Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

fakt, ale nie będzie takiej sprzedaży jak rok temu, bardzo dużo osób w tym ja rezygnuje całkowicie z npk pod kukurydzę, rok temu poszło wapno z cukrowni, resztę uzupełnie mikroskładnikami. 

Pod kukurydzę jak nie dasz to nic nie będzie. Zresztą jak pod każdą rośline ale w kuku zwłaszcza. Jeszcze jak drugi rok będzie bez nawożenia to moim zdaniem bez sensu siać. W tamtym roku dałem połowę dawki. Ale w tym już idzie tak jak być powinno. Fakt że ze sztucznych nawozów idzie tylko 150 kg polidapu i 100 kg soli. Plus jakieś ze dwa opryski mocznika z siarczanem.  Ale dałem około 65-70 ton obornika. Jak pogoda dopisze to coś będzie a jak będzie susza jak w tamtym roku to na przyszły rok pójdzie tylko sam obornik i to nie za dużo 

Opublikowano
2 minuty temu, krzychu121 napisał:

Pod kukurydzę jak nie dasz to nic nie będzie. Zresztą jak pod każdą rośline ale w kuku zwłaszcza. Jeszcze jak drugi rok będzie bez nawożenia to moim zdaniem bez sensu siać. W tamtym roku dałem połowę dawki. Ale w tym już idzie tak jak być powinno. Fakt że ze sztucznych nawozów idzie tylko 150 kg polidapu i 100 kg soli. Plus jakieś ze dwa opryski mocznika z siarczanem.  Ale dałem około 65-70 ton obornika. Jak pogoda dopisze to coś będzie a jak będzie susza jak w tamtym roku to na przyszły rok pójdzie tylko sam obornik i to nie za dużo 

ja w zeszłym roku jak mówię wapno, nie zgodzę się że jak nic nie dasz nic nie będzie jeśli mówimy o npk, azotowe daje normalnie. 

Opublikowano

od lat, żadnego polidapu i rośnie. 

na jesień trochę obornika, wiosną gnojowicy i popruszyc mocznikiem i kukuruszka rośnie 

20220704_195718.jpg

Opublikowano

Bo masz wąskie działki i obszarnicy bez limiterów Ci nawożą🤭

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, HANK napisał:

bo może siejesz mocznik a nie saletrę XD

Mam nadzieję że saletrę. Tak jest na worku napisane. Miałem dzisiaj 1 big polskiej to zupełnie inne nawoz.

Chyba że ktoś źle zapakował. 

Edytowane przez migacz
Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

ja w zeszłym roku jak mówię wapno, nie zgodzę się że jak nic nie dasz nic nie będzie jeśli mówimy o npk, azotowe daje normalnie. 

Tak można gospodarzyć. Koszta niskie a plony są. 

2 godziny temu, HF86 napisał:

od lat, żadnego polidapu i rośnie. 

na jesień trochę obornika, wiosną gnojowicy i popruszyc mocznikiem i kukuruszka rośnie 

20220704_195718.jpg

Pozazdrościć dobrej ziemi. Ja jakbym dal trochę gnoju i gnojowicy i popruszyl mocznikiem to mógłbym rotacyjną ciąć . W sumie w tamtym roku i przy dobrym nawożeniu pare osób cięło kukurydzę rotacyjną. Tyle wody było 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, krzychu121 napisał:

Tak można gospodarzyć. Koszta niskie a plony są. 

zależy, nie raz 9 nie raz 12, nie jesteś w stanie nigdy przewidzieć. Jak nie będzie wody to choćbyś tonę wsypał to nawet nie wyjdzie :/  przy tej cenie polidapu i prognozach nie ma mowy żebym coś wsypał w postaci npk, ale cóż, trzeba czekać

Opublikowano (edytowane)

Siatkarze Grupy Azoty awansowali do finału Ligi Mistrzów gratuluję myślę że mamy w tym swój udział. Trzymam kciuki w finale.  

Saletra 2470 brutto.

Edytowane przez Soltys85
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
17 godzin temu, marijusz napisał:

Mocznik litewski z nocnej produkcji dziś u mnie będzie wysiany na polu .Cena 2550,a z agroloku od 24 lutego jechał i nie dojechał.

IMG_20230406_130300_413.jpg

Te bigbagi nie są czasem po 1000kg

Do mnie też jakoś z Agroloku nie może dojechać mocznik jak po świętach w tygodniu nie dojedzie to zrezygnuję.

Opublikowano
12 godzin temu, hardkor113 napisał:

jakie ceny wapna granulowanego cos na wzór nordkalk atrigran lub polcalc. Może być też wapniak kornicki

Polcalc widziałem gdzieś na cenniku po 610/t brutto.

Opublikowano
14 godzin temu, hardkor113 napisał:

jakie ceny wapna granulowanego cos na wzór nordkalk atrigran lub polcalc. Może być też wapniak kornicki

Atrigran 550-600zł/t lubelskie LPU. Co do zasady stosuję sypkie, ale mam jedno kwaśne pole i w takich sytuacjach sprawdza mi się sypkie przed orką i właśnie atrigran pogłównie

Opublikowano

Hakery rosyjskie zaatakowały zakład nawozowe Grupy Azoty, straszą ze w końcu coś wybuchnie w fabrykach.

Dzisiaj piątek przed świetami ,GA nauczyła nas ze trzeba rolnikom prezent na święta dać. 

po takim "ataku hakerów" może byc nowy cennik...

Czarek, kupuj bo może być drożej. Saletrzak węgierski był w WIALAN po 1713 zł netto ( w zeszłym tygodniu ).

https://www.agrofoto.pl/fakty/grupa-azoty-stala-sie-celem-ataku-rosyjskich-hakerow,130324.html

Opublikowano
16 godzin temu, hardkor113 napisał:

Wapniak kornicki 350 netto + transport. Na olx są ogłoszenia kredy granulowane 360-380 netto przy 24 t

Opublikowano
43 minuty temu, Marl napisał:

Hakery rosyjskie zaatakowały zakład nawozowe Grupy Azoty, straszą ze w końcu coś wybuchnie w fabrykach.

Dzisiaj piątek przed świetami ,GA nauczyła nas ze trzeba rolnikom prezent na święta dać. 

po takim "ataku hakerów" może byc nowy cennik...

Czarek, kupuj bo może być drożej. Saletrzak węgierski był w WIALAN po 1713 zł netto ( w zeszłym tygodniu ).

https://www.agrofoto.pl/fakty/grupa-azoty-stala-sie-celem-ataku-rosyjskich-hakerow,130324.html

zamówiłem właśnie myślę że dużo nie strace jak potanieje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v