Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale obecnie jest naliczana skladka emerytalno rentowa od przychodu. skladka zdrowotna moze byc stala, dla wszystkich, a emerytalno rentowa od przychodu. moja propozycja byla bardzie pro kapitalistyczna, by przy malym dochodzie nie zarzynac przedsiebiorstwa.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I znowu brak argumentów, to się czepiasz, że mam truskawki ??

Masz na pocieszenie "bezpiecznego" seniora za kierownicą xD Jedzie powoli to zagrożenia nie stwarza xD Dwa wymuszenia pierwszeństwa w 20 sekund, a ledwo z parkingu wyjechał xD 

Strach pomyśleć co by było gdyby tam młody gniewny siedział za kółkiem. Nawet  zbierać by nie było co, a tu tylko drobna kolizja

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
1 minutę temu, Siedzacybyk napisał:

ale obecnie jest naliczana skladka emerytalno rentowa od przychodu. skladka zdrowotna moze byc stala, dla wszystkich, a emerytalno rentowa od przychodu. moja propozycja byla bardzie pro kapitalistyczna, by przy malym dochodzie nie zarzynac przedsiebiorstwa.

emerytalno rentowa od przychodu  to czysty socjalizm.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Strach pomyśleć co by tam było gdyby tam młody gniewny siedział za kółkiem. Nawet  zbierać by nie było co, a tu tylko drobna kolizja

Serio ?? Dobrze, że na przejściu nikogo akurat nie było, bo przy okazji może by zabrał na maskę ... Za taki przejazd jak na filmie prawko bye bye powinno być ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Ulman napisał:

ale taka jest, ja jej nie wymyslilem. jesli bedzie stala, to malych sie zarznie, jak od przychodu to "socjalizm". nie tak do konca socjalizm, bo emerytura tez jest naliczana od wysokosci tej skladki. zgodze sie jedynie z wysokoscia skladki zdrowotnej, nie jest uczciwe naliczanie od dochodu. pracownicy placa w roznych skladkach ok 40 % swojego dochodu. wysrednijmy to dla wszystkich, zrobmy pit +zus razem hmmmm 30 % skladek od prZzychodu dla wszystkich 😃😃😃😃 zarobisz milion zaplacisz 300 tys, zarobisz 1000, zaplacisz 300 zl 😎

Opublikowano

Dam ci przykład. Mam jedną taką krowę co cały czas tańczy przy dojeniu, ale gdy ma zamiar podejść ciągnie tą nogę, sugeruje, żebyś uciekał z wiadrem. Druga stoi stoi i znienacka łup i noga w wiadrze albo w wiadro. Jak myślisz którą wolę?

Ps. Czasem doimy ręcznie jak dwie krowy i mało mleka

6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Chyba troll ... 

Opublikowano
3 minuty temu, Siedzacybyk napisał:

ale taka jest, ja jej nie wymyslilem. jesli bedzie stala, to malych sie zarznie, jak od przychodu to "socjalizm". nie tak do konca socjalizm, bo emerytura tez jest naliczana od wysokosci tej skladki. zgodze sie jedynie z wysokoscia skladki zdrowotnej, nie jest uczciwe naliczanie od dochodu. pracownicy placa w roznych skladkach ok 40 % swojego dochodu. wysrednijmy to dla wszystkich, zrobmy pit +zus razem hmmmm 30 % skladek od prZzychodu dla wszystkich 😃😃😃😃 zarobisz milion zaplacisz 300 tys, zarobisz 1000, zaplacisz 300 zl 😎

i właśnie dlatego pisałem o podstawowym zusie dla wszystkich a jak ktoś chce większą emeryturę to sam dopłaca.

Opublikowano (edytowane)

No wina dziadka ewidentna, ale tak jak pisałem po południu najczęściej kończy się na drobnej kolizji bez ofiar. A gdy młody nawali trup ściele się gęsto

Edytowane przez Kowalsky30
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

No wina dziadka ewidentna, ale tak jak pisałem po południu najczęściej kończy się na drobnej kolizji bez ofiar. 

Lepiej jakby skończyło się bez kolizji, a dziadek zamiast w fotelu kierowcy siedział w fotelu przed telewizorem ...

A młody z filmiku kilka takich filmików i też się z prawkiem pożegna jak filmiki trafią na policję ...

