Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, PRIMO napisał:

Ci co tylko propagandy słuchają. 

Jak ktos nie ma to i tak musi kupic i kupi czy po 3k czy po 4k bo za tydzien dwa tzreba bedzie 1 dawke pdoac

Opublikowano

Być może już wiedzą że polegli na moczniku i konkurencji nie wygrają.

Więc gra idzie o saletrę która to jest bardziej preferowana przez rolników, a jej import jest mniej dostępny.

Kosmetyczna zmiana na moczniku ma spowodować większą sprzedaż saletry.

Opublikowano

Mogą sobie pozwolić na podwyżkę z prostego powodu, duża większość rolników i tak kupiła drogie nawozy, kto nie kupił i tak będzie musiał coś kupić czy chce czy nie. A poza tym w końcu ktoś musi pokryć różnice w sprzedaży dla ukrainców, śmieszne dopłaty do zboża czy rok wyborczy albo wspieranie finansowe i militarne urkow. 

No chyba że podniosą a wielki kaczy ojciec powie że tniemy ceny i Pinokio ogłosi wielki sukces a Kowalczuk nie będzie mógł się nachwalić jaki to sukces bo cena jest akceptowana przez rolników 🤣 

Suma sumaru i tak zostaliśmy wyjebani w tym roku na wszystkim i nie wiem czy żel na hemoroidy coś pomoże . 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, melon10641 napisał:

Ja nie mam i nic nie musze 😜 czekam ;) 

Dla mnie to mzoesz wgl nie siac albo w maju wysiac 100kg saletry a potem plakac na forum ze byla susza i 3t ulecialo xD

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, mds212 napisał:

Dla mnie to mzoesz wgl nie siac albo w maju wysiac 100kg saletry a potem plakac na forum ze byla susza i 3t ulecialo xD

Chodziło mi, że w moim rejonie jeszcze spokojnie mogę się wstrzymać z zakupem i poczekać na obniżki ;) 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, tommy66692 napisał:

3 tony to by nie było źle 

Oby nie było  tak że jeszcze będzie problem sprzedać te 3t

Wczoraj rozmawiałem z rolnikiem z sąsiedniej wioski. Jego sąsiad miał kontrole Piorin sprawdzali wszystko co związane z opryskami...na koniec pytają czy ma zboże w magazynie bo zgłaszają rolnicy że mają pełne magazyny, i pobrali próbkę na zawartości oprysków czy nie przekroczone normy itd. 🤦‍♂️

Także @Damianek20 jeszcze mają nas czym jebać jak zechcą .

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 3
  • Sad 1
Opublikowano

Ale oczywiście że będą jebać i to coraz bardziej. Od kwietnia nawet 1 kurę będzie trzeba zgłosić do agencji a jak zechcesz ja zjeść to pewnie jak że świnia musi być rzeźnik i kwit od niego. 

Ja ostrzegałem że absurdy będą coraz większe i coraz bardziej unia będzie nam dosiskac jaja ale tutaj większości nie przekona tak jak z wielką pomocą ukraincom. Pociesze wszystkich na pewno ukrainscy i światowi oligarchowie mają wyrzuty sumienia że wy straciliście na wszystkim a oni mogli bezpiecznie wyprzedać towar i dostać komponenty do dalszej produkcji za grosze 👍

• Like 11
Opublikowano
37 minut temu, tommy66692 napisał:

Chodziło mi o to że jak ktoś by sypnął 100 kg w.maju i zebrał 3 tony to było by dobrze bo pewnie tego by nie było, kapiszi?

U ans na 3 klasie to 3t pewnie by ulecialo jakbys grama azotu nie dal

Opublikowano
mds212 napisał:

3 minuty temu, melon10641 napisał:

Ja nie mam i nic nie musze 😜 czekam ;) 

100 kg saletry 3 tony pszenicy bez fungicydów, regulacji i mikro bez NPK to nie było by zle. Na plus by było.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Agrochemik Pułtusk, wczoraj było ciut taniej niż poprzednio czyli:

Saletra 3100, mocznik 3150 czyli saletra tańsza o 50zl i mocznik o 100zl. Uznalem, że ta obniżka już była na tyle symboliczna w porównaniu do poprzednich, że nie ma co dłużej czekać i zamówiłem kilka ton mocznika bo zaraz trzeba siać. 

