Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czary mary czary mary, jakież tu radosne gwary

cena świnki w kosmos strzela, czyniąc z Chłopa milionera. 

los trzodziarzom dzisiaj sprzyja , karmią więc świńskiego ryja

życzyć tylko pomyślności i bynajmniej, nie mam złości

niech się darzy, niech się wiedzie, niech Was cena nie zawiedzie

tylko tak se myślę w czasie, kiedy leżę na tarasie, ile warte te życzenia…wszak zwiększacie już wstawienia

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, bezbarwny napisał:

Czary mary czary mary, jakież tu radosne gwary

cena świnki w kosmos strzela, czyniąc z Chłopa milionera. 

los trzodziarzom dzisiaj sprzyja , karmią więc świńskiego ryja

życzyć tylko pomyślności i bynajmniej, nie mam złości

niech się darzy, niech się wiedzie, niech Was cena nie zawiedzie

tylko tak se myślę w czasie, kiedy leżę na tarasie, ile warte te życzenia…wszak zwiększacie już wstawienia

System nakładczy być może zwieksza produkcję, reszta niekoniecznie, według danych min rol na podstawie IRZ cały czas spada liczba stad u rolników,po prost zostali w tej branży ci co muszą[różnego rodzaju zobowiazania wobec ARiMR]] i pasjonaci.

Opublikowano

Lata pogardy w stosunku do mniejszych hodowców robią swoje. Dzisiaj te dostawy chociaż częściowo zasypałyby lukę na krajowym rynku, a tak niemieckie drogie, swojego nie ma i trzeba właścicielom dużych chlewni dokładać, bo ci skrzętnie wykorzystują podbramkową sytuację ubojni. Cierp ciało, skoroś chciało....

Opublikowano

Koledzy co wy piepszycie!!!!!!!  z czego się cieszycie???!!!!!   na przestrzeni lat ( 30 tzw. wolnej)  ile te świnie zdrożaly???  80-100% !!! a ile  pensja minimalna poszła w górę. w 1995 r. pensja 800 zł od przyszłego roku 4300 zł   a więc robotnik zarabia 600 %  więcej.  paliwo z 2,5 zł na 7zł nawóz  z 500-600 zł poszedł nawet 10 x do góry. Ile prąd poszedł w górę????. To co teraz za świnie dostajemy to 40% tego co nam się należy.  Ja jestem niezadowolony, bedę marudził)))) i dalej będę domagał się kastracji  ))))).

,

ps. sama pasza w ciągu 2 lat poszła 80% w góre  a teraz mimo spadku zbóż jakośc mieszalnie nie zamierzają cennika koncentratu redukować o 50% . Reasumując rolnik z roku na rok jest coraz biedniejszy i trzeba lać po ryju  złodziejstwo, handlowe, ubojowe, paszowe, o politykach za nawozy to bym nabijał na pal

• Like 1
Opublikowano

Nauczyli się tanio kupować i mało co wiela się nie wydarzy to mają pretekst do obniżek ,jak nie pogoda to święta,juz słychac że na wstawiane na kontaktach i ze  cena ma spasc ,czemu ubojnie i handlarzyki nie piszą o podwyżkach  szanujcie hodowców to będziecie miec polskie mięsko.

Opublikowano
50 minut temu, Ogrodnik3768 napisał:

Nauczyli się tanio kupować i mało co wiela się nie wydarzy to mają pretekst do obniżek ,jak nie pogoda to święta,juz słychac że na wstawiane na kontaktach i ze  cena ma spasc ,czemu ubojnie i handlarzyki nie piszą o podwyżkach  szanujcie hodowców to będziecie miec polskie mięsko.

oni maja w d*pie polskich hodowców, a i konsument tez nie lepszy jakby rządali w sklepie polskiej swini to by chłamu nie sprowadzali

Opublikowano
2 godziny temu, kanalia2 napisał:

Koledzy co wy piepszycie!!!!!!!  z czego się cieszycie???!!!!!   na przestrzeni lat ( 30 tzw. wolnej)  ile te świnie zdrożaly???  80-100% !!! a ile  pensja minimalna poszła w górę. w 1995 r. pensja 800 zł od przyszłego roku 4300 zł   a więc robotnik zarabia 600 %  więcej.  paliwo z 2,5 zł na 7zł nawóz  z 500-600 zł poszedł nawet 10 x do góry. Ile prąd poszedł w górę????. To co teraz za świnie dostajemy to 40% tego co nam się należy.  Ja jestem niezadowolony, bedę marudził)))) i dalej będę domagał się kastracji  ))))).

,

ps. sama pasza w ciągu 2 lat poszła 80% w góre  a teraz mimo spadku zbóż jakośc mieszalnie nie zamierzają cennika koncentratu redukować o 50% . Reasumując rolnik z roku na rok jest coraz biedniejszy i trzeba lać po ryju  złodziejstwo, handlowe, ubojowe, paszowe, o politykach za nawozy to bym nabijał na pal

To idź na etat do kogoś jak Ci tak źle na swoim. Pod koniec tego roku albo na początku nowego po 6zł będziesz tuczniki sprzedawał... 😄

Opublikowano
25 minut temu, michal8011 napisał:

To idź na etat do kogoś jak Ci tak źle na swoim. Pod koniec tego roku albo na początku nowego po 6zł będziesz tuczniki sprzedawał... 😄

A skąd masz taką wiedzę że będzie 6 zł. Może być 6 w co wątpię jak również i 12 

Opublikowano
47 minut temu, michal8011 napisał:

na  etacie na mojej pensji  są politycy mają wykonywać to za co im płace. Zmienić etat powinni oni , tylko rolnicy już tak są skundleni  ze  karzą mi iść na etat po " mój " podwładny polityk w kulki leci.  Zastanów zatem się co piszesz

16 minut temu, michal8011 napisał:

Prędzej czy później muszą wrócić normalne ceny 😉

dokładnie musza być normalne ceny  pensja  600% w góre przez 30 lat a więc świnia 600% też do góry musi zdrozeć