Skocz do zawartości

Nexera - Światłowód zawieszony bez mojej zgody na polu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , dziś bez mojej wiedzy i zgody został zawieszony na słupach energetycznych kabel światłowodowy . Niestety nie mieszkam w tej samej miejscowości gdzie jest położana działka bo żebym chociaż wiedział , że zakładają to od razu bym wyrzucił z pola .... Niestety zanim zostałem poinformowany przez sąsiada to ekipa już odjechała . Próbowałem się skontaktować z firma Nexera niestety nie ma żadnego kontaktu telefonicznego .... wysłałem podanie , formularz , ale z doświadczenia wiem , że oni i tak mi na niego nie odpowiedzą .... :/ Bo już miałem z nimi styczność w przeszłości i więcej nie chcę mieć ... Może ktoś miał podobny problem ??? I podzieli się co zrobić w takiej sytuacji ?? Bo jeśli się nikt nie odezwie to raczej zgłaszam sprawę na policję ... 

Opublikowano
Przed chwilą, Pafnucy12 napisał:

Z ciekawości. Czemu nie pozwalasz?

Nie pozwalam gdyż jest to działka budowlana i już są papiery w toku , o usunięcie tych słupów i zakopanie kabla elektrycznego w ziemi ;)  A jakby mi założyli światłowód na słupy to potem będzie problem polegać na tym , że kabel elektryczny zostanie zakopany w ziemi  , ale niestety słupy nadal zostaną bo będzie na nich światłowód ... a firma , która będzie zakopywać kabel elektryczny nie ma obowiązku ani prawa zakopywać światłowód ani nie ma uprawnień do tego :) Dlatego im zgody nie podpisałem ... ja im proponowałem żeby jechali ziemią  to wtedy mogę podpisać .... ale oni , że nie , że się zobowiążą gdy słupy będą likwidowane , że oni przyjadą i ten światłowód zakopią .... tak już to widzę ... będą jechać pewnie 2 lata także wyprosiłem ich i powiedziałem , że teraz żadnej zgody na nic nie wyrażę nawet na ziemię i nic nie było podpisywane  ;) 

Opublikowano

U mnie we wsi, to światłowód idzie ziemią w pasie drogowym, a tam gdzie nie ma takiej możliwości to po słupach energetycznych.

W sąsiedniej gminie, to światłowód idzie według ustaleń z rolnikami i zarządzającymi drogami. W ziemii przez prywatne działki, na nowo postawionych słupach na działkach prywatnych lub w pasie drogowym.

Opublikowano
5 godzin temu, kellyq napisał:

U nas chodzili od domu do domu gdzie słupy stoją i zgoda była wymagana żeby wejść z kablem na słup

U nas naście lat temu płacili odszkodowanie za zakopanie światłowodu.

Opublikowano

U mnie tęż montują światłowód na słupach ale ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem bardzo zadowolony z tego faktu. Dobra jakość internetu daje dużo więcej możliwości.

Opublikowano
2 godziny temu, witejus napisał:

U nas naście lat temu płacili odszkodowanie za zakopanie światłowodu.

Ja to bym sie cieszyl ze na jakiejs wiosce zabitej dechami chca wgl montowac swiatlowod i miec szybki internet niz jakies gowno radiowe czy po kablu tp a nie jeszcze sie pultal zadal kasy bo mu dzialke przekopia tak jak to niektore chłopki robia.

• Like 1
Opublikowano

W rodzinnych stronach chcieli wieszać na słupach, ale większość się nie godziła. Kilka lat  wcześniej wymieniono linie napowietrzna i słupy, ale nowe są niżej, jeszcze się obwiesily i pracując kombajnem trzeba patrzeć gdzie da się przejechać...  Jakby powiesili światłowód niżej, to chyba MTZ kabiną zaczepił.

Położono światłowód głównie po granicach działki przy pasie drogowym.

Opublikowano
8 godzin temu, jacek1296 napisał:

Kierunek PINB.

