Skocz do zawartości

Ceny nawozów 2023

Bartek933

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Desperado napisał:

Ale co w tym poście powiedziałem brzydko na hodowców bydła, hodowcy bydła raczej słomy nie sprzedają tylko kupują.

Ja mam bydło , to jednocześnie kupuje słome , sprzedaje i jeszcze część tnę 😉

39 minut temu, magnum123 napisał:

Ceny z lokalnego skladu z dnia dzisiejszego. 

Polifoska 6 3840

Polifoska 8 4200

Saletrosan 2240

Salertra kedzierzyn 1700

Tarnogran 3000

Ta polifoska ma kosmiczną cenę, polecam rozważyć osobno fosfor z potasem i będzie zdecydowanie taniej np. Superfosfat i korn kali

41 minut temu, GRZES1545 napisał:

Średnio kurs łatwo sprawdzić, trzeba tylko chcieć. 

No więc kurs jest 10,8 można sprawdzić. Koło 15 % więcej niż w tych obliczeniach.  Na ukraine nie pojadę sprawdzać na składy po ile jest polska saletra. Ale jak następne 15 % więcej to nie ma co nakręcać tematu 

Edytowane przez PawelWlkp

5 godzin temu, magnum123 napisał:

Kupujcie kupujcie i sprzedawajcie rzepak po 1800 pszenice po 900

Optymistą, pszenica po 900...

W moim rejonie tej ceny nie przewiduję

3 godziny temu, rumcio40 napisał:

Na razie to koszą jęczmień zimowy po 4-6t/ha i sprzedają go po 600-650zł. Interes życia robią😁

Raczej 7-8t plus taki standard. U przodowników z dobrym rozkładem opadów  9,5t +.

Niewierni Tomasze choćby ich na polu ustawić I tak nie uwierzą.

Jęczmień wyjątkowo w tym roku sypie

3 godziny temu, HF86 napisał:

jeżeli zdadzą go pod dopłatę, toto raczej tak i do stawek poniżej tysiąca pewnie trzeba się przyzwyczajać. 

Ceny wróciły do okresu przed covidowego i nie spodziewam się jakiegoś nagłego wzrostu, jaki nam Putin zaserwował. Koszty wzrosły  i niestety trzeba będzie to przeżyć.

Ubiegły rok rekordowy w zyski trzeba podzielić na kolejne lata. Ten rok byle wrócić poniesione koszta.

Tak jest w dziś w sadownictwie, tak będzie i w zbożówce.

Edytowane przez Agrest

Przecież ta susza to tylko na północy Polski i to nie wszędzie. Gdzie lepsze gleby lub deszcz padał trochę częściej to tragedii nie ma. Każdy się tylko przyzwyczaił do narzekania że susza i darmowych pieniędzy a tak naprawdę jej nie ma na obszarze 3/4 kraju. Ja mieszkam na północy Polski i u mnie jest tragicznie. Takiej suszy nie było nigdy. Kukurydza ma od 0,5 m do 1 m i jest pozawijana jak cygaro a 40 km dalej jest obszar gdzie co spadło 2-3 razy więcej deszczu albo i jeszcze więcej, na dodatek są lepsze ziemie i tam plony będą normalne. Ale jak się z ludźmi rozmawia to narzekanie jaka to susza u nich bo zbierają tonę zboża mniej niż zazwyczaj albo kukurydza ma tylko 2,5 m i zaczyna wypuszczac wiechę. 

Ludzie się poprostu przyzwyczaili do darmowych pieniędzy. Jakby szacowali normalnie i były komisję to wtedy ta pomoc miała by jaki kolwiek sens bo była by wyższa i tylko dla tych którym się należy a tak rozdali miliony czy się należało czy nie i teraz nie ma kasy a ludzie czekają na kolejną transzę ,, darmowych pieniędzy ''

• Like 1

Będzie lepiej, jeżeli przestaniemy walczyć o jak najwyższe plony, wszelkiego rodzaju nawozy  i dokarmianie dolistne na grzyba 4 zabiegi itd. i inne cuda wianki żeby było więcej więcej i jeszcze więcej.  Wszelkiego rodzaju sklepy dla rolnictwa mają się dobrze, my cały czas pod górkę.  Dotyczy każdej branży: mleko, mięso, zboża itd

• Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Przez yacenty
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
    • Przez DzikiSimental25
      Nowy temat. Ciekawe jakie będą ceny nawozów sztucznych w tym roku.
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez danielhaker
      Jak wyglądają ceny nawozów sztucznych w sezonie 2019?
      Po ile dało się wam kupić następujące produkty?
      Ostatnio dostałem następującą ofertę na nawozy azotowe:
      Saletrosan 26 cena 920 netto / tona w workach BB
      Zaksan 32 - cena 880 netto / tona w workach BB
      Saletrzak - cena 939 netto / tona BigBag.
      Przchodząc do nawozów wieloskładnikowych (NPK) na razie pytałem tylko o polifoskę 6 - cena 1560 netto / tona.
      Kontynuujemy temat: 
  • Dodaj nową pozycję...