Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, hardkor113 napisał:

A plon ?. Znajomy mówił że 8 ton to chyba tragedi całkiem nie ma

Średnio wyjdzie mi 3 -3,2t. Czerwonej 5t po 0,5 plus 3ha prawdopodobnie zostanie nie kupione, ty plon max 8t będzie.

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

Średnio wyjdzie mi 3 -3,2t. Czerwonej 5t po 0,5 plus 3ha prawdopodobnie zostanie nie kupione, ty plon max 8t będzie.

Ja pier... Naprawdę wyrazy współczucia. Teraz już nie ma dobrej ścieżki dla małych gospodarstw, które chcą żyć z rolnictwa

Opublikowano

Spoko, została górka z ubiegłego sezonu. Do cen jestem przyzwyczajony że po górce dołek. Tylko nigdy dołek nie szedł w parze z mrozem jak w tym roku.

Ile teraz rsm 26S?

Opublikowano
14 minut temu, Agrest napisał:

15 minut temu, Agrest napisał:

Nie orientujesz się jakie są ceny czyszczenia ziarna separatorem aerodynamicznym?

Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Spoko, została górka z ubiegłego sezonu. Do cen jestem przyzwyczajony że po górce dołek. Tylko nigdy dołek nie szedł w parze z mrozem jak w tym roku.

Ile teraz rsm 26S?

26 chyba w dalszym ciągu trudno dostępny 

Opublikowano
4 godziny temu, Badwolf napisał:

Ja pier... Naprawdę wyrazy współczucia. Teraz już nie ma dobrej ścieżki dla małych gospodarstw, które chcą żyć z rolnictwa

Eldorado minelo raczej w każdej branży. 

kto pokorny i przezorny ,ten dotrwa lepsiejszych czasów 

Opublikowano
12 godzin temu, HF86 napisał:

Eldorado minelo raczej w każdej branży. 

Tylko, czy te lepsze czasy dla rolnictwa jeszcze nadejdą?.

Opublikowano
Dnia 16.07.2023 o 10:52, Agrest napisał:

O kurła. To temat o nawozach.

Jak to agrogoto - każdy temat jest dobry żeby się pochwalić

Dnia 16.07.2023 o 10:52, Agrest napisał:

Ubiegły już 8,2, w tym ciut lepiej

😅 /żart oczywiście/

14 godzin temu, HF86 napisał:

Tylko czy na tym życie polega żeby dotrwać?

Nie wiem kurcze - maszyny coraz lepsze, plony coraz większe, a człowiek nie widzę żeby żył sobie spokojniej i lepiej niż kiedyś. 

• Like 1
Opublikowano

Bez przesady  nie widzisz że każdy żyje lepiej , a spokojniej to już nie będzie 

Opublikowano
43 minuty temu, miwigos napisał:

Nie powiem komfort życia się polepszył. Mamy lepsze zabawki, ale czy za tym idzie bycie bardziej szczęśliwym? Widzę ile nerwów ta gospodarka zżera moim znajomym co żyją tylko z roli. Kiedyś ludzie nie mieli tyle zmartwien

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

A co rozumiesz przez lepsze życie? Dla mnie nie równa się ono większemu stanowi posiadania. Nie mówię, że nie ma wpływu.

Edytowane przez daron64
Opublikowano

Wiesz jak się żyło 20-25 lat temu , oglądaliśmy każdą złotówke , zobacz te kolejki do McDonald's i inne , jak się jechało do większego miasta na kika godzin coś załatwić , nie dla przyjemnośći , to sie brało kanapki i termos , a w tych galeriach chodza jak obłakani , nie wiadomo co szukają

Co do nerwówki to sami ją sobie nakręcamy, trzeba nauczyć się z tym żyć

Opublikowano

Nie neguje tego co mówicie.kazdy miał inną sytuację. Ja 25 lat temu to bylem niepełnoletni, ale ojciec na 16 ha robił i wyzywil dwójkę dzieci( siostra się uczyła , to akademiki, stancje). Z 16 ha i matka pomagała na gospodarstwie. Na ciuchy nowe było, jedzenia nie brakowało. Każdy ma inny punkt widzenia. Ja z tamtego czasu pamiętam że ludzie żyli ze sobą, pomagali sobie. Teraz to rolnik na rolnika wilkiem patrzy, każdy u siebie i swoim sprzętem. Ja mam dwóch sojuszników z którymi żyje jak dawniej ale to wyjątek od reguly

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

A co rozumiesz przez lepsze życie? Dla mnie nie równa się ono większemu stanowi posiadania. Nie mówię, że nie ma wpływu.

Dokładnie, kiedyś nie gonił jeden przed drugim. Pamiętam jak jeszcze dziadek bydło miał, trawe się kosiło wszyscy w sumie w podobnym momencie, składanie na kupy rozrzucanie, obok rzeka, a tam skrzynka piwa, wody krynki czy oranżady. Siadali w południe rodzinami jedni obiad, rozmawiali. Czas był na to, a nie było takiej mechanizacji. Teraz?? Zbiera hektar w pare minut, aby przed sąsiadem, nawet piwa niema kiedy wypić nie mówiąc o wysraniu czy porozmawianiu. Sprzęty mega, a czasu coraz mniej. Niektórzy wola w graty wyrzucać niż na wakacje, osobiście przynajmniej raz w roku gdzieś jadę bo kiedy jak nie teraz? 

I kiedy było lepiej?? Ciężko określić, można mieć wór dolarów teraz tylko on tyle warty co kiedyś woreczek. 

• Like 7
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Tomek90 napisał:

I kiedy było lepiej?? Ciężko określić, można mieć wór dolarów teraz tylko on tyle warty co kiedyś woreczek. 

Kiedyś na pewno było  ciężej, pracy i dzieci i rodzice użyli sobie od małego...Ale było  fajnie  całymi grupami był czas się spotkać, popływać  w rzece na koniec roboty, przy sianokosach sąsiadki w biustonoszach bo upały😍....podpiwek w bańce, chleb ze smalcem i pomidor w cieniu...ziemniak z ogniska pi paleniu macicy... to były czasy. Teraz mamy dobrobyt, niby lżej ale i zasuwać na niego trzeba, liczy się ilość nie jakość. 

3200 polifoska 6 🙆‍♂️

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v