Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Możesz u mnie nazbierać sobie gałęzi. Nawet z tej kupki po prawo sobie wywieziesz😁

20231023_140738.jpg

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, andrzej78 napisał:

Żadnego drewna nie można zabierać z nie własnego lasu.

Za zgodą leśniczego oczywiście ;) 

2 minuty temu, Agrest napisał:

Możesz u mnie nazbierać sobie gałęzi. Nawet z tej kupki po prawo sobie wywieziesz😁

Paliwo drożej do Ciebie wyjdzie niż te patyki warte ;) Zrobi się porządki przy rowach melioracyjnych i przy jednej granicy pola i na zimę drewna na dokładkę do węgla wystarczy ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
23 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Taaaak, te patyki co zostały w lasach po wyrębie na eksport xD Niedaleko mnie jest las państwowy to aby słychać jak cały czas tną, z 50% obszaru wycięli ... To było gdzie zbierać patyki xD 

to mafia

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Za zgodą leśniczego oczywiście ;) 

Paliwo drożej do Ciebie wyjdzie niż te patyki warte ;) 

Zachowujesz się jak socjalbiorca. Oferują mu pracę to odmawia bo nie opłaca się. Tak samo dają opał darmo - nie opłaca się😁

To śpij na styropianie pod workiem foliowym. Będzie ciepło🤭

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Agrest napisał:

To śpij na styropianie pod workiem foliowym. Będzie ciepło🤭

Węgiel kupiony, aby coś drobnicy dojdzie po porządkach na polach. Bo na jednej działce już rów melioracyjny trochę zarósł, a w innym miejscu parę gałęzi w tym roku przeszkadzało kombajnem przejechać. Nie muszę czekać na socjal, potrzebuję to jadę i kupuję ;) 

200km po patyki jechać to mało ekonomiczne, do busa trzeba z 4x8lx6zł czyli już 200zł, a drobnicy za wiele na blaszaka nie wejdzie ;) Zyski mogą być mniejsze niż koszty ...

Opublikowano
37 minut temu, Ulman napisał:

Skoro nikt tego nie wie to po cholerę sobie dopowiadasz jakieś dziwne historie?

Po taką chole..ę że Ameryka szuka pretekstu na Iran .

@mirro Jeśli możesz się wypowiedzieć jakiego użyli pretekstu Amerykanie by legalnie .

Inwazja na Irak. Kłamstwo i złamanie prawa międzynarodowego.

20 lat temu USA rozpoczęły inwazję na Irak. Uzasadniano to rzekomą bronią masowego rażenia, która nigdy nie istniała. Złamanie prawa międzynarodowego ma wpływ do dziś – w regionie i na świecie.

Operacja Iracka Wolność20 marca 2003 r., ok. 5.30 rano, nad Bagdadem rozległy się syreny alarmowe. Chwilę później na stolicę Iraku spadła lawina pocisków rakietowych i bomb. Siły międzynarodowej koalicji, ze Stanami Zjednoczonymi na czele, rozpoczęły inwazję, której celem było obalenie reżimu Saddama Husajna.

OBECNIE AMERYKANIE SZUKAJĄ SPOSOBU OBALENIA REŻIMU W IRANIE  ZA WSPIERANIE TERRORYSTÓW CO NAPADLI IZRAEL .

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Ale przecież za PiSu jest tak wspaniale ...

No 20 zł na godzinę to nie jest  tak mało , za rudego jak pracowałem na etacie miałem 10 a później 12 zł 🤷

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

No 20 zł na godzinę to nie jest  tak mało , za rudego jak pracowałem na etacie miałem 10 a później 12 zł 🤷

A chleb w sklepie miałeś za 2zł a nie za 4zł, wędliny za rudego były po 20zł, teraz mało co tańsze niż 40zł ... Jakakolwiek kiełbasa nadająca się jakkolwiek na ognisko/grilla to minimum 30zł/kg, za ryżego podobna kiełbasa kosztowała 15zł/kg, "DOBRA ZMIANA" xD 

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A chleb w sklepie miałeś za 2zł a nie za 4zł, wędliny za rudego były po 20zł, teraz mało co tańsze niż 40zł ... Jakakolwiek kiełbasa nadająca się jakkolwiek na ognisko/grilla to minimum 30zł/kg, za ryżego podobna kiełbasa kosztowała 15zł/kg, "DOBRA ZMIANA" xD 

Za ryżego były gorsze kiełbasy 😜

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Za ryżego były gorsze kiełbasy 😜

Ja mam odwrotne wrażenie, sklepowe to już nie jadalne, jedynie u "lokalnych" producentów można coś nadającego się do jedzenia znaleźć.

Te wszystkie śląskie sklepowe po dwadzieściakilka za kg to mój owczarek niemiecki nie chce zjeść na ciepło ... Póki zimna to jakoś może zjesz, ale po podgrzaniu ten MOM staje się niejadalny...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Napierdalają Ukra jak nic się nie zmieni to ukra rozwalą .

Ameryka teraz wspiera żyda 1 planowo zaś ukra 2 plan , Zachodnie kraje wymiękają .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ty to po cholerę  było zmieniać ten rząd pisiorów 🤔 skoro jest to samo czyli tak dobrze jak za rudego 🤷 tylko większymi kwotami obracamy . Bez sensu to... 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ty to po cholerę  było zmieniać ten rząd pisiorów 🤔 skoro jest to samo czyli tak dobrze jak za rudego 🤷 tylko większymi kwotami obracamy . Bez sensu to... 

Za ryżego mleko po 1zł/l i twój wymarzony URSUS 934 za 40.000, za PiS mleko po 2zł/l i Ursus za 80.000, widzisz jakieś różnice ? Oprócz tego, że portfel się szybciej zużywa bo bardziej wypychany coraz mniej wartościowymi banknotami ...

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja mam odwrotne wrażenie, sklepowe to już nie jadalne, jedynie u "lokalnych" producentów można coś nadającego się do jedzenia znaleźć.

Te wszystkie śląskie sklepowe po dwadzieściakilka za kg to mój owczarek niemiecki nie chce zjeść na ciepło ... Póki zimna to jakoś może zjesz, ale po podgrzaniu ten MOM staje się niejadalny...

Kupuje przeważnie z prywatnego źródełka . Ale jeśli byś był w okolicy to polecam tą masarnie , dobry towar mają 😋 też czasami kupuje

http://czestkow.pl/

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Pytanie jest inne. Po cholerę było zmieniać rząd na PiSiorów?:lol:

Ludzie wtedy byli nie świadomi 😜

Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, galan99 napisał:

Jak by samemu  nie można było zrobić i uwędzić .

I później jeść przez miesiąc stare z zamrażarki, nie, dziękuję ... Były swoje świnki to się robiło, a teraz żeby było świeże i dać radę zjeść to z 1kg kiełbasy, z 6 małych kaszanek i 1kg jakiś wędlin+salcesonu na tydzień wyjdzie, więcej zmywania niż szykowania ...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v