No to jest jakiś pomysł ;) Choć na razie czekam na odpowiedz od firmy a potem będę musiał gdzieś to zgłosić .... do jakiś organów ... :/ 

3 godziny temu, rumcio40 napisał:

U mnie tęż montują światłowód na słupach ale ja w przeciwieństwie do Ciebie jestem bardzo zadowolony z tego faktu. Dobra jakość internetu daje dużo więcej możliwości.

Ja też bym był zadowolony pod warunkiem gdyby ten światłowód szedł cały czas ziemią .... a nie wieszać pod linkami energetycznymi , które i tak są już nisko .... i dlatego nie wyrażę na to zgody :/  . Około 25 lat temu u mnie na wsi był ciągnięty kabel telefoniczny ziemią i dla mnie to jest ok , co jakąś odległość słupek telefoniczny a teraz po tylu latach cofamy się w rozwoju i światłowody będziemy mieć ma słupach :P Akurat u mnie cała wieś się nie zgodziła na ten światłowód , który prawdopodobnie nigdy nie będzie działać :/ Bo to jest na zasadzie aby założyć aby firma dostała dotacje od UE potężne :D 

3 godziny temu, krzys111 napisał:

U mnie jest na słupach ale każdy musiał podpisać zgodę. Pytałem gościa który zbierał podpisy powiedział że bez zgody nie mogą wejść na działkę. 

U mnie też byli żebym się zgodził , ale ja powiedziałem , że muszę się zastanowić a potem znów przyjechali i trochę chamsko ze mną rozmawiali .... także ich wyprosiłem i powiedziałem żeby już nie przyjedzali do mnie bo nic im nie podpiszę ,  myślałem , że już sprawa załatwiona :/ A tu takie coś ... :/ Mam nadzieje , że żaden pracownik nie podrobił mojego podpisu ... albo podpisał jakimś ptaszkiem czy coś ... nwm już sam .. Niestety , sąsiad mi dał za pozno znać , jak już założyli światłowód na moim polu bo żebym wiedział to od razu jak coś to bym  wkroczył z policją i bym ich wyprosił . Niby linię dalej mają ciągnąć , ale wiadomo jak to jest może przyjadą inni czy coś ... i każdy się wyprze że to nie oni robili i wql .... Bo właśnie jak ostatnio wracałem to jedna ekipa zakładała ten światłowód i się zatrzymałem i mówię o co chodzi a oni ze to nie oni .... że tu jest dużo ekip i wql ... także to będzie teraz 10 podwykonawców a z tego co wiem to za wszystko odpowiada firma Nexera , ale do niej niestety nie można się do dzwonić a i na maile moje nie odpowiadają :/ A i jeszcze tamta ekipa właśnie mówiła , że teraz dużo tak robią , że najpierw zakładają bez pozwolenia bo mają terminy i wql  a potem ktoś tam jedzi i zbiera pozwolenia :D :P Niech nawet nie myślą , że ja im to podpiszę ;) 

1 godzinę temu, Alchemik napisał:

W rodzinnych stronach chcieli wieszać na słupach, ale większość się nie godziła. Kilka lat  wcześniej wymieniono linie napowietrzna i słupy, ale nowe są niżej, jeszcze się obwiesily i pracując kombajnem trzeba patrzeć gdzie da się przejechać...  Jakby powiesili światłowód niżej, to chyba MTZ kabiną zaczepił.

Położono światłowód głównie po granicach działki przy pasie drogowym.

I tak powinno być ziemią wszędzie , teraz czy nowe przyłącza elektryczne to wszystko idzie ziemią ;)

• Haha 1
Opublikowano

u mnie na słupie zawiesili ale mi nie podepną bo dom za daleko od głównej lini chociaż ostatni słup jest około 20-30m od domu, teraz mają  robić drugą linię i już na pewno przez moje pole nie przejadą a niestety innego wyboru tam nie ma więc ciekawe co wymyślą 

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak to jest z tą firmą Nexera, ale światłowody Fibee na słupach energetycznych własności PGE podwieszane są na zasadach dzierzawy. Są usuwane na wiadomość o planowanej rozbiórce linii energetycznej - najczęściej trafiają pod ziemię, tak jak kable energetyczne.