No i niedługo potem info, że GA podnosi ceny mocznika 🤭

Sól potasowa 3980

Edytowane przez KlimekPL
  • Thanks 1
Opublikowano

Tak czytam wasze komentarze i dochodzę do wniosku, że

1. Tutaj sami producenci owsa i kukurydzy

2. wszyscy macie pH powyżej 6.7

3. Wszyscy gospodarzycie na glebach 3 klasy i wyższej z duuuużą zawartością azotu mineralnego

Czemu? No bo wszyscy kupujecie mocznik, który na pszenicę czy żyto, czy rzepak nadaje się tak jak dla głodnego ziarno pszenicy, które dopiero jedzie do młyna być mielone na mąkę z której będzie chleb, który będzie jadł 

• Haha 2
Opublikowano
51 minut temu, robi57362 napisał:

nie do końca sypiesz pierwsze inny nawoz saletre saletrzak saletrosan czy co tam jeszcze co dziala szybciej, po tym zaraz sypiesz mocznik i masz na drugą dawke

Tyle, że mocznik bardzo mocno zakwasza i ogólnie nie nadaje się na gleby z pH poniżej 6 bo proces przemiany z formy amidowej do saletrzanej odbywa się przy dużych stratach azotu. A wg danych gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych w skali kraju mamy 40%, a w niektórych województwach nawet ponad 80%. Czyli mocznik pasuje tam jak pięść do oka 

PS1. Saletrzak na N1? Słaby pomysł chociaż patrząc na to, że rolnicy nie wapnują to może i lepszy pomysł saletrzak niż saletra

PS2. Saletrosan to jeszcze gorszy wybór niż saletrzak i mocznik bo ma syntetyczną siarkę, która strasznie zakwasza glebę przez co saletrosan nadaje się tylko na gleby z pH powyżej 7

• Haha 5
Opublikowano
3 minuty temu, Sphinxi1 napisał:

PS1. Saletrzak na N1? Słaby pomysł chociaż patrząc na to, że rolnicy nie wapnują to może i lepszy pomysł saletrzak niż saletra

Uzasadnij proszę. 

• Thanks 1
Opublikowano

mocznik polski 3080, poli 6 4800. rsm 32 2740. rsm 26s 2350. saletra pulawy 3150. saletrosan 26 2860. siarczan amonu 2120. siarczan magnezu doglebowy 1305

Sphinxi1 napisał:

51 minut temu, robi57362 napisał:

nie do końca sypiesz pierwsze inny nawoz saletre saletrzak saletrosan czy co tam jeszcze co dziala szybciej, po tym zaraz sypiesz mocznik i masz na drugą dawke

Tyle, że mocznik bardzo mocno zakwasza i ogólnie nie nadaje się na gleby z pH poniżej 6 bo proces przemiany z formy amidowej do saletrzanej odbywa się przy dużych stratach azotu. A wg danych gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych w skali kraju mamy 40%, a w niektórych województwach nawet ponad 80%. Czyli mocznik pasuje tam jak pięść do oka 

PS2. Saletrosan to jeszcze gorszy wybór niż saletrzak i mocznik bo ma syntetyczną siarkę, która strasznie zakwasza glebę przez co saletrosan nadaje się tylko na gleby z pH powyżej 7

nie po to sypie sie wapno żeby nie można bylo sypac nawozu "bo zakwasza" .Osobiście nam 40% redzin i tam mocznik to faktycznie strzal w kolano bo dużo azotu ucieknie, stosuje tam tak znienawidzony przez ciebie siarczan amonu

Opublikowano
22 minuty temu, robi57362 napisał:

mocznik polski 3080, poli 6 4800. rsm 32 2740. rsm 26s 2350. saletra pulawy 3150. saletrosan 26 2860. siarczan amonu 2120. siarczan magnezu doglebowy 1305

nie po to sypie sie wapno żeby nie można bylo sypac nawozu "bo zakwasza" .Osobiście nam 40% redzin i tam mocznik to faktycznie strzal w kolano bo dużo azotu ucieknie, stosuje tam tak znienawidzony przez ciebie siarczan amonu

Polecam czytanie ze zrozumieniem. Napisałem o 40% gruntów, a w niektórych województwach o 80%. Czy użyłem gdzieś "100%"?

25 minut temu, soltys48 napisał:

Uzasadnij proszę. 

Saletrzak to saletra w grubej otoczce z dolomitu. A dolomit do rozpuszczenia się potrzebuje dużo wody więc zanim taki azot zacznie działać z pełną mocą to miną z 3 tygodnie. Rzepak w tym czasie będzie padać z głodu, a zboża po takiej zimie jak teraz będą się czuć jak mega głodny człowiek, który co 10 minut dostaje kromkę chleba na zaspokojenie głodu 

• Haha 2
Opublikowano

Grupa Azoty ostrzega, że jeśli rolnicy odłożą zakupy nawozów na ostatni moment, wzrost zamówień przed sezonem aplikacyjnym może doprowadzić do utrudnień związanych z transportem i logistyką. Niech się w d.pę teraz pocałują, myślą że cały czas można z ludzi robić debili

• Like 5
  • Thanks 1
  • Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v