Skocz do zawartości

Polityka okiem rolnika 2023

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sadownik szuka durnych do pracy zaproponował 14 zł za godzinę .

Zaś najniższa  krajowa wynosi teraz  21 zł netto .

SAM SADOWNIK JAK SOBIE NASADZIŁ SAM SOBIE POZBIERA JEGO PROBLEM I NIE TYLKO BO INNI ROLNICY TEŻ NIE ZNAJDĄ PRACOWNIKA JAK BY ZAPŁACIŁ 40 ZŁ TO MOŻE MOŻE BY KTOŚ COŚ POMYŚLAŁ NA KILKA DNI . MŁODZI DOBRZE WIEDZĄ ILE MOŻNA ZAROBIĆ ZAGRANICĄ I POJADA ZAGRANICĘ . 

Niemal każdy sadownik boryka się obecnie z niedoborem dwóch czynników: rąk do pracy i czasu. Producenci jabłek muszą szybko zebrać tegoroczne plony, żeby nie zostały zniszczone przez przymrozki. Dlatego starają się zatrudnić jak najwięcej chętnych do pracy. Nie zawsze oferują jednak godne stawki, czego najlepszym przykładem jest sadownik z okolic Bydgoszczy.

Ogłoszenie niemal natychmiast spotkało się ze stanowczą reakcją internautów, którzy odwołali się do aktualnych przepisów dotyczących minimalnego wynagrodzenia. "Zgodnie z przepisami, najniższa stawka na godzinę wynosi 23,50 zł brutto, czyli jakieś 21 zł »na rękę«. Pan powinien dać przynajmniej o 30 proc. więcej, żeby znaleźć kandydatów" — tak przekonywał jeden z komentujących, którego wypowiedź przytoczył "Express Bydgoski". Inny kandydat napisał: "Sam rób za tyle. Przecież najniższa stawka godzinowa wynosi około 21 zł na rękę".

Co więcej, producent jabłek odniósł się również do zarzutu braku jakiejkolwiek umowy. Swoje działanie motywował dużą rotacją pracowników. "Rekordzista pracował u mnie bodajże 3 dni. Większość przyjeżdża na dzień, potem już się nie pokazuje. Rotacja duża, bo nie każdy nadaje się do pracy w sadzie i nie każdy ma chęci. Jak miałbym zgłaszać do ubezpieczeń każdego, kto niby chce u mnie pracować, to niepotrzebnej roboty tylko bym sobie dodał" — wyjaśnił.

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/sadownik-szuka-pracownikow-do-zbiorow-jablek-oferuje-kontrowersyjna-stawke/nky4f64

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, galan99 napisał:

Sadownik szuka durnych do pracy zaproponował 14 zł za godzinę .

Zaś najniższa  krajowa wynosi teraz  21 zł netto .

SAM SADOWNIK JAK SOBIE NASADZIŁ SAM SOBIE POZBIERA JEGO PROBLEM I NIE TYLKO BO INNI ROLNICY TEŻ NIE ZNAJDĄ PRACOWNIKA JAK BY ZAPŁACIŁ 40 ZŁ TO MOŻE MOŻE BY KTOŚ COŚ POMYŚLAŁ NA KILKA DNI . MŁODZI DOBRZE WIEDZĄ ILE MOŻNA ZAROBIĆ ZAGRANICĄ I POJADA ZAGRANICĘ . 

W umowie o pomocy przy zbiorach nie ma czegoś takiego jak stawka minimalna, tyle w temacie ... Po drugie podana minimalna 21zł netto to kłamstwo, obecnie minimalna to około 17,30 netto za godzinę 2780 netto/160h=17,30 , za stawkę 20zł/h bez problemu by znalazł ludzi do pracy ... w niektórych gospodarstwach już Ukraińcy kończą zbiór, z tydzień do dwóch by jeszcze sobie z chęcią dorobili. Sadownik mówi, że jego towar jest za tani, ale to nie problem zbieraczy, może zebrać za pomocą pracowników przy stawce 20zł/h albo zostawić owoce na drzewie, jego wybór ...

Przy płacy 20zł/h netto + wyżywienie mam już zapewnioną brygadę na przyszły rok, tyle w temacie ...

Więc następnym razem @galan99 chociaż przeczytaj i przeanalizuj to co kopiujesz ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

od lipca tego roku wynosi 23,50 brutto zobacz sobie .

Czyli 21 netto .

Dla polaka to jest za mało co ma zarabiać tą minimalną płacę . Ukra tak może zarabiać bo przeliczeniu na 

1 Hrywna to w przeliczeniu

0,11 Złoty , Ukra ma zarobek .

Od stycznia 2024 roku minimalne wynagrodzenie na umowie o pracę będzie wynosiło 4242 złote, a od lipca wzrośnie do 4300 złotych brutto. W połowie września rząd przyjął rozporządzenie w tej sprawie. Od 1 lipca 2023 roku płaca minimalna wynosi 3600 zł brutto.