A na tej działce budowlanej która masz, dlaczego słupy będą demontowane? Usunięcie kolizji linii energetycznej z planowanym budynkiem? Modernizacja sieci?

Edytowane przez Roxer
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, micgal39533 napisał:

u mnie na słupie zawiesili ale mi nie podepną bo dom za daleko od głównej lini chociaż ostatni słup jest około 20-30m od domu, teraz mają  robić drugą linię i już na pewno przez moje pole nie przejadą a niestety innego wyboru tam nie ma więc ciekawe co wymyślą 

ja jestem 200m od drogi też mi nie chcieli ale sąsiadom tak bo mieszkają przy drodze. ale problem ich był wtedy chcieli zgodę bo na całej trasie to 6 słupów moich to im powiedziałem jak ja nie dostanę to nikt nie dostanie i nagle mi zrobili projekt i mnie też podłączyli haha 

wcześniej sprawdziłem czy jestem w planach czy nie sam się dowiedziałem. bo jak chodzą o zgodę to nie mówią ci czy chodzi o ciebie czy sąsiadów. drugie to w zgodzie mieli jakiś zapis że mogą sobie na działce wybudować w dowonlym miejscu jakieś dodatkowy obiekt czy słup czy stacje lol what nie wydaje mi się to skreśliłem i tylko dostali zgodę na słupy. 

Edytowane przez suffeks
Opublikowano
14 godzin temu, kingway napisał:

Akurat u mnie cała wieś się nie zgodziła na ten światłowód , który prawdopodobnie nigdy nie będzie działać :/ Bo to jest na zasadzie aby założyć aby firma dostała dotacje od UE potężne :D 

Głupia ta wieś 

W lipcu zaczęli na święta podpięli dom

Teraz internet śmiga aż wszystko drży 

Jeszcze palca od ekranu nie oderwiesz a już wczytane. 

• Like 1
Opublikowano
16 godzin temu, kingway napisał:

.... a nie wieszać pod linkami energetycznymi , które i tak są już nisko ....

Żaden przewód nie może wisieć niżej niż bodajże 4,5m nad poziomem gruntu. Zaproś kolegę z Holmerem albo Ropą i sprawdźcie.

Opublikowano

trzeba ich przypilnowac- swiatlowow wisi a kable tp po ziemi sie walaja po ostatnich sniezycach. nikt nie ma juz telefonow wiec nikt nie zglasza awarii.

u nas nikt o zgode sie nie pytal ,wieszaja zarowno po slupach telefonicznych jak i pradowych. na moim to nawet sladu nie bylo , zboze bylo male , jeden po drabieni na slup wszedl,drugi kable przeciagnal i tyle,samochod stal na drodze.

Opublikowano
16 minut temu, jacus napisał:

trzeba ich przypilnowac- swiatlowow wisi a kable tp po ziemi sie walaja po ostatnich sniezycach. nikt nie ma juz telefonow wiec nikt nie zglasza awarii.

u nas nikt o zgode sie nie pytal ,wieszaja zarowno po slupach telefonicznych jak i pradowych. na moim to nawet sladu nie bylo , zboze bylo male , jeden po drabieni na slup wszedl,drugi kable przeciagnal i tyle,samochod stal na drodze.

Pytają bo jeśli słup stoi na Twojej działce możesz ich nie wpuścić. U mnie nawet na działkę nie wchodzili bo słup stoi zaraz przy ogrodzeniu a i tak chcieli aby zgodę podpisać.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.01.2023 o 15:38, mds212 napisał:

a nie jeszcze sie pultal zadal kasy bo mu dzialke przekopia tak jak to niektore chłopki robia.

A niby dlaczego jakaś firma ma zbijać kasę na min moim gruncie za free?he? i tak wytargowałem najwięcej ze wszystkich na wsi.

Edytowane przez witejus
Opublikowano

A co ty nie bedziesz korzystal ze swiatlowodu? Czy jestes taki postepowy chlopek ze nie chcesz swiatlowodu a z zawisci nie dasz zeby CI przekopali dzialke aby sasiad mial internet?