Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

a zmarnowanie calkowite wygranej bitwy pod grunwaldem ??

zaprzepaszczenie szansy na odzyskanie slaska.

To był poczatek konca ekonomiczny Zakonu , w momencie tego zwyciestwa gdyby dokrecił całkowicie śrubę Zakonowi naraziłby sie Wacławowi Luksemburskiemu,Rzymowi i praktycznie całej Europie Zach to własnie było ogarnianie zawiłości geostrategicznych[ na tamte czasy jedyną alternatywą byłoby aby sie  temu przeciwstawić zawiazanie sojuszu polsko-tatarskiego + jeszcze Turcy] a to realnie nie wchodziło w rachubę,Śląsk w tamtym okresie akurat to już miał głębokim poważaniu Polskę[patrz stosunek do rewolty w Czechach i aktywne uczestnictwo w zwalczaniu czeskiej rewolty]

Opublikowano
DTaras napisał:

Desperado napisał:

5 minut temu, Ulman napisał:

Małe gospodarstwa powoli wyginą i sprawa się sama rozwiąże

Wprowadzić ZUS do większych gospodarstw bo to przedsiębiorstwo, kontrolować ściśle wszystkich pracowników czy nie są zatrudniani na czarno i wtedy rura zmięknie nowobogackim.

Najwpierw określ co to jest większe godpodarstwo i prawdziey rolnik 😁 ...swaniaszku...

ustawowo powyzej 300 ha powinien byc na zus, a takie gospodarstwo powinno byc traktowane jako przedsiebiorstwo. podatki vat, pit, ksiazka przychodow badz ryczalt. krus to ponizej. mozna zrobic jeszcze inaczej, jesli komus nie pasuje ustawowe 300 ha. przyjac zalozenie z ustawy vat, ze powyzej przychodu 200 tys( obrotu) rocznego zostajesz automatycznie przedsiebiorca.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Siedzacybyk napisał:

przyjac zalozenie z ustawy vat, ze powyzej przychodu 200 tys( obrotu) rocznego zostajesz automatycznie przedsiebiorca.

Taki przychód to można mieć mając 1ha pod folią( tunele foliowe) xD Nawet szkło nie będzie potrzebne ... Ale spoko, ktoś kto produkuje np 30t truskawki z tunelu rocznie to już wielki przedsiębiorca ... Ale 20t z pola to już biedny rolnik na KRUS ...

Bo jak ktoś trochę za dużo zarobi, bo mu się chce robić, to go karać, a jak ktoś aby piwko pije i pali fajki to mu KRUS finansować ... Albo wszyscy rolnicy na ZUS albo wszyscy na KRUS ...

A, i od razu widać, że @Desperado czy @Siedzacybyk nie są w stanie wyciągnąć 200k z gospodarstwa rocznie skoro cieszy ich taki limit ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, Siedzacybyk napisał:

ustawowo powyzej 300 ha powinien byc na zus, a takie gospodarstwo powinno byc traktowane jako przedsiebiorstwo. podatki vat, pit, ksiazka przychodow badz ryczalt. krus to ponizej. mozna zrobic jeszcze inaczej, jesli komus nie pasuje ustawowe 300 ha. przyjac zalozenie z ustawy vat, ze powyzej przychodu 200 tys( obrotu) rocznego zostajesz automatycznie przedsiebiorca.

200 tys? nie rozśmieszaj mnie🤣🤣🤣

Gospodarstwo 300+ ma płacić pit (raczej cit jeśli to przedsiębiorstwo) i zus?  A czemu nie 200 ha albo 1000 ha? A może hektary przeliczeniowe? A co z takim, dajmy na to, warzywnikiem. 299 ha warzyw i 299 ha kukurydzy i żytka to nie to samo. No i na sam koniec - czemu podmioty robiące to samo mają funkcjonować na innych regułach?

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taki przychód to można mieć mając 1ha pod folią( tunele foliowe) xD Nawet szkło nie będzie potrzebne ... Ale spoko, ktoś kto produkuje np 30t truskawki z tunelu rocznie to już wielki przedsiębiorca ... Ale 20t z pola to już biedny rolnik na KRUS ...

Bo jak ktoś trochę za dużo zarobi, bo mu się chce robić, to go karać, a jak ktoś aby piwko pije i pali fajki to mu KRUS finansować ... Albo wszyscy rolnicy na ZUS albo wszyscy na KRUS ...

A, i od razu widać, że @Desperado czy @Siedzacybyk nie są w stanie wyciągnąć 200k z gospodarstwa rocznie skoro cieszy ich taki limit ...

Bardziej by mnie cieszyło żebyś zaczął płacić jak przedsiębiorcy i przestał fikać. Ok, pójdę ci już na rękę 300tys. obrotu.   :P

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Desperado napisał:

Bardziej by mnie cieszyło żebyś zaczął płacić jak przedsiębiorcy i przestał fikać. 

Jak będziesz i ty ZUS płacił to nie widzę problemu ;) Albo wszyscy rolnicy albo żaden ...

3 minuty temu, Desperado napisał:

Ok, pójdę ci już na rękę 300tys. obrotu.   :P

Jak zrobisz drugie tyle obrotu rocznego, to może się na ZUS nie załapię ;) 

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jak będziesz i ty ZUS płacił to nie widzę problemu ;) 

Co już rura mięknie?    :P   o podatku dochodowym, ubezpieczeniu pracowników sezonowych też nie zapominaj.    :P

Opublikowano (edytowane)

Bo mało zarabiający @Desperado i @Siedzacybyk chcą aby bogatsi ich utrzymywali, tak ich nauczył Kaczaffi ...

Przed chwilą, Desperado napisał:

Co już rura mięknie?    :P   o podatku dochodowym, ubezpieczeniu pracowników sezonowych też nie zapominaj.    :P

Proszę bardzo, tylko takie same zasady dla wszystkich, żadnych progów dochodowych ;) I potem się nie zdziw jak wszystko w sklepach zdrożeje ...

• Like 1
Opublikowano

czy rozmowa musi az tak bardzo wywolywac w was flustracje?! przeciez wplywu na to nie mamy, a obrazacie i szydzicie. panie tomaszu, wypowiedz i opinia, to nie spowiedz. moje poglady to jedno, a to co robie nie musze upobliczniac. czy kazdy musi byc gruby, by modz wypowiedziec sie na temat otylosci?! wracajac do tematu. wlasnie nadmienilem, ze mozna przyjac ustawowe 300 ha jako gosp. rodzinne, ja tej ustawy nie uchwalalem. bycmoze gdybyscie wy byli w sejmie ustalilibyscie 299, ale jest 300 !!! natomiast mozna zrobic dodatkowe obostrzenia, np. obrot. przyjalem 200 tys z ustawy vat. byc moze 500 tys bylo by wlasciwsze. dlaczego pani sprzedajaca papierosy ma byc surowiej taktowana jak rolnik majacy obrot 200 tys.??? tak straszny jest zus, ale dla pani majacej obrot 190 tys. zus juz jest dobry?!

Opublikowano (edytowane)

@Siedzacybyk pani mająca kiosk i sprzedająca papierosy jest firmą, i nie ważne czy ma obrót 2000 miesięcznie czy 20000 miesięcznie ... ZUS ma taki sam.

Czy fryzjerka która obetnie 199 klientów jest traktowana inaczej od tej co obetnie 201 klientów w miesiącu ?

A teraz jak zamiast ubezpieczać pracowników w KRUS będę musiał ich ubezpieczać w ZUS, to :

a) podniosę cenę swoich produktów i zapłaci za to klient końcowy

b) zamknę gospodarstwo, zostanie zlikwidowane 12 miejsc pracy na 2,5 miesiąca, czyli przekładając to na rok 2,5 etatu ... a ja pójdę do pracy zgodnie z swoim wykształceniem, gdzie zarobię mniej niż na gospodarstwie, mi na życie wystarczy, ale może to spowodować uzależnienie się od importu żywności z zewnątrz.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Desperado napisał:

No ty, bo ja prędzej na emeryturę przejdę a ty będziesz bulił na nią.    xD

Się tak nie ciesz, ostatnio ojciec koledze z pracy śpiewał "Anielski Orszak" na 2 miesiące przed emeryturą zmarłego xD Chłop pracował praktycznie do 65 r.ż. i emerytki nie doczekał ... ZUS takich lubi najbardziej ...

Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

No jak młodziany się obnażają publicznie ze swojej głupoty, to tak to wygląda. :P

Na razie to ty pokazujesz wszędzie swoją głupotę i pouczasz jak ktoś się z jaśnie panem starszym nie zgadza ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v