Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A mogłem kupić tanio kukurydzę. Teraz bym chociaż koszty paszy miał niższe. Co to się na tym poje.anym świecie dzieje. Niczego nie możesz być pewien tylko śmierci i podatków.

Opublikowano
8 godzin temu, bandzior11 napisał:

Teraz to popłynęli z tymi cenami WBC wszyscy poniżej 9 zł to po ile i was na żywa. 

Skup 7.10+vat świętokrzyskie

Opublikowano

Cene obstawiam, że w styczniu minimalnie w górę, o ile skończą się elementy importowane... Pewnie do cen które mieliśmy w tym roku nie wrócimy, zboże tańsze to i nie pozwolą na wysokie ceny wieprzowiny. Co do wstawień aktualnie remonty na części budynku, ale na końcówkę roku przyjadą. Wstawienia dziele na mniejsze partie. Po ile teraz chcą od Was za duna?

Opublikowano
2 godziny temu, Ogrodnik3768 napisał:

Wszystko zależy po ile będzie euro, transpor tez kosztuje, natomiast głównym problemem w naszym kraju to Animex dla małych zakładów i dla nas.

A jaki jest problem z Animexem ?  Kilkanaście szt nawet odbierze i zapłaci więcej jak taki mały zakład . 

• Haha 1
Opublikowano
5 godzin temu, Mateuszmq napisał:

Cene obstawiam, że w styczniu minimalnie w górę, o ile skończą się elementy importowane... Pewnie do cen które mieliśmy w tym roku nie wrócimy, zboże tańsze to i nie pozwolą na wysokie ceny wieprzowiny. Co do wstawień aktualnie remonty na części budynku, ale na końcówkę roku przyjadą. Wstawienia dziele na mniejsze partie. Po ile teraz chcą od Was za duna?

460 netto za duńczyka z terminem płatnosci 4 miesiące. A jak to u reszty wygląda?

Opublikowano
38 minut temu, bizon1 napisał:

A jaki jest problem z Animexem ?  Kilkanaście szt nawet odbierze i zapłaci więcej jak taki mały zakład . 

Tak myślisz że Animex zapłaci więcej to tak sobie myśl, jeśli  handlujesz z nimi to pewnie wiesz co to  konfiskaty, dwóch znajomych zgłosiło 2 tyg temu sprzedaż zaplanowali odbiór na ten tydzień i wiesz co do świąt nie zabiorą i najlepsze że nie wiedzą kiedy wezmą, całe szczęście że ja już się wyleczyłem z Animexu bo po prostu nie stać mnie na handel z nimi...a cena Animex 8,8 E

Opublikowano
1 godzinę temu, ws71 napisał:

8,6  E Marcinkowscy ,okolice Świecia wczoraj info 8,0 E

No i wytłumacz mi dlaczego okolice Świecia to zawsze są najniższe ceny na te świnie? Żeby to jeszcze było jakieś zagłębie trzodziarskie

Opublikowano
49 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Im dalej od granicy z Niemcami tym lepsze dla rolników ceny skupu... 

A każdy mówi że im dalej na wschód tym większy smród

• Haha 1
Opublikowano

A co ja od lat mówie ??? branża miesna i swinie i bydło  to jedna wielka mafia. Złodziej na złodzieju jedzie i złodziejem popędza. Jak proponowałem radykalne rozwiazania  to bany dostawałem. ANIMEX to taki miesny PZPR  czyli zgodnie z uchwałą sejmu zorganizowana grupa przestepcza.  W woli humoru proponuje zgodnie z taryfikatorem mandatu taryfikator skupowy )))))) Obniżka o 10 gr na skupie kierownik i właściciel 1 miesiąc do paki, recydywa (kolejna obniżka  w przyszłości)  kara x2 )))))). No i wprowadzenie prawnej zasady karnej " Raz podniesiony cennik skupu nigdy nie ma prawa być obnizony" za zlamanie patrz taryfikator powyżej))))))

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, krilan06 napisał:

No i wytłumacz mi dlaczego okolice Świecia to zawsze są najniższe ceny na te świnie? Żeby to jeszcze było jakieś zagłębie trzodziarskie

A co tu masz? Kier i Prosiak, dziwnym trafem cenę mają prawie zawsze identyczną.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, simpleNICKpl napisał:

powód? półtusze ściągnięte z Niemiec są tańsze niż polskie ze względu na niski kurs euro.

Nie dokonca to jest prawda, głównie idzie transport tzw ,,odpadu" czyli schab , łopatka wieprzowa z Hiszpanii  . Oczywiście chyba jedyny kraj w Unii w którym wzrosło pogłowie trzody wychowane na tanim ukraińskim zbożu + zlewki komunalno-bytowe ściągane statkami z całego świata , do tego praktycznie hiszpański rynek jest zmonopolizowany przez tucz nakladczy udział pow 90%w rynku, jedyny kraj gdzie dominuje ta forma tuczu poza Polską ?Co do stycznia wydaje się całkiem realna cena na żywo 5,80 netto

Edytowane przez ws71
Opublikowano

Skąd te informacje o zlewkach ? Po 35 latach walki a ASF ryzykują coś takiego ? Co do prognozy to podzielam obawy że cena powróci do poziomów  około 6 zł.

• Haha 1