Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam . Mam problem z podnośnikiem.

Wymieniłem rozdzielacz pod kierownicą i teraz nie działa mi podnośnik . Działa tylko wtedy gdy dźwignia którejkolwiek sekcji pod kierownicą jest załączona i suwak podnośnika przesunięty jest na maxa do tyłu. Rozdzielacz kupiony taki sam jak poprzedni.  Co może być nie tak  ? Regulacja dźwigni podnośnika nie daje rezultatu . Zaworek przelewowy podmienialem ze starego też nie daje rezultatu. Na starym rozdzielaczy do końca prawidłowo działo . Został wymieniony że względu na wycieki

16747447497537721309791881028656.jpg

Opublikowano

Musiałeś kupić zły rozdzielacz. zajrzyj do otworu gdzie podpięta jest do rozdzielacza cienka rurka idąca do regulatora pod siedzeniem. W starym masz tam jeden otworek po środku, w nowym są pewnie dwa, jeden na środku, drugi bardziej u góry.

Opublikowano (edytowane)

W nowym jest jeden do tej rureczki + 2 otwory na klucz 27 i 4 małe otwory z gwintem na M8 ale nie na wylot  dokładnie taki. 

A nie podałem chodzi o Pronara 82a rocznik 2001

Screenshot_2023-01-26-16-15-43-925_pl.allegro.jpg

Edytowane przez atrol123
Opublikowano

Mi chodzi o to żebyś odkręcił śrubę którą przykręcona jest do rozdzielacza ta najcieńsza rurka i sprawdził ile jest tam w środku otworków? Jak masz jeden to dobrze, jak masz 2 to rozdzielacz nie będzie wpółpracował z regulatorem.

Na pierwszym zdjęciu jest jeden otworek a na drugim dwa.

Maszyny i narzędzia (157).jpg

Maszyny i narzędzia (149).jpg

Opublikowano

Uszczelnianie pomoże tylko na wycieki zewnętrzne, jeśli masz w tym starym przecieki wewnętrzne to nic już z nim nie zrobisz Powinni Ci wymienić tam gdzie kupowałeś, to w końcu oni wprowadzili Cię w błąd. Podarujesz im kasę? Pewnie z 500 kosztował.

Opublikowano (edytowane)

Kupywany wysyłkowo a że założony itd wystawie może ktoś się zgłosi . Ogólnie przez chwilę zastanawiałem się czy nie można by dorobić do tej cienkiej rurki jakiejś podkładki z dziurką na środku żeby zaślepic ten dolny otwór . Prawie 800. A przecieki na zewnątrz tzn w neutralnej pozycji dźwigni ciekło przy tych osłonkach przeciwkurzowych. Takie pytanie na szybko . Kupiłem zestaw naprawczy i jest tego od ciula i ciut ciut. W zestawie jest 13 oringow , 3 założę pod dźwigienki 1 pod zawór przelewowy a gdzie powinna być reszta ? Pod króćce ? Nasi już tu byli bo czerwony silikon  był i obawiam się czy wszystko było zakladane.W swoim tylko te 4 oringi wyciągnąłem zaworu bezpieczeństwa nie ruszałem to pewnie pod niego jeszcze jeden. 

Edytowane przez atrol123
Opublikowano

Można spróbować zaślepić ten kanał. On wychodzi pod tą pokrywą w której osadzone są dźwignie. Co do uszczelniania to najpierw trzeba sprawdzić stan tych kulek na dźwigienkach. Jak są porysowane to oringi nie pomogą. Oringi trzeba kupić osobno bo w zestawach to najgorszy gatunek.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez rastafarmer
      Witam wszystkich bardzo serdecznie!
      Jestem nowym użytkownikiem- pomimo tego że przeczytałem regulamin, proszę o troszeczkę wyrozumiałości i uwagi jeśli robię jakieś błędy
      Mianowicie posiadam MTZ-ta 82 z przednim napędem. W najbliższym czasie chciałbym wymienić w nim opony z przodu.
      Fabrycznie mam wstawione 11,2 R20. W związku z powyższym mam do Was pytanie- czy jest możliwość wstawienia opon 12,4 R20? Czy to się wszystko "zgra" bez wymiany tylnych opon?
      Proszę o porady i uwagi.
      Pozdrawiam!

Szymek
    • Przez Pawerol
      Witam. Cieknie a raczej tryska mi spod uszczelki paliwo. czy jest jakiś zestaw naprawczy uszczelek? nigdzie nie widzę takich zestawów naprawczych do pompy paliwa. Czym to może być spowodowane - pęknięta uszczelka? ta pompa jest przykręcana na 6 śrub. czy jet to trudny zabieg wymienić taką uszczelkę? 

• Przez ilovemtz
      Prosze aby w tym temacie wypowiadali sie posiadacze mtz[nie pronarów].
      My mamy mtz-a z 1983r i ojciec nic złego na silnik nie moze powiedziec wał jeszcze nie byl robiony. Ciagnik zrobil okolo 15000mth nie wiem czy to duzo czy mało. Co prawda ceiknie ale one juz takie sa. Co do awaryjnosci to moge powiedziec ze wiekszosc czesc zaczynamy dopiero teraz wymieniac tj. po 24latach wczesnije nie było potzreby. Co do spalania to jest małe w orce okolo 14l/ha napewno mniej niz ursus czy zetor z tych rocznikow nie mowie o nowych forterrach. Jest mały problrm z czesciami bo nie mozna ich dostac musimy po nie jezdzc do oddalonego o 50km żmigrodu bo nigdzie w poblizu ich nie dostaniemy .Powiedzcie co na ich temat mowia wasi ojcowie czy wy sami. Sami wiecie ze nie taki rusek straszny jak go piszą.
    • Przez dobromir377
      Czy ktoś ma na zbyciu takie klosze?

• Przez Majster333
      Witam, pisze z zapytaniem odnośnie nowego typu walka WOM, który mam, na wstępie otóż oczywiście walek zaczął się ślizgać wiec wymiana taśm niby wszystko ładnie pięknie, z tym że u mnie te taśmy na pierwszy rzut oka wyglądają jeszcze w miarę w porządku (chyba że się mylę) a brakło już mi możliwości podciągnięcia tych taśm tymi lizakami (dźwignia już nie chciała się zakleszczyć tylko już odbijla z powrotem) i teraz się zastanawiam, czy w tym nowym typie jeden z tych walków osiowych ma coś wspólnego z naciągiem (ten, na którego nadziewa się te taśmy), bo u mnie jest taka blaszka na frezy, przez co mogę obracać ta jedna oska (ta druga oska jest stala), ona ogólnie tak wygląda jakby do tego służyła ma po prostu, z tym że na tych ruskich filmach o naprawie tych walków są zazwyczaj bez tej blaszki, a naprawiam to pierwszy raz stad moje zapytanie, z drugiej strony tez trochę lipa, że niema zbytnio jak podejrzeć, ile właściwie one się wytarły, a tak to trza rozbierać i się babrać :). Jeszcze jedno takie pytanie, bo miałem problem nawet z samym ściągnięciem tych taśm, one przy ściąganiu zapierają się o te małe kola satelitów dosłownie same końcówki tych trybów dotykają okładzin gdzieś tak ok po 1mm, teraz się zastanawiam jak to złożyć :D?

• Dodaj nową pozycję...
v