Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Bogdan_ja napisał:

psychiczny udaje że się zna na nawozach których nie sieje 🤣

dołożyli tyci wapnia i magnezu śladowe ilości i bidul myśli że to szlachetny nawóz ...🤭🤣🤣🤣🤣

sypie po granuli a potem się przechwala że ma 2 tony z ha owsika 🤭

no to udowodnij ze jest inaczej niz pisze- prosta sprawa ,dawaj jakies badania dzialania nawozow i wtedy sie okaze kto jest psychiczny- co do ciebie to nie mam watpliwosci ale ktos moze nie sledzic twojej radosnej tworczosc.

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał:

no to udowodnij ze jest inaczej niz pisze- prosta sprawa ,dawaj jakies badania dzialania nawozow i wtedy sie okaze kto jest psychiczny- co do ciebie to nie mam watpliwosci ale ktos moze nie sledzic twojej radosnej tworczosc.

Rozumiem upór i dążenie do swoich racji ale weźcie ktoś przybliżcie mi o co chodzi bo straciłem wątek a czytać ileś tam postów mi się jakoś nie widzi tym bardziej że padają różne inwektywy 

Opublikowano
10 minut temu, v11 napisał:

Rozumiem upór i dążenie do swoich racji ale weźcie ktoś przybliżcie mi o co chodzi bo straciłem wątek a czytać ileś tam postów mi się jakoś nie widzi tym bardziej że padają różne inwektywy 

A bo Jacuś twierdzi, że mocznik rozsypany kilka dni temu zacznie działać najwcześniej w maju, saletrzak to ino jak się jest dziadem i sieje 300kg zboża w połowie września, a teraz to saletra- jak to rolnik postępowy 😁. Ale popiera rękami i nogami stosowanie RSM, nikt go nie uświadomił, że rsm to roztwór mocznika. A zaczęło się od tego, że nie potrafi wyjaśnić różnicy między azotem zastosowanym w saletrze, a saletrzaku. Sam raczej stosuje saletrę, bo zawsze wychodziła taniej od saletrzaku. Ale w tym roku jest inaczej i próbuję się dowiedzieć jaki błąd popełniłem w zastosowaniu tego nawozu. Może sugeruje się tą otoczką dolomitową która pozostaje dłużej na powierzchni ziemi, nijeżeli ślad po higroskopijnej saletrze? 🤔

Opublikowano

Z inhibitorem może za miesiąc , bo ciepła nie widać, czyli blisko do maja

Opublikowano
5 minut temu, miwigos napisał:

Z inhibitorem może za miesiąc , bo ciepła nie widać, czyli blisko do maja

Ten Jacuś już wykluczył, nadaje się tylko pod kukurydzę i ziemniaki. Mowa było o moczniku bez in- ten miał zacząć działać w maju 🤣

Opublikowano

ja mam wyksztalcenie rolnicze,prenumeruje prase rolnicza,czytam roznorakie artykulu zwiazane z produkcja rolnicza.

prowadze gospodarstwo od 95 r-i to samodzielnie, mam gleby od II do IV b.

u nas  w malopolsce srodku do produkcji sa drozsze, niz gdzie indziej, produkty rolne tansze-zeby zarobic trzeba najpierw myslec i czytac potem robic i siac...

jesli ktos opowiada glupoty to nie mam problemu zeby mu to wytknac..

czekam na dowody ze sie myle.. potrafi ktorys to udowodnic ??

pogoda tak ze mam duzo czasu-sniegu nasypalo,zanim stopnieje i pola obeschna to troche minie.

wiec dawajcie i mozemy dyskutowac. to nie pierwsza taka akcja-dzieci sie nudza i mysla ze wszystkie rozumy pozjadaly.

Opublikowano

No widać, że masz i umysł pozostał na zagadnieniach z lat 80. Najpierw trochę testów, bo przypominam forum jest po to, żeby dzielić się wiedzą PRAKTYCZNĄ, nie teoretyczną. Dla mnie dowodem jest działanie i to, że gospodarstwa nieco większe niż Twoje stosują ten mocznik jako N2 zastosowany odpowiednio wcześniej. Tyle. Dalej czekam na te różnice między saletrzakiem, a saletrą. Aczkolwiek, chyba czas zakończyć tą jałową rozmowę.

Opublikowano

Mocznik teraz to chyba niezly pomysl. Oczywiscie jako dawka druga. Zadziala za 2-3 tygodnie bo zobaczycie ze temperatury po tym zimnie wystrzela z dnia na dzien i pewnie bedzie tradycyjnie sucho.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Alanio2011 napisał:

Mocznik teraz to chyba niezly pomysl. Oczywiscie jako dawka druga. Zadziala za 2-3 tygodnie bo zobaczycie ze temperatury po tym zimnie wystrzela z dnia na dzien i pewnie bedzie tradycyjnie sucho.

Nie przetłumaczysz, on najmądrzejszy 🤣

Opublikowano
25 minut temu, jacus napisał:

ja mam wyksztalcenie rolnicze,prenumeruje prase rolnicza,czytam roznorakie artykulu zwiazane z produkcja rolnicza.

prowadze gospodarstwo od 95 r-i to samodzielnie, mam gleby od II do IV b.

u nas  w malopolsce srodku do produkcji sa drozsze, niz gdzie indziej, produkty rolne tansze-zeby zarobic trzeba najpierw myslec i czytac potem robic i siac...

jesli ktos opowiada glupoty to nie mam problemu zeby mu to wytknac..

czekam na dowody ze sie myle.. potrafi ktorys to udowodnic ??

pogoda tak ze mam duzo czasu-sniegu nasypalo,zanim stopnieje i pola obeschna to troche minie.

wiec dawajcie i mozemy dyskutowac. to nie pierwsza taka akcja-dzieci sie nudza i mysla ze wszystkie rozumy pozjadaly.