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

A, i od razu widać, że @Desperado czy @Siedzacybyk nie są w stanie wyciągnąć 200k z gospodarstwa rocznie skoro cieszy ich taki limit ...

może sobie nie policzyli .... ile mają rocznie albo na myśli miał na koncie to tylko 120 ton rzepaku ok 30 ha  ujowo na pewno policzył  

19 minut temu, Ulman napisał:

każdy opłaca se ile chce i amen 

Opublikowano

zakladacie panstwo, ze te limity przyjalem dla siebie. bynajmniej, mi to i tak nic nie da. rozmawiajac, lubie czerpac z tej dyskusji przyjemnosc. to jedyne forum na ktorym jestem 😃 te zalozenia byly przykladowe, ale w oparciu u problemy trawiace drobnych przedsiebiorcow. nie mozemy tez oszczedzac rolnikow, ktorzy naprade dobrze zarabiaja, a placa 500 zl co 3 m. jednak nadal to tylko luz na rozmowa, bo wplywu na naszych debilnych politykow nie mamy ☹️☹️☹️😆

• Like 1
Opublikowano

Kontrowersyjny prezydent. Jego zwolennicy piszą: Kandyduj w Polsce
Czytaj więcej na https://wydarzenia.interia.pl/news-kontrowersyjny-prezydent-jego-zwolennicy-pisza-kandyduj-w-po,nId,7130476#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Internauci proponują, by prezydent Nayib Bukele został m.in. premierem Polski

nasza młodzież pisze do niego zeby został premierem w PL      ideały współczesnej młodzieży ?  bo nagrywa tik toka 

zakladacie panstwo, ze te limity przyjalem dla siebie. bynajmniej, mi to i tak nic nie da. rozmawiajac, lubie czerpac z tej dyskusji przyjemnosc.

mnie nie dotyczy ani jedna ani druga sprawa ja jestem zusowcem 

Opublikowano
9 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

wracajac do tematu. wlasnie nadmienilem, ze mozna przyjac ustawowe 300 ha jako gosp. rodzinne, ja tej ustawy nie uchwalalem. bycmoze gdybyscie wy byli w sejmie ustalilibyscie 299, ale jest 300 !!! natomiast mozna zrobic dodatkowe obostrzenia, np. obrot. przyjalem 200 tys z ustawy vat. byc moze 500 tys bylo by wlasciwsze.

No to przy okazji pójdzie się walić dochód wyliczany przez GUS i hektar przeliczeniowy. Trza najpierw, albo przy okazji zacząć u podstaw tego bałaganu. Ale wtedy znowu będzie płacz.

Opublikowano (edytowane)

Długopis podobno wybrał kandydata na premiera, wieczorem w jeszcze istniejącym TVP ma powiedzieć, co wymyślił.

Aż jestem ciekaw co wymyślili na Nowogrodzkiej, czy utopia Matiego dając mu misje tworzenia rządu, czy odpuścili (w co wątpię) i mianują Tuska albo opcja trzecia, wbicie szpili i Kosiniak...

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Kowalsky30 napisał:

Dam ci przykład. Mam jedną taką krowę co cały czas tańczy przy dojeniu, ale gdy ma zamiar podejść ciągnie tą nogę, sugeruje, żebyś uciekał z wiadrem. Druga stoi stoi i znienacka łup i noga w wiadrze albo w wiadro. Jak myślisz którą wolę?

Ps. Czasem doimy ręcznie jak dwie krowy i mało mleka

A wiesz jak zachowują się krowy sąsiada? Pomyśl trochę, dopiero pisz.

Edytowane przez jacek1296
Opublikowano
Ulman napisał:

Mówi językiem wyborców. Można rzec z ulgą, że w końcu ktoś to publicznie wypowiedział.

Siedzacybyk napisał:

DTaras napisał:

Desperado napisał:

5 minut temu, Ulman napisał:

Małe gospodarstwa powoli wyginą i sprawa się sama rozwiąże

Wprowadzić ZUS do większych gospodarstw bo to przedsiębiorstwo, kontrolować ściśle wszystkich pracowników czy nie są zatrudniani na czarno i wtedy rura zmięknie nowobogackim.

Najwpierw określ co to jest większe godpodarstwo i prawdziey rolnik 😁 ...swaniaszku...

ustawowo powyzej 300 ha powinien byc na zus, a takie gospodarstwo powinno byc traktowane jako przedsiebiorstwo. podatki vat, pit, ksiazka przychodow badz ryczalt. krus to ponizej. mozna zrobic jeszcze inaczej, jesli komus nie pasuje ustawowe 300 ha. przyjac zalozenie z ustawy vat, ze powyzej przychodu 200 tys( obrotu) rocznego zostajesz automatycznie przedsiebiorca.

Czyli jak masz 2ha swojego i 500 dzierżaw to już nie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...
v