Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

w okolicy rzepaki kładą na potęgę a mój zielenica stoi, nawet jeczmienia nie wykosilem zimowego

U mnie też jęczmień ozimy stoi. Nie wiem czy jako pierwszego nie będę kosił w tym roku owsa sianego w lutym.

Opublikowano
Mateusz1q napisał:

Styczeń cena 2500 i nawet ministrem nie jestem a to wiem

jak tak bedzie to Ci flaszkę wyślę bo zostawiłem dziś na przechowanie

plon słaby a ziarka jak mak drobne

Opublikowano (edytowane)

A co ma zabraknąć rzepaku , susza stulecia i nie zasiejmy rzepaku

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Uważajcie bo żydki dadzą wam zarobić następny skok za 10 lat(oby wczesnej)  chyba ceny wzrosną żebyśmy nie zrezygnowali z rolnictwa, Mnie tylko zastanawia jak mogą być rekordy plonów skoro wg. danych rolnicy zmniejszyli zużycie nawozów o 30% . Kogo nie zapytałem to dał mniej. Zjedzą krowę (rolnika) kogo będą doić? Teraz nachapali się tanim towarem i zaraz żniwa.

Opublikowano

Na taką cenę się nie zanosi a już teraz oduczyli ludzi trzymania towaru i podejrzewam po 1000pln pszenica  i 2100 rzepak większość sprzeda żeby znowu się nie przejechać ... Z moich doświadczeń pszenica po rzepaku bez npk sypała mniej ... chyba że większość ma nawozu nasypane na górkę to nie mam pytań...

Opublikowano
11 godzin temu, mysza103 napisał:

Niektórzy to mają szczęście , u mnie dziś z burzy spadło 20 litrów deszczu , i nie ukrywam że wyglądałem również gradu , ale nic nie spadło 

Też czekam na grad i jak na złość nie ma a jakby nie ubezpieczył to na pewno by był.

• Haha 1
Opublikowano

Nie wiadomo po ile będzie, już jest ponad 2 za rzepak. 

Nie mówię ze u każdego niema spadków plonu, ale sa co mają zasobności wysokie, a i azot nie musi być na wysokim poziomie szczególnie w tym roku gdzie braki wody. 

Opublikowano

Dokładnie, jak suchy rok to nadmiar azotu tylko zaszkodzi. U mnie skupy bedą zasypane w ciągu tygodnia, sam się dogadałem z kilkoma małymi rolnikami że kupię od nich towar co cenie skupu prosto spod kombajnu, mam wrażenie że ceny lekko wzrosną w grudniu bo teraz szorujemy w mule a ceny do produkcji wciąż są na tyle wysokie że ledwo opłacalne.

Opublikowano
12 godzin temu, mysza103 napisał:

2023 r , dopiero zjechał z taśmy, Poprzedni zestaw miałem na wale gumowym , i takiego też szukałem z broną , ale z kuhn  to ciężka sprawa żeby takiego znaleść , tym bardziej że w siewniku mam rozstaw talerzy 15 cm , ale zobaczymy jak ten paker będzie się spisywał , znajomi mają , to podstawa żeby skrobaki nie były wyrobione , i jak najbliżej dosunięte do wału

Niektórzy to mają szczęście , u mnie dziś z burzy spadło 20 litrów deszczu , i nie ukrywam że wyglądałem również gradu , ale nic nie spadło 

Mam wal parkera w talerzowce. No to jest to straszna porażka u mnie. Wiecznie zaklejony zapchany ogólnie porażka. Wziąłem niedawno bezorkowca z wałem daszkowym. No to baja pięknie dogniata nie zakleja jak mokro. Będę teraz w talerzowce wymienial na daszka.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Nie wiadomo po ile będzie, już jest ponad 2 za rzepak. 

Nie mówię ze u każdego niema spadków plonu, ale sa co mają zasobności wysokie, a i azot nie musi być na wysokim poziomie szczególnie w tym roku gdzie braki wody. 

Tomek gdzie tyle płacą?

U Sobianka dziś rozpoczynają skup, wczoraj mieli cenę 1820 netto

Wipasz nie bierze wogóle rzepaku, podobnie Mirpasz.

Swój sprzedałem wieczorem do pośrednika po 1850netto

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

WSC wczoraj skończyłem rzepak plon od 3.5 - 4.3 wilgotność 6-8.5% ale potencjał był tylko zabrakło wody wszystkie łodygi zieloniutkie zdrowe . Ceny nie znam bo zwaliłem na magazyn ale coś ponad 1900 netto z tego co słyszałem.

Opublikowano

Patrzcie żeby się nie przejechać na tych 3 tys za rzepak jak będziecie czekać to tak jak z 5 tys w tamtym roku. Takie 2.5tys już jest się na plusie przy 3t, a co mówić o 4 czy powyżej?? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Patrzcie żeby się nie przejechać na tych 3 tys za rzepak jak będziecie czekać to tak jak z 5 tys w tamtym roku. Takie 2.5tys już jest się na plusie przy 3t, a co mówić o 4 czy powyżej?? 

Jakby u mnie w ltm była możliwość przy jakims wyskoku na po zniwa po 2200-2300netto bym pisał reszte i coś z pieniedzmi zrobil może niż to trzymac i czekac po 15.09 na cuda

Opublikowano

Dobrze się kosi w tym roku bo łodgi suche plon koło 4 ton,jak skończe podam średnią

Opublikowano
12 godzin temu, Andpol napisał:

Też czekam na grad i jak na złość nie ma a jakby nie ubezpieczył to na pewno by był.

u mnie wczoraj był jeden kawałek 1.5 ha ponad połowa wybita a 3 kawałki inne 4.5 ha ok 10 % tylko dziś zgłoszone na dniach ma być rzeczoznawca pech chciłą zę ubezpieczyłem 4tx2200zł okolice Modryniec masłomęćz ta granica szedł pas gradu buraki i kukurydze też mocno oberwały 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v