej 2400 rsm 32.

5 minut temu, warchest napisał:

azot ponad 3 tys kosztuje saletra a pszenica 1100 jak nie spadnie jeszcze wiec trzeba 3 tony pszenicy na jedna tone saletry to gdzie oplacalnosc znikoma 

Jak niema to trzebaby oddać w dzierżawę dla sasiada

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Nigdy nie oddam somsiadowi, choćbym miał dopłacać do interesu. 😆

Wracajac do kizerytu myśle ze przyszły tydzień to ciagle optymalny termin.
Zasobność gleby w Mg w większości średnia wiec nie ma paniki ze czegoś brakuje. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano
1 godzinę temu, warchest napisał:

Ja kupiłem już saletrę w grudniu w obawie nieco przed powrotem VAT a namową handlowca. Płaciłem po 3695 i planowałem dać po 400 kg czyli mi wyjdzie 1470 zł na ha. W tym momencie to za pszenice płacą u nas 1050-1210 z VAT. Czyli średnio licząc ok. 1,5 tony pszenicy muszę sprzedać aby pokryć koszty azotu, 

Alternatywą było by zaniechania nawożenie azotem ,wtedy antywylegacz nie potrzebny i ochrona przeciwgrzybiczna również. Zostałby tylko wjazd od chwastów, ale to było tak za dawnych czasów i plony wtedy oscylowały w granicy 3-4,5 tony no może ewentualnie saletrzaku posypanie na lepsze kszewuenie.

Teraz dając azot liczę na plon 5 ,5-8,5 tony ,z tych wyliczeń wynika , że warto sypać azot 

Opublikowano
7 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

oby cena nie spadła do poniżej tysiąca, bo będzie naprawdę źle.

w Skierbieszowie pszenica po 900 brutto w sąsiedniej miejscowości po 1000 brutto jak leci

• Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Co się stało za drogo jest , spadnie cena za 2 tygodni będzie po 800 zł .

Sitkiem przesiewa ile robaczków wyleci, i cena też spada .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
15 godzin temu, Tomek90 napisał:

Pszenica 1200 a azot poniżej 2400 rsm 32.

Jak niema to trzebaby oddać w dzierżawę dla sasiada

jeden rok lepszy jeden gorszy , poprostu ten rok bedzie ze sie pewnie dołoży albo zostanie  z hektara z 500 zł moze 

• Sad 1
Opublikowano

nie oszukujmy się, ostatnie dwa lata były dobre, cena wysoka plonów, nawozy tanie. obecnie jest odwrotnie, dlatego należałoby odwrócić strategie. mało nawozów, obciąć koszty, cena na żniwa pewnie nie powali, więc nie stracimy jak będzie tanio, a jeśli będzie drogo to będziemy jedynie żałowali. ale ta sama strategia jest z grą na giełdzie, można żałować że się nie kupiło akcji,które zdrożały 😀 najważniejsze to nie dołożyć, czyli nie mieć straty. można by to wpisać w wykres xy i wyszłaby sinusoida. oczywiście nie wiem co będzie w żniwa, ale ja postaram się przeczekać.

Opublikowano

Mam problem do rozwiązania, mianowicie pod jare będę stosował radkowit standard i mocznik i tu powstaje pytanie, czy można te nawozy stosować razem i nic się z azotu nie wytrąci, nie utleni? Myślałem żeby wapno wymieszać talerzowką na głęboko a potem mocznik przed siewem płytko wymieszac agregatem.

• Root Admin
Opublikowano

pszenica po kukurydzy - faza 3-4 liście.
Po raz pierwszy chce dokrzewiać pszenice azotem.

Moje założenie na ten sezon to 160kg N. W rsm32.

Jak byście podeszli do tematu? Dwie opcje mam na tapecie.

Zrobić 2 dawki N. Koło weekendu 100 kg N (czyli 50% szybkich form i 50% wolnych) i w fazie strzelania w źdźbło drugą dawkę 60kg. 

Czy jednak podzielić na 3 dawki i teraz dać 60kg, koło 15 marca kolejne 50 i przy strzelaniu w źdzbło - początkiem kwietnia kolejne 50?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v