Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Bercik92 napisał:

Podobno niektóre sklady biorą w komis. Trochę obniżyli ale Przy tej cenie gazu saletra powinna kosztować tyle co we wrześniu 2021. Około 1500zl... GA i tak zarobi ale mniej niż planowali 🤭 ciekaw jestem jak będzie z tym mocznikiem importowanym.. 🤔 Czy ludzie będą dalej go kupować czy zapłacą parę zł więcej za pewniejszy mocznik.. 🤔

Będą kupować bo od jutra wejdzie promocja na import.

Importer nie pozwoli sobie na zaleganie towaru w porcie.

GA przespała sezon i straciła rynek. Obniżki przyszły za późno bo import jest w porcie i kolejne pewnie stoją na redzie lub lada dzień wpłyną.

Opublikowano

Robią z nami co chcą skurwesyny  . Raz 6tys pozniej promocja na 4 tys teraz nagle na 3. Jak rośnie to mowia ze gaz drogi. Jak gaz tanieje to mowia ze gaz się kupuje na kontrakty 3miesieczne i mają kupiony drogi. 

Zarobili na imporcie z ukrainy (fakt że nikomu nie przeszkadzało i nikt nie strajkował ) od żniw do grudnia tyle sprowadzili i sprzedali po 1500 ze zawalili całą Polskę. A teraz cena w dół a nasze magazyny pełne. To na otarcie łez obniżyli nam nawoz który i tak jest 3x droższy niż przed wojną mimo tego że cena gazu jest teraz niższa. 

• Like 1
  • Sad 1
Opublikowano

To jak teraz przeliczają ci co , nakupili nawozów po 5 tyś czy tam 4,5 tyś . Bo maiło zabraknąć jak to powiadali ale ma już , kupione i leży i czeka na wysianie .

Teraz chyba spać nie mogą , po nicach .

• Like 3
  • Haha 1
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Osobiście radził bym się dalej wstrzymać z zakupem azotu. Towaru opór i cena będzie dalej spadać napewno importu.

Edytowane przez szzone
Korekta
  • Like 5
Opublikowano

Ja niestety pierwszy raz kupiłem, ale tylko polowe tego co potrzebuje. Za to do września sprzedałem 90% zmagazynowanego ziarna.

1 minutę temu, STIG13 napisał:

azotowy-luty-2-2023-724x1024.png

W tym roku nie warto było kupować w żniwa...

Opublikowano
1 godzinę temu, Ziel napisał:

Stosowanie mocznika bez inhibitora jest zabronione. Nie wiem jak sie do tego ustosunkować. Na mocznik bez ureazy mam ofertę  2820netto a polski z ureaza 3600netto.

tak jak polska miała być tranzytem mówią jedno dzieje się drugie trzeba tak samo zrobić, przykład z władzy 😛

Opublikowano
galan99 napisał:

To jak teraz przeliczają ci co , nakupili nawozów po 5 tyś czy tam 4,5 tyś . Bo maiło zabraknąć jak to powiadali ale ma już , kupione i leży i czeka na wysianie .

Teraz chyba spać nie mogą , po nicach .

Kupi się tańszego i ogólny rachunek będzie na pół 😅

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Karol6130 napisał:

@Agrest

Sławek, a Ty jak z nawozem, do przodu?

Fosforan amonu kilka worków z chyba 2019 po 1590 leży bo jakoś nie pasował do wysiewu😜 trochę ultra 8, z tego samego okresu. Kilka ton polifoski 6 po 2630. Więc NPK   na ponad sezon jeszcze starczy. Sól potasowa kilkanaście ton ceny od 1300 do 2700. Na 1,5 sezonu przy moim areale

Chyba błędna decyzja z jesieni siarczan potasu plus 5%N po 4000.

7t saletrosan po 2700 - tu już umoczyłem.

Rsm 26s po 2890 na sezon też umoczyłem. No i kilka ton mocznika z 2020 po 1360.

Pasowałoby go zużyć ale mało pola na ten rok😜

Edytowane przez Agrest
Opublikowano (edytowane)

Zobaczymy jak będzie z dostępnością tych tańszych nawozów, bo to równie dobrze może być zachęta dla bambrów, żeby brali w komis. Jeżeli nie będą chcieli sprzedawać rolnikom w cenach z nowego cennika to znaczy, że czekają na ruską ofensywę...

Edit: Chyba faktycznie się zapchali towarem, bo w sklepie detalicznym Agrochemu też ceny azotowych spadły.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
Opublikowano
Agrest napisał:

No i kilka ton mocznika z 2020 po 1360. Pasowałoby go zużyć ale mało pola na ten rok😜

U mnie jeszcze jest trochę wolnego. Pola. Który czeka na mocznik.. 🤔 😏

JanKrzysztof napisał:

Zobaczymy jak będzie z dostępnością tych tańszych nawozów, bo to równie dobrze może być zachęta dla bambrów, żeby brali w komis. Jeżeli nie będą chcieli sprzedawać rolnikom w cenach z nowego cennika to znaczy, że czekają na ruską ofensywę...

Edit: Chyba faktycznie się zapchali towarem, bo w sklepie detalicznym Agrochemu też ceny azotowych spadły.

A co ma wspólnego ruska ofensywa? 🤔 Ciekawe czy małe sklady też będą chętnie ceny opuszczać..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v