Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Peron napisał:

Jeszcze się będziesz z 5zl cieszył. 

spadki prędzej czy później będą tylko na dziś jak 5 zł bedzie świnia to  po 6 miesiącach będzie po hodowli świń. Obecnie tzw. opłacalne świnie a co kwartał 2500 hodowli mniej. Przypominam ze 04 tycznia było 56000 hodowców  12 kwietnia już 53000  . zobaczysz w lipcu jakie będą statyki. Co prawda pewnie z 5 tys hodowców bedzie więcej  ( Ci na swoje potrzeby ) ale pogłowie bedzie znowu mniejsze a więc znowu ze 2 tys hodowli towarowych przestanie istnieć . Przy 5 zł  to już 100% tylko nakładczy zostanie

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

Na zachodzie bardzo szybko odbudują pogłowie i to nie mali hodowcy, a wtedy znowu bęc cena.

Tylko wiesz ze  to będzie ostatnia bęc cena ??? potem  będzie inna cena dla niemieckich ubojni a inna  wyższa do polskich 

Opublikowano

W obecnej chwili cena prosiaka  700+ I braki także rarytasów z tuczu niema a do macior wracać nikt się nie spieszy nawet na zachodzie . W perspektywie czasu pewnie nastąpi zamykanie zakładów mięsnych

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, bizon1 napisał:

W obecnej chwili cena prosiaka  700+ I braki także rarytasów z tuczu niema a do macior wracać nikt się nie spieszy nawet na zachodzie . W perspektywie czasu pewnie nastąpi zamykanie zakładów mięsnych

dokładnie, każdy by do świń wrócił ale na zasadach dzwonie po prosiaka  i tanim zbożem  utuczył tylko nie zabardzo jest skąd prosiaka brać   a nikt niekwapi sie cieżko pracowac przy maciorach

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Wielu wątpiło w pszenicę poniżej tysiąca 

Tylko ile masz pszenicy u nas i za granicą co można przywieźć a ile masz świń u nas mało a za granicą też bida i cena nie mala

Opublikowano

Spokojnie, poradzą sobie i z tym 

1 minutę temu, damianos95 napisał:

Tylko ile masz pszenicy u nas i za granicą co można przywieźć a ile masz świń u nas mało a za granicą też bida i cena nie mala

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, Peron napisał:

Jeszcze się będziesz z 5zl cieszył. 

To będzie szybkie zwinięcie interesu i tyle bez sentymentów 

2 godziny temu, soltys48 napisał:

Spokojnie, poradzą sobie i z tym 

No tylko gdzie znajdziesz tych chętnych do pracy przy maciorach bo prosiaka z tego co słyszałem coraz mniej cena kosmos a ani u nas ani na zachodzie to raczej ciągnąć w większości cykl otwarty bo mało roboty a prosiaka tak szybko nie odbudują 

Opublikowano
4 godziny temu, Desperado napisał:

Na zachodzie bardzo szybko odbudują pogłowie i to nie mali hodowcy, a wtedy znowu bęc cena.

Na Zachodzie  podstawowym problemem  obecnie  jest ,,cena energii'' , to zabija cały interes w temacie loch,prosiąt. Nawet niemiecki tucz sie cały czas zwija z powodu cen energii, nawet u nas bedzie ten problem narastał w przypadku uwolnienia cen energii[ fermy które przeszły na rynkowe ceny energii na samym prosiaku koszty skoczyły im  z 20 zł do 60zł szt]

Opublikowano
28 minut temu, ws71 napisał:

Nawet niemiecki tucz sie cały czas zwija z powodu cen energii, nawet u nas bedzie ten problem narastał w przypadku uwolnienia cen energii[ fermy które przeszły na rynkowe ceny energii na samym prosiaku koszty skoczyły im  z 20 zł do 60zł szt]

Pogadamy jak u nas uwolnią, te 3 tys to jest nic przy produkcji prosiaka czy jakiejkolwiek hodowli.

Opublikowano

Wszyscy udzielają się  ze swoją wiedzą tutaj,ale popatrzcie  dobrze po okolicy  czy i u was tak nie jest ,starzy odchodzą do lamusa a jeśli nie całkiem to jeśli zrezygnowali to już do macior nie wrócą,a młodzi do chodzenia w smrodzie świątek -piątek  i niedziela  się nie garną ,u nas wszyscy młodzi po przejęciu gospodarstw  świnie pokasowali ,wolą dużo ziemi ,ale czysty traktor ze sprzętem za bańkę  i popracować  ale mieć noce bez latania do ogonów ,niedziele wolne ,nawet możliwość urlopu bez problemu,fakt że cena produkcji polowej różna ,ale świń też ,

Młodzi inaczej chcą żyć 

• Like 3
Opublikowano
49 minut temu, ws71 napisał:

Na Zachodzie  podstawowym problemem  obecnie  jest ,,cena energii'' , to zabija cały interes w temacie loch,prosiąt. Nawet niemiecki tucz sie cały czas zwija z powodu cen energii, nawet u nas bedzie ten problem narastał w przypadku uwolnienia cen energii[ fermy które przeszły na rynkowe ceny energii na samym prosiaku koszty skoczyły im  z 20 zł do 60zł szt]