To co mają powiedzieć  gospodarujący na glebach lV-Vl klasy. A niestety takich gleb mamy w kraju większość.

Opublikowano
41 minut temu, Popier96 napisał:

A bo Jacuś twierdzi, że mocznik rozsypany kilka dni temu zacznie działać najwcześniej w maju, saletrzak to ino jak się jest dziadem i sieje 300kg zboża w połowie września, a teraz to saletra- jak to rolnik postępowy 😁. Ale popiera rękami i nogami stosowanie RSM, nikt go nie uświadomił, że rsm to roztwór mocznika. A zaczęło się od tego, że nie potrafi wyjaśnić różnicy między azotem zastosowanym w saletrze, a saletrzaku. Sam raczej stosuje saletrę, bo zawsze wychodziła taniej od saletrzaku. Ale w tym roku jest inaczej i próbuję się dowiedzieć jaki błąd popełniłem w zastosowaniu tego nawozu. Może sugeruje się tą otoczką dolomitową która pozostaje dłużej na powierzchni ziemi, nijeżeli ślad po higroskopijnej saletrze? 🤔

Dzięki za wyjaśnienie -całości z tym dziadem nie pojmuję to mnie przewyższa . Mocznik z inhibitorem (jest kilka rodzajów inhibitorów  )- ogranicza straty (wietrzenie N amoniaku ) stosowanego pogłównie na uprawy W TRAKCIE NIEKORZYSTNYCH WARUNKÓW POGODOWYCH. Inhibitor w większości przypadków nie przedłuża działania nawozu. Sam mocznik bez czy z inhibitorem doglebowo przykryty działa jednakowo. Mocznik zastosowany na np oziminy luty -marzec na 100% działa ale wolniej .Już po 20 dniach widać efekt że działa a wraz ze wzrostem temperatury działanie się wzmaga  .Saletra ,saletrzaki (saletrzaki to saletra z dodatkiem dolomitu) wzrokowo poprawa już widoczna po ok 10 dniach . RSM (roztwór saletrzano mocznikowy amidowy amonowy i azotanowy i  widać już po 5 dniach (i to działanie azotanu) .Niestety błędem  jest twierdzenie że mocznik wysypany początkiem marca (nie wiem czy mowa o stosowaniu w uprawie czy na gołe pole ) leży i czeka do wzrostu temperatury do maja -na 100% w ciągu tych 2 miesięcy ubytek N wietrzenie wymywanie jest znaczne . 

Opublikowano

Wy tu już myślicie o drugiej dawce, a ja pierwszej nie posiałem. Dzisiaj dopiero śnieg stopniał. Wody na polach od cholery i jeszcze więcej. Liczyłem na jakieś spadki cen nawozów ale chyba nie w najbliższym czasie.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, jacus napisał:

Co tu udowadniać saletra i saletrzak  to ten sam azot  w tej samej formie ...badania to sobie głowy zrób 🤭

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
4 godziny temu, v11 napisał:

Dzięki za wyjaśnienie -całości z tym dziadem nie pojmuję to mnie przewyższa . Mocznik z inhibitorem (jest kilka rodzajów inhibitorów  )- ogranicza straty (wietrzenie N amoniaku ) stosowanego pogłównie na uprawy W TRAKCIE NIEKORZYSTNYCH WARUNKÓW POGODOWYCH. Inhibitor w większości przypadków nie przedłuża działania nawozu. Sam mocznik bez czy z inhibitorem doglebowo przykryty działa jednakowo. Mocznik zastosowany na np oziminy luty -marzec na 100% działa ale wolniej .Już po 20 dniach widać efekt że działa a wraz ze wzrostem temperatury działanie się wzmaga  .Saletra ,saletrzaki (saletrzaki to saletra z dodatkiem dolomitu) wzrokowo poprawa już widoczna po ok 10 dniach . RSM (roztwór saletrzano mocznikowy amidowy amonowy i azotanowy i  widać już po 5 dniach (i to działanie azotanu) .Niestety błędem  jest twierdzenie że mocznik wysypany początkiem marca (nie wiem czy mowa o stosowaniu w uprawie czy na gołe pole ) leży i czeka do wzrostu temperatury do maja -na 100% w ciągu tych 2 miesięcy ubytek N wietrzenie wymywanie jest znaczne . 

To powiesz że mocznik z inhibitorem zastosowany na końcu listopda , już jest całkowicie pobrany przez rzepak

Opublikowano

Po co głupie pierdolenie bo inaczej tego nazwać nie można .Coś mi się wydaję że część tu to ani rolnicy z wykształcenia ani z zamiłowania . Wręcz widzę u niektórych symptomy "pani z poczty "co całe życie tyra za karę bo w d*pie sobie rady nie daje aby coś zmienić więc czują się dowartościowani jak komuś dopier**lą .Zobaczymy tę elokwencję za kilka lat choć na odległość cwaniaczyć każdy potrafi .Jeden sezon z lekka troszkę dociągnięta śruba a większość gdacze  jak oskubane kury . Tylko tak dalej zamiast się uczyć kształcić to nie lżej dopierdalać bez powodu innym i tworzyć genialne wnioski .Zamiast się zastanowić co zrobić z tym co zebrane będzie w lecie albo z tym co w magazynie wieczne stękanie i durne pierdolenie -część nie jest w stanie zmienić dla ekonomii wiosennych zasiewów a udają ekspertów nawożenia i prowadzą jałową dyskusję 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v