Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 16.07.2024 o 06:08, Badwolf napisał:

Są mniejsze plony na dolnym Śląsku. Wszystkie rzepaki są słabsze jak rok temu. Do tego przymrozki dały się im we znaki. Ja nakosilem w tym roku 2.93 t / ha (+ strat 16 % w ubezpieczalni). Każdy ma mniej. Większość kosi koło 2 ton

Ja okolice Strzelina i podobna średnia bo 2,91 t/ha (38,2 ha łącznie, 8 ha przesialiśmy ze względu na te wrześniową suszę i robactwo). Nam strat przyznali 10% na areale 26 ha.

• Like 1
Opublikowano
Maniaks napisał:

Dnia 16.07.2024 o 06:08, Badwolf napisał:

Są mniejsze plony na dolnym Śląsku. Wszystkie rzepaki są słabsze jak rok temu. Do tego przymrozki dały się im we znaki. Ja nakosilem w tym roku 2.93 t / ha (+ strat 16 % w ubezpieczalni). Każdy ma mniej. Większość kosi koło 2 ton

Ja okolice Strzelina i podobna średnia bo 2,91 t/ha (38,2 ha łącznie, 8 ha przesialiśmy ze względu na te wrześniową suszę i robactwo). Nam strat przyznali 10% na areale 26 ha.

Ja też z okolic Strzelina, u mnie plon na jednym kawałku 2.5t/ha I na drugim 3t/ha

Opublikowano
9 godzin temu, Popier96 napisał:

Jakby nie było dobrego rozkładu opadów na rzepak to nie byłoby średniej 3,7tony i TĘGIEGO RZEPAKU. Pie*dolenie zwykłe, tyle odemnie. Czekam na za rok, znów będzie płakał jak co roku zresztą, a potem pszenica średnia 6-7ton, a rzepak pod 4. Bo bez suszy byłoby 14 ton pszenicy i 8 rzepaku :D

Niech jeszcze zrobi zdjęcie tego upalonego ziarna z rzepaku :D

A co to jest 3.7 rzepaku? I to przy dobrym rozkładzie opadów tyle chcesz zbierać?? Paproch jesteś czy jak? 🙊

Opublikowano
4 godziny temu, Tomek90 napisał:

A co to jest 3.7 rzepaku? I to przy dobrym rozkładzie opadów tyle chcesz zbierać?? Paproch jesteś czy jak? 🙊

Jo, jo. Ja wiem, że tutaj co roku zbiera się po 5ton na 4 klasie, gdzie rzepak jest co drugi - trzeci rok siany 😀. Kończę tą jałową dyskusję. Czekam na średnią z pszenicy u Twojego forumowego kolegi. 

Opublikowano (edytowane)

Nie mam zamiaru nawet podawać bo z tego co widzę większość jest po prostu zazdrosna ale nie wiem za co.

Jak dbasz tak masz i to się sprawdza. Ja przy normalnym roku jestem w stanie zebrać ponad 4t rzepaku.

Nie moja wina ze tyle mi wyszło przy takiej suszy. Zboża ludzie zaczęli kosić to też głównie 3-4t. I powiesz że to dobrze tak ? Jak same koszta to 4t jak nie lepiej 

Edytowane przez XTRO
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, XTRO napisał:

Nie mam zamiaru nawet podawać bo z tego co widzę większość jest po prostu zazdrosna ale nie wiem za co.

Jak dbasz tak masz i to się sprawdza. Ja przy normalnym roku jestem w stanie zebrać ponad 4t rzepaku.

Nie moja wina ze tyle mi wyszło przy takiej suszy. Zboża ludzie zaczęli kosić to też głównie 3-4t. I powiesz że to dobrze tak ? Jak same koszta to 4t jak nie lepiej 

Poczytaj w tacie pszenżyta, piszą że taka suszę mieli i ,,tylko" 6t w tym roku 😎

Opublikowano
XTRO napisał:

jakie nawożenie na te 4tony?

Opublikowano
8 godzin temu, Popier96 napisał:

Jo, jo. Ja wiem, że tutaj co roku zbiera się po 5ton na 4 klasie, gdzie rzepak jest co drugi - trzeci rok siany 😀. Kończę tą jałową dyskusję. Czekam na średnią z pszenicy u Twojego forumowego kolegi. 

Co dziwnego w rzepaku 5t na 4 klasie? Myślisz ze ta roślina plonuje najlepiej na 1 czy 2 klasie? 

Jałowy to widać ty jesteś 😉

• Haha 2
Opublikowano
26 minut temu, Tomek90 napisał:

Co dziwnego w rzepaku 5t na 4 klasie? Myślisz ze ta roślina plonuje najlepiej na 1 czy 2 klasie? 

No może. Ale choć nie forumowy płaczek 😀

7 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Poczytaj w tacie pszenżyta, piszą że taka suszę mieli i ,,tylko" 6t w tym roku 😎

Panie. Po co tam czytać, jak tutaj 5ton średniej robią na 4 klasie 😎. W mega suszy podchodzi tylko po 4 tony. 

Opublikowano
47 minut temu, Tomek90 napisał:

Akurat z klasą ziemi masz racje , ale 5 ton rzdko se zdzrza , chybaże ktoś siej raz na kika lat

Opublikowano
11 minut temu, jan88 napisał:

a co to taka zmiana ceny ?

Wysprzedali się Ci co wozili prosto z pola w żniwa, to teraz tylko cena do góry. 3 tysiące będzie na pewno.

Opublikowano
1 godzinę temu, mike2145 napisał:

Wysprzedali się Ci co wozili prosto z pola w żniwa, to teraz tylko cena do góry. 3 tysiące będzie na pewno.

Mi się też wydaje że będą wzrosty

Opublikowano
9 godzin temu, mike2145 napisał:

Lepiej żebyś miał czysty ten co trzymasz bo pół roku będzie poniżej 2000😉

Opublikowano
Dnia 18.07.2024 o 13:15, Popier96 napisał:

Do Tomaszka nikt podjazdu nie ma, średnia powyżej 4 ton to nie problem na IV klasie, nawet przy suszy, która trapi jego podlaskie piachy. Tam nawet pszenica w bardzo suchym roku daje 9 ton z hektara... Jak zatrudnią go Ukraińcy, to trzeba oddać ziemię w dzierżawę, o ile znajdą się desperaci.

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v