Prąd drogi byl w ubiegłym roku. Teraz na rynku spot ceny spadły znacznie

Opublikowano
8 godzin temu, PawelWlkp napisał:

Prąd drogi byl w ubiegłym roku. Teraz na rynku spot ceny spadły znacznie

Akurat jestem po wizycie Niemca całe 2 dni spedziłem na dyskusjach i zapewniam Ciebie że za takie twierdzenie zarobiłbyś w palnik jak na razie w jego przypadku płaci 3 wiecej jak w zeszłym roku i raczej nie widać u nich szans na obniżkę w ogóle to twierdzi że nadchodzi koniec Unii kwestia kilkunastu lat

8 godzin temu, Desperado napisał:

Pogadamy jak u nas uwolnią, te 3 tys to jest nic przy produkcji prosiaka czy jakiejkolwiek hodowli.

Cześć buja sie jeszcze na starych umowach które kończą się max w 2025 r, mi został tylko rok ceny ok 0,27 zl/kWh + przesył

Opublikowano
kopin napisał:

Wszyscy udzielają się  ze swoją wiedzą tutaj,ale popatrzcie  dobrze po okolicy  czy i u was tak nie jest ,starzy odchodzą do lamusa a jeśli nie całkiem to jeśli zrezygnowali to już do macior nie wrócą,a młodzi do chodzenia w smrodzie świątek -piątek  i niedziela  się nie garną ,u nas wszyscy młodzi po przejęciu gospodarstw  świnie pokasowali ,wolą dużo ziemi ,ale czysty traktor ze sprzętem za bańkę  i popracować  ale mieć noce bez latania do ogonów ,niedziele wolne ,nawet możliwość urlopu bez problemu,fakt że cena produkcji polowej różna ,ale świń też ,

Młodzi inaczej chcą żyć 

tu się zgodzę w 100% z tą wypowiedzią

Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

Akurat jestem po wizycie Niemca całe 2 dni spedziłem na dyskusjach i zapewniam Ciebie że za takie twierdzenie zarobiłbyś w palnik jak na razie w jego przypadku płaci 3 wiecej jak w zeszłym roku i raczej nie widać u nich szans na obniżkę w ogóle to twierdzi że nadchodzi koniec Unii kwestia kilkunastu lat

Cześć buja sie jeszcze na starych umowach które kończą się max w 2025 r, mi został tylko rok ceny ok 0,27 zl/kWh + przesył

No to jak oni mają te ceny prądu wyliczane? U nas dra łacha że rząd sprzedaje limity co2 drogo i kasą łata dziury w budżecie . Mamy podobno najdroższy prąd w całej europie w transakcjach spot. 

Zobacz w temat cen mleka jakie ktoś wykłady na ten temat wygłasza ostatnio 

Opublikowano

sąsiad przy 40 krowach płaci 6,5 tysi  na 2 miesiące,,ostatnio mi płakał że cena mleka na dnie a a prąd  taka kasa,ale do tej pory cały czas rżał z moich świń i że jak ja z tego żyję to on nie wie

Opublikowano

Mój znajomy też niedawno mówił jak ci się opłaca koło tych świń chodzić przecież to się nie opłaca krowy to jest kasa co miesiąc i żyjesz na dobrym poziomie teraz jakoś mi nie wspomina

Opublikowano
Przed chwilą, Tigon napisał:

Mam zużycie roczne na poziomie 8,5 tys kWh i w maju wg prognozy miałem wystawione na ok 750 zł, za to lipiec już 1650. Ładnie kroją nas... 

kolego ja mam tak samo  w marcu rachunek na 900 zł teraz 1630r.  prąd  mam na umowe stała cena 36gr. netto dzienna 24 nocna. Więc analizuje rachunek i patrze a tam k**wa przesył z 19 groszy na 30 ( 55%w górę) nocna 6 gr. teraz 10 gr. ( 60 % w górę) opłata jakościowa  0,009zł teraz 0,024 zł z  niepełnego grosza na 2,5 grosza 250% !!!!! podwyżki. Cena za prąd 700 zł przesyły , itd. 600 zł i 300 zł vatu i k**wa za***isty rachunek. Nie mogą mnie na prądzie skroić to mnie na innych opłatach okradają. Enea takie pisowskie złodzieje.

Opublikowano
24 minuty temu, PawelWlkp napisał:

No to jak oni mają te ceny prądu wyliczane? U nas dra łacha że rząd sprzedaje limity co2 drogo i kasą łata dziury w budżecie . Mamy podobno najdroższy prąd w całej europie w transakcjach spot. 

Zobacz w temat cen mleka jakie ktoś wykłady na ten temat wygłasza ostatnio 

Ceny energii to metoda na zniszczenie/znaczne zubożenie klasy średniej, a biedocie będą dopłacać, żeby nie fikała. To wszystko jest  wstępem do wprowadzenia bezwarunkowego dochodu podstawowego, ale to przecież zdaniem wielu tylko teoria spiskowa.

@damianos95, krowiarze lubią płakać, ale mleko jest o wiele bardziej dochodowe (i pracochłonne) w wieloleciu niż trzoda i przyzna to każdy kto hoduje i świnie, i krowy.

• Like 1