Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
24 minuty temu, Sphinxi1 napisał:

Polecam czytanie ze zrozumieniem. Napisałem o 40% gruntów, a w niektórych województwach o 80%. Czy użyłem gdzieś "100%"?

Saletrzak to saletra w grubej otoczce z dolomitu. A dolomit do rozpuszczenia się potrzebuje dużo wody więc zanim taki azot zacznie działać z pełną mocą to miną z 3 tygodnie. Rzepak w tym czasie będzie padać z głodu, a zboża po takiej zimie jak teraz będą się czuć jak mega głodny człowiek, który co 10 minut dostaje kromkę chleba na zaspokojenie głodu 

O dawno tych banialuków o saletrzaku nie słyszałem, to że zostaje dolomitowa otoczka, to nie znaczy że azot razem z nią. Azot już dawno jest w glebie.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
46 minut temu, Sphinxi1 napisał:

Tyle, że mocznik bardzo mocno zakwasza i ogólnie nie nadaje się na gleby z pH poniżej 6 bo proces przemiany z formy amidowej do saletrzanej odbywa się przy dużych stratach azotu. A wg danych gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych w skali kraju mamy 40%, a w niektórych województwach nawet ponad 80%. Czyli mocznik pasuje tam jak pięść do oka 

Powiedzmy że mamy te 40% kwaśnych gleb a ja mam 80 czyli według twojej teorii forma amidowa nie powinna działać to wytłumacz jakim cudem na tak zakwaszonej ziemi rodzi się najlepszy plon po moczniku?

• Like 1
Opublikowano

Kiedys juz pisałem zrobiłem doswiadczenie na pszenzycie ozimym

Na kawalku kolo domu rozsiałem ręcznie paskami

Saletrzak canwil

Saletra

Mocznik

Dawka taka sama wszystkich po równo

Pasek po saletrzaku byl najładniejszy

Po moczniku najgorszy

Takze co najtansze na kg azotu działa najgorzej.

Nie bez powodu najtansxy.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sphinxi1 napisał:

Tyle, że mocznik bardzo mocno zakwasza i ogólnie nie nadaje się na gleby z pH poniżej 6 bo proces przemiany z formy amidowej do saletrzanej odbywa się przy dużych stratach azotu. A wg danych gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych w skali kraju mamy 40%, a w niektórych województwach nawet ponad 80%. Czyli mocznik pasuje tam jak pięść do oka 

PS1. Saletrzak na N1? Słaby pomysł chociaż patrząc na to, że rolnicy nie wapnują to może i lepszy pomysł saletrzak niż saletra

PS2. Saletrosan to jeszcze gorszy wybór niż saletrzak i mocznik bo ma syntetyczną siarkę, która strasznie zakwasza glebę przez co saletrosan nadaje się tylko na gleby z pH powyżej 7

Jakie masz plony ,siarki nie dajesz roślinom, na pszenice mocznik na drugą dawke jak wysiany na początku marca to OK , ale na rzepak to jedynie jak był wysiany koniec listopda, początek grudnia  

Rolnik ręcznie to na pewno wysiałeś po równo , o nie ważne jak wygląda , tylko jak sypie, bo na wygląd to moge iść z laską na impreze, lub do łóżka

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Saletrzak canwil

Saletra

Mocznik

Po moczniku najgorszy

Może po piwach byłeś o pomyliłeś pasy, zresztą takim jak ty zawsze po saletrzaku najlepiej sypie

• Haha 6
Opublikowano
1 godzinę temu, Sphinxi1 napisał:

Saletrzak to saletra w grubej otoczce z dolomitu. A dolomit do rozpuszczenia się potrzebuje dużo wody więc zanim taki azot zacznie działać z pełną mocą to miną z 3 tygodnie. Rzepak w tym czasie będzie padać z głodu, a zboża po takiej zimie jak teraz będą się czuć jak mega głodny człowiek, który co 10 minut dostaje kromkę chleba na zaspokojenie głodu 

Gdzie takich głupot się nasłuchałeś? saletrzak przez noc od rosy się rozpuści a ty o 3 tygodniach pieprzysz.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, robi57362 napisał:

mocznik polski 3080, poli 6 4800. rsm 32 2740. rsm 26s 2350. saletra pulawy 3150. saletrosan 26 2860. siarczan amonu 2120. siarczan magnezu doglebowy 1305

nie po to sypie sie wapno żeby nie można bylo sypac nawozu "bo zakwasza" .Osobiście nam 40% redzin i tam mocznik to faktycznie strzal w kolano bo dużo azotu ucieknie, stosuje tam tak znienawidzony przez ciebie siarczan amonu

u kogo takie ceny ?

Opublikowano
21 minut temu, witejus napisał:

Gdzie takich głupot się nasłuchałeś? saletrzak przez noc od rosy się rozpuści a ty o 3 tygodniach pieprzysz.

No to czekamy na zdjęcia po nocy po rozsianiu saletrzaku ;)

1 godzinę temu, jajonasz napisał:

O dawno tych banialuków o saletrzaku nie słyszałem, to że zostaje dolomitowa otoczka, to nie znaczy że azot razem z nią. Azot już dawno jest w glebie.

Czyli twoim zdaniem saletrzak jest robiony dla jaj, żeby wyciągnąć z ludzi kasę? No bo wg twojej teorii to za dolomit dodany do saletry płacisz gruby hajs w porównaniu do tego co byś zapłacił za łódkę dolomitu z kopalni 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Sphinxi1 napisał:

No to czekamy na zdjęcia po nocy po rozsianiu saletrzaku

Nie czekaj, tylko rzuć garść saletrzaku po południu i zobacz rano to się na własne uszy przekonasz, i zakończ tą głupią dyskusję.

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, robi57362 napisał:

mocznik polski 3080, poli 6 4800. rsm 32 2740. rsm 26s 2350. saletra pulawy 3150. saletrosan 26 2860. siarczan amonu 2120. siarczan magnezu doglebowy 1305

nie po to sypie sie wapno żeby nie można bylo sypac nawozu "bo zakwasza" .Osobiście nam 40% redzin i tam mocznik to faktycznie strzal w kolano bo dużo azotu ucieknie, stosuje tam tak znienawidzony przez ciebie siarczan amonu

Ja gospodarze w 100% na rędzinach , i jeśli się wysieje mocznik i jest sucho to rzeczywiście sporo ucieknie azotu do atmosfery , ale jak się rozsieje i wczesną wiosną jak jeszcze nie ma wysokich temperatur i , po siewie nawozu pójdzie deszcz , to uważam ze straty azotu są nie wielkie

• Like 2
Opublikowano
21 godzin temu, PAN88 napisał:

A resztę nawóz jak ceni? Nie wiesz jak w sięciaszce chcą?

W agroloku mocznik wschodni 2685, Polski koło 3 tys, saletra Puławy 3165, saletra zaksan też 3165 ( albo 3166🤔) saletrzak koło 2800. 

Opublikowano
2 godziny temu, adam1984 napisał:

Grupa Azoty ostrzega, że jeśli rolnicy odłożą zakupy nawozów na ostatni moment, wzrost zamówień przed sezonem aplikacyjnym może doprowadzić do utrudnień związanych z transportem i logistyką. Niech się w d.pę teraz pocałują, myślą że cały czas można z ludzi robić debili

No jakby tak spojrzeć na wyniki wyborów to oni nie muszą tak myśleć bo tak jest 🤣🤣🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Saletrzak canwil

Saletra

Mocznik

Po moczniku najgorszy

Dawka taka sama azotu, czy nawozu? w sensie po 100kg mocznika, saletrzaka, saletry, czy w każdym pasku po 100kgN?

Opublikowano (edytowane)

Agrochem Puławy zaktualizował cennik. Po ile nawozy azotowe w połowie lutego 2023 r.?

Po ile teraz są nawozy azotowe?

Bo tylko ten cennik dotyczący nawozów azotowych został zaktualizowane. Ceny nawozów wieloskładnikowych nie uległy zmianie od 21 grudnia 2022 r.
Obecnie na dzień 17 lutego tona saletry amonowej wyceniona jest na 2890 zł, mocznik z inhibitorem na 2870 zł, czyli o blisko 100 zł drożej niż jeszcze dwa tygodnie temu, a RSM 32 proc. na ok. 2480 zł, czyli bez zmian.

https://www.agrofoto.pl/produkcja-roslinna/nawozy/agrochem-pulawy-zaktualizowal-cennik-po-ile-nawozy-azotowe-w-polowie-lutego-2023-r,128431.html

Ci co nakupili drogo po 4,5 tyś i po 5 tyś , niezły z jazd na cenach obecnie saletry .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Saletrzak canwil

Saletra

Mocznik

Po moczniku najgorszy

o jakiej porze siałeś??

bo jak w marcu jak jest zimno to mocznik napewno zadziałał stąd taki efekt

Opublikowano
12 godzin temu, mds212 napisał:

U ans na 3 klasie to 3t pewnie by ulecialo jakbys grama azotu nie dal

u nas tak ze 20 lat robili -az juz nic nie chcialo urosnac-gdyby jeszcze wapna dali to pewnie niejeden rok by ciagneli.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Azotu

Toz nie nawozu bo 27 a 46 to by było niesprawiedliwie

To wiadomo że Saletrzak najlepiej wyjdzie, bo azotu tyle samo wprowadzisz, a przy okazji jeszcze wapń i magnez.

Opublikowano
5 minut temu, Korbol napisał:

To wiadomo że Saletrzak najlepiej wyjdzie, bo azotu tyle samo wprowadzisz, a przy okazji jeszcze wapń i magnez.

Trzeba jeszcze zrobic inaczej.

Wysiać dawkinawozu za np 200 zł i porównać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v