Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Narazie prognozy na sierpień, nie są optymistyczne..

Opublikowano
7 godzin temu, Tomtom83 napisał:

A jakie są ceny w lubelskim 

Żółkiewka 1700 netto. Trochę ludzie zaczęli wjeżdżać w rzepaku. Mój jeszcze do sierpnia postoi napewno. Aktualnie codziennie deszcza

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Ja również 14 lipca sprzedałem w tych pieniądzach 

Panowie Mam takie pytanie czy jak sprzedałem teraz rzepak do 15 lipca i mam fakturę a nie miałem w tamtym roku rzepaku to czy należy się do tegorocznego dopłata? 

Edytowane przez lexnoob
Opublikowano

Coś ok 5,5 tyś netto plus zapłacić dzierżawe jak rośnie na nie swoim. W tym jeszcze nie liczone koszty wapnowania, ubezpieczeń upraw, ubezpieczeń maszyn, prądu, napraw, wymian filtrów i olei, podbicia przeglądów, wymiany/zużycia elementów roboczych maszyn. Mnie najbardziej ubiło jesienne nawożenie które i tak było okroione. Ale w czasie podejmowania strategi nawożenia rzepak kosztował 3 tyś tona, oczywiście dla dość dużego zapasu liczyłem cene sprzedaży tylko 2,5 tyś więc takie koszty były akceptowalne. Spodziewałem sie że cena zapewne spadnie do takiego poziomu ale nie w jeden sezon. Wynik finansowy praktycznie na zero przy plonie 4 t,

Opublikowano

Przy 1700 4t pod kreską jeżeli się uczciwie policzy koszta.

Można sobie odbić 500 zł jeżeli się składa dopłatę na pole, bo u nas jest tak że wydzierżawiający składa wniosek i ani nawozowego ani żadnych dopłat do sprzedaży nie wszyscy ale sporo.

1200 npk

770 saletra 250 kg

750 180 kg mocznika

300 podatek

Nasiona swoje 

Opryski 250 jesień

500 wiosna

ON 100l 600

Amortyzacja 1000 

Ubezpieczenie nie miałem to też zaoszczędzone

Jakieś resztę pierdoły i jest 6k na własnych nasionach i bez ubezpieczenia.

• Like 3
Opublikowano

Sasiad 5.5 tony zebrał i to po siewnik tym od burakow co się sieje 45 roślin na m2. A ja tam ledwo 3.3

Opublikowano
11 godzin temu, Tigon napisał:

Można sobie odbić 500 zł jeżeli się składa dopłatę na pole, bo u nas jest tak że wydzierżawiający składa wniosek i ani nawozowego ani żadnych dopłat do sprzedaży nie wszyscy ale sporo.

1200 npk

770 saletra 250 kg

750 180 kg mocznika

300 podatek

Nasiona swoje 

Opryski 250 jesień

500 wiosna

ON 100l 600

Amortyzacja 1000 

czyli cała uprawa i zbiór po amortyzacji i paliwie?

Opublikowano
15 godzin temu, lexnoob napisał:

Panowie Mam takie pytanie czy jak sprzedałem teraz rzepak do 15 lipca i mam fakturę a nie miałem w tamtym roku rzepaku to czy należy się do tegorocznego dopłata? 

Do zeszłorocznych plonów. Jeśli nie miałeś rzepaku w dopłatach to nie należy się

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomtom83 napisał:

Kolego a wczoraj jaka cena była?

nie wiem wczoraj to ja kombajn gasiłem i latałem w amoku :D 

, w pon sąsiad zawiózł to mu 1980 netto wyszło ale to z dopłatą za wilgotność . Nie wiem jaka była cena wyjściowa. 

Opublikowano

Co to za dopłaty za wilgotność ? u nas jedynie potrącają od 9,1 %

Opublikowano
17 godzin temu, lexnoob napisał:

To jest dopłata do rzepaku niby zeszłorocznego i do tych ha dostaniesz ile ha rzepaku miałeś we wniosku w tamtym roku , jak nic to nie dostaniesz nic

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, lexnoob napisał:

@v11 co powiesz na ten wpis?     :D

Cytat

jak nic to nie dostaniesz nic

Może dostać, ale karę za próbę wyłudzenia kasy. 

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
4 godziny temu, boogie7 napisał:

Co to za dopłaty za wilgotność ? u nas jedynie potrącają od 9,1 %

Komagra dopłaca za wilgotność i czystość z tym że zaolejenia nie badają.

rzeopak.jpg

Opublikowano

To normalne że dopłacaja każda firma tak u nas robi od dawna

Opublikowano
3 godziny temu, 01_Spider napisał:

Komagra dopłaca za wilgotność i czystość z tym że zaolejenia nie badają.

rzeopak.jpg

nie dopłacają ale musisz mieć minimum 40% bo inaczej są potrącenia.

Opublikowano

Dokładnie tak jak u mnie. Miałem zaolejenie 46 - 48 % i złamanego grosza więcej 😡

Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał:

nie dopłacają ale musisz mieć minimum 40% bo inaczej są potrącenia.

Dopłacają za wilgotnośc i zanieczyszczenia, ale cena u nich poleciała nie opłaca się wozić tam obecnie. 

23 godziny temu, Tigon napisał:

1200 npk

770 saletra 250 kg

750 180 kg mocznika

300 podatek

Nasiona swoje 

Opryski 250 jesień

500 wiosna

ON 100l 600

Amortyzacja 1000 

Mi wyszło 4470

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v