Zaś rolnik zapłaci tyle ile zechce pracownik bo nie znajdzie młodych do pracy , bo trzeba tyrać .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, galan99 napisał:

od lipca tego roku wynosi 23,50 brutto zobacz sobie .

Czyli 21 netto

To nie wiem jak to liczysz xD 3600 brutto przy pełnym etacie to 22,50 brutto za godzinę ( etat 160h, 20dni po 8 godzin), a to daje 17,30 netto ...

4 minuty temu, galan99 napisał:

Zaś rolnik zapłaci tyle ile zechce pracownik bo nie znajdzie młodych do pracy , bo trzeba tyrać .

Płaci 20 netto na godzinę plus trochę cebuli, kartoszku i sało i są pracownicy xD 

Opublikowano

Od 1 lipca 2023 na umowie o pracę pracownik zarabiający płacę minimalną otrzyma około 2780 zł na rękę, a stawka godzinowa wzrośnie do 21 zł netto.

Nie wiem ja ty to liczysz ale stawka jest 21 netto .

Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Od stycznia 2024 roku minimalne wynagrodzenie na umowie o pracę będzie wynosiło 4242 złote, a od lipca wzrośnie do 4300 złotych brutto.

Ciekawe o ile bezrobocie wzrośnie bo nie wszystkich będzie stać aby tyle zapłacić a druga sprawa ZUS musi mieć większe składki aby starczało na te wszystkie emerutury to i musieli podnieść xD

Opublikowano (edytowane)

@galan99 To policz sobie 2780 netto : 160h = 17,37 netto na godzinę, chyba, że ja nie potrafię liczyć xD Przeklejasz głupoty i nawet się nie zastanowisz ... Może na jakiś smieciówkach i tak jest ...ale nie na normalnej umowie o pracę .

Opublikowano (edytowane)

CZEMU LICZYSZ Z 2780 .

Jak jest stawka  lipca 2023 r. kwota wzrasta do 3600 zł brutto

Zaś na rok 2024 .

Ile na godzinę w 2024 netto?

Przy ww. wysokościach minimalnego wynagrodzenia za pracę (tj. 4242 zł oraz 4300 zł) kwoty minimalnej stawki godzinowej w 2024 r., obliczone według reguł określonych w ustawie, powinny wynosić od dnia 1 stycznia 2024 r. – 27,70 zł, a od dnia 1 lipca 2024 r. – 28,10 zł –

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Ok ok , tylko jak podajesz to jest śmieszna stawka dla Polaka .

Na Ukra może i dobra .

17,37 netto na godzinę dla Polak przecie to śmieszne stawka ja pierd...ę , . 2,2 l paliwa .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Słyszałem w hu...j z takim zarobkiem na opłaty nie starczy od nowego roku .

Niech ludzie wypier....ją zagranicę zarobią 3 razy tyle .

Unia nie nakazuje że Polak za mało zarabia .

Ceny takie same opłaty też , paliwa też .

A płaca be .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Nie do końca tak bo za Rudego było ile byle co .

To tak poważnie nowa zmiana nowa nadzieja ile Polak powinien zarobić . Wedle swych kolegów z zachodu, minimum 50 zł na godzinę .

9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I tym sposobem dochodzimy do wniosku, że w Polsce za PiSu nie jest tak wspaniale i nadal trzeba wyjezdzac za granicę do pracy tak samo jak za Tuska xD

Rudy wygnał , PiS troszkę poprawił zarobki .

Dalej będzie rudy i jeden h...j , zarobku jak nie było w Polsce i nie będzie .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
21 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To pójdź do Biedronki/Dino/Lidla i spytaj się ile zarabiają za dźwiganie towaru i wykładanie go na półki, bo na pewno nie jest to więcej niż 20zl/netto na godzinę ...

Ja pewnie nawet 20 zł nie mam i żyje 

Teraz liczę za rudego zacznę zarabiać 🙂

Opublikowano

Straszyć , mocno powiedziane ,ludzie mają wszelkie profity boją się by nie zajebał .

Bo będą mieli bardziej  nędzę jak jest .

Nic nie pomoże zarobki wedle opłat sa po h...u wspaniałe .

1 minutę temu, Aktywnyrolnik7245 napisał:

Ja pewnie nawet 20 zł nie mam i żyje 

Teraz liczę za rudego zacznę zarabiać 🙂

Ile 20 zł za godzinę ja pier...ę , przecie to nędza .

Opublikowano
46 minut temu, mirro napisał:

Ja bym to zrobił na chłodno, bez żądzy zemsty. 

A tyle razy proponowałem,namawiałem. Nie chciał, a teraz żałuje 😁🤭

Opublikowano
6 minut temu, Leszy napisał:

Wpisy Marcina powinno się traktować z przymrużeniem oka ;) 

Myślisz że mi więcej wyjdzie 